یک کارشناس اقتصادی تأکید کرد

عدم سلیقه‌گرایی در اخذ مالیات با حسابرسی سیستمی

هوشمندسازی نظام مالیاتی با حسابرسی سیستمی به از بین بردن امکان بروز خطای انسانی، افزایش دقت در رسیدگی و عدم سلیقه‌گرایی در اخذ مالیات منجر می‌شود.
کاهش حجم رسیدگی مأموران مالیاتی و تمرکز بر فراریان مالیاتی و دانه‌درشت‌ها نیز از دیگر مزیت‌های سیستمی شدن نظام مالیاتی کشور است.
افزایش حسابرسی سیستمی و افزایش کیفیت رسیدگی به اظهارنامه مؤدیان توسط مأموران مالیاتی و افزایش درآمدزایی از محل اخذ مالیات از دانه‌درشت‌ها نیز یکی دیگر از مزیت‌های هوشمندسازی نظام مالیاتی کشور به‌شمار می‌رود.
یکی از مشخصه‌های کشورهای پیشرفته این است که از یک نظام مالیاتی قوی، کارآمد، به‌روز و سیستمی برخوردار هستند. چنین سیستمی به کشورها کمک می‌کند که مالیات‌ستانی حقه و عادلانه از همگان داشته باشد.
اجرای ماده 169 و 169 مکرر قانون مالیات‌های مستقیم و استقرار نظام جامع داده‌های مالیاتی به تحقق داده‌محوری و هوشمندسازی نظام مالیاتی کشور و کسب اطلاعات فروش و مالیات‌ستانی مبتنی بر درآمد واقعی مؤدیان منجر شده است.
تمامی این روندها در نهایت به هوشمندسازی نظام مالیاتی کشور می‌انجامد که گام بلندی رو به جلو محسوب می‌شود.
در راستای سیستمی شدن نظام مالیاتی کشور، حسابرسی هوشمند 100 درصدی تمام مؤدیان بخش مالیات بر عملکرد مستغلات اجاری طی سال‌جاری تحقق یافته است. این اقدام در کنار کاهش 67 درصدی حسابرسی دستی اظهارنامه‌های حقیقی و کاهش 50 درصدی رسیدگی ممیز به اظهارنامه‌های حقوقی اثرگذاری بالایی در داده‌محور شدن نظام مالیاتی کشور دارد.
نظرات نورالله عزیزی، کارشناس مسائل اقتصادی و عضو هیأت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز را درباره مزیت‌های سیستمی شدن نظام مالیاتی کشور در ادامه می‌خوانید.
عزیزی در ارتباط با سیستمی شدن نظام مالیاتی کشور و مزیت‌های این امر تصریح کرد: این موضوع برای مؤدیان مالیاتی از اهمیت حیاتی برخوردار است که از اعمال سلیقه کارشناسان و ممیزان مالیاتی در تعیین مبلغ مالیات جلوگیری شود.
وی ادامه داد: سیستمی شدن نظام مالیاتی کشور و کاهش رسیدگی ممیزان مالیاتی به اظهارنامه‌های مالیاتی گامی بلند در راستای داده‌محوری و تحقق دولت هوشمند است. در این روند، برآورد مالیات مؤدیان به‌واسطه اطلاعات موجود صورت می‌گیرد که اقدام درست و بجایی است.
عزیزی خاطرنشان کرد: سیستم‌ها در دنیای معاصر نقش بزرگی در اداره کشورها برعهده گرفته‌اند. آنها کمک می‌کنند که خطاهای انسانی را کاهش دهیم و با ضریب اطمینان بیشتری به انجام امور بپردازیم. کاهش نقش ممیزان مالیاتی در روندهای مالیاتی کشور نیز به ما کمک می‌کند که برآورد مالیات‌ها با دقت بیشتری صورت بگیرد.
این کارشناس مسائل اقتصادی گفت: هر چقدر از روندهای دستی و ممیزمحور در نظام مالیاتی کشور فاصله بگیریم و به سمت هوشمندسازی امور برویم، برایمان بهتر است.
وی درخصوص تحقق حسابرسی سیستمی طی سال‌جاری تأکید کرد: در سال‌جاری شاهد تحقق حسابرسی سیستمی بیش از 70 درصد اظهارنامه اشخاص حقوقی و بیش از 80 درصد اظهارنامه اشخاص حقیقی بودیم. یکی از مهم‌ترین دستاوردهای سیستمی شدن حسابرسی مالیاتی این است که اعتماد متقابل بین مؤدی و نظام مالیاتی کشور بیشتر می‌شود. به این ترتیب، مؤدیان ارتباط بهتری با سازوکارهای مالیاتی کشور برقرار می‌کنند.
عزیزی ادامه داد: در سال‌جاری بیش از 95 درصد مؤدیان بخش مالیات بر عملکرد، اظهارنامه مالیاتی خود را به شکل سیستمی ابراز و پرداخت کرده‌اند که نشان‌دهنده استقبال بالای مؤدیان از روندهای هوشمندسازی نظام مالیاتی کشور است. سیستمی شدن روندهای مالیاتی کشور به نفع مالیات‌دهندگان قانون‌مدار و به ضرر فراریان مالیاتی است.
این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: سیستمی شدن امور مالیاتی کشور کمک می‌کند که سازمان امور مالیاتی بتواند از نیروی انسانی‌اش در راستای تمرکز بر مقابله با فراریان مالیاتی استفاده کند. البته مقابله با فرار مالیاتی در کشور مستلزم همکاری تمامی نهادهای نظارتی است.

 

صفحات
  • صفحه اول
  • سیاسی
  • دیپلماسی
  • جهان
  • اقتصادی
  • اطلاع رسانی
  • گزارش
  • علم و فناوری
  • ایران زمین
  • ورزشی
  • حوادث
  • اجتماعی
  • فرهنگی
  • صفحه آخر
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و هفتاد و هشت
 - شماره هشت هزار و ششصد و هفتاد و هشت - ۲۷ بهمن ۱۴۰۳