یک گل رز غول‌پیکر در تصویر ناسا

برسام جنتی
خبرنگار

سازمان فضایی ناسا تصویری زیبا از یک گل رز غول‌پیکر در دل ابر ماژلانی صورت فلکی ماهی زرین (Dorado) منتشر کرد که از لحظه شکل‌گیری ستاره‌های بسیار قوی خبر می‌دهد. (ابرهای ماژلانی از دو کهکشان نامنظم کوتوله موسوم به ابر ماژلانی بزرگ و ابر ماژلانی کوچک تشکیل شده‌اند. ابرهای ماژلانی بزرگ و کوچک از کهکشان‌های اقماری کهکشان راه شیری هستند.)
نام علمی خوشه ستاره‌ای جوان سرشار از گرد و غبار موجود در این تصویر،
 NGC 2040  است که در فاصله 160 هزار سال نوری و در صورت فلکی دورادو قرار دارد و ساختار آن نیز عمدتاً حاوی اتم‌های هیدروژن و اکسیژن است. این خوشه، محلی برای تشکیل ستاره‌های بسیار قوی است که به گفته ستاره‌شناسان بیش از 700 خوشه ستاره‌ای در دل آن وجود دارد و هر خوشه می‌تواند هزاران ستاره را در دل خود جای دهد.
خوشه‌های ستاره‌ای به گروهی از ستارگان گفته می‌شود که توسط جاذبه یکدیگر کنار هم نگاه داشته شده‌اند. این ستاره‌ها معمولاً منشأ یکسانی دارند و سن آنها نیز حدوداً شبیه هم است.
مطالعه این خوشه‌های ستاره‌ای به اخترشناسان کمک می کند تا درباره تکامل و شکل‌گیری ستارگان اطلاعات بیشتری به دست آورند. به گفته محققان، دو نوع خوشه ستاره‌ای،خوشه ستاره‌ای باز و خوشه ستاره‌ای کروی وجود دارد.
لایه‌های گازی‌شکل خوشه ستاره‌ای NGC 2040 در رنگ‌های قرمز، نارنجی و زرد در تصویر به نمایش درآمده توسط ناسا، بیشتر شبیه یک گل رز است. این تصویر ناسا توسط تلسکوپ رصدخانه بین‌المللی جمنای هاوایی گرفته شده است و این خوشه، داستان دراماتیک زندگی ستاره‌ای، مرگ و تولد دوباره را به نمایش می‌گذارد.
ستارگان این خوشه عمر کوتاهی دارند که تنها چند میلیون سال است. انرژی آزاد شده از انفجار این ستارگان پرجرم به شکل موادی در دل کهکشان، نسل بعدی ستارگان را به وجود می‌آورد.