در گفت‌و‌گو با کارشناس مسائل اقتصادی مطرح شد

حسابرسی سیستمی؛ گام نهایی تحقق دولت هوشمند در نظام مالیاتی

داوود داداشی، کارشناس مسائل اقتصادی در خصوص اهمیت حسابرسی سیستمی و هوشمند به‌عنوان گام نهایی تحقق دولت هوشمند در نظام مالیاتی گفت: سازمان امور مالیاتی طی سال‌های اخیر به‌دنبال تحقق مالیات‌ستانی عادلانه بوده است که یکی از مصادیق تحقق این امر، حرکت به سمت اخذ هوشمند و سیستمی مالیات است. موضوعی بسیار مهم که زمینه‌ساز یک نظام مالیاتی مترقی خواهد شد و در نهایت منجر به تعامل بیشتر مردم با نظام مالیاتی خواهد شد.
وی افزود: یکی از مهم‌ترین رویکردها در زمینه تحقق نظام مالیاتی هوشمند، اجرای ماده ۱۶۹ و ۱۶۹مکرر قانون مالیات‌های مستقیم مبتنی بر جمع‌سپاری داده‌ها از طریق سامانه‌های اطلاعاتی کشور است.
داداشی با بیان اینکه یکی از اقدامات مهم و راهبردی صورت‌گرفته در دولت چهاردهم، حرکت به سمت حسابرسی سیستمی و هوشمند است، گفت: این اقدام تحولی حوزه مالیاتی موجب حذف رسیدگی به پرونده مالیاتی مؤدیان توسط مأموران مالیاتی و حذف حسابرسی دستی است، به این صورت که اظهارنامه ابرازی مالیات بر عملکرد مؤدی با داده‌های جمع‌آوری شده از فروش و سود شرکت طبق ماده ۱۶۹ قانون مالیات‌های مستقیم تطبیق داده می‌شود و در صورت برابری نسبی این اطلاعات با خروجی اظهارنامه ابرازی فرد، اظهارنامه مؤدی نهایی خواهد شد و بدون مراجعه به ادارات مالیاتی یا حسابرسی دستی، مالیات خود را پرداخت خواهد کرد.
این کارشناس اقتصادی گفت: تحقق حسابرسی سیستمی و هوشمند و عدم مراجعه مؤدیان به ادارات مالیاتی و کاهش رسیدگی ممیزان به پرونده‌های مالیاتی، موجب حرکت به سمت تحقق عدالت در اخذ مالیات، شفافیت اطلاعات درآمدی، جلوگیری از فرار مالیاتی خواهد شد و تحقق دولت هوشمند را به همراه خواهد داشت.
داداشی ادامه داد: آمار و ارقام خروجی مالیات‌ستانی در سال‌جاری در دولت چهاردهم با توجه به تأکید شخص رئیس‌جمهوری در به کارگیری از ظرفیت داده‌محوری و ماده ۱۶۹ و ۱۶۹مکرر قانون مالیات‌های مستقیم و ایجاد یک پایگاه اطلاعاتی اصلی در حوزه مالیاتی نشان از تمرکز سازمان امور مالیاتی بر اخذ و حسابرسی سیستمی مالیات بر عملکرد مؤدیان دارد.این کارشناس حوزه اقتصادی با اشاره به کاهش چشمگیر حسابرسی دستی و تمرکز بر حسابرسی سیستمی در دولت چهاردهم گفت: در شهریور ماه سال‌جاری که مالیات بر عملکرد سال ۱۴۰۲ اخذ شد؛ تمرکز اصلی در اخذ مالیات بر عملکرد، مبتنی بر حسابرسی سیستمی بوده است، به نحوی که مؤدیان حقوقی شاهد کاهش بیش از ۵۰ درصدی حسابرسی دستی و رسیدگی توسط ممیزان مالیاتی بودند و همچنین حسابرسی مؤدیان حقیقی کلان مرتبط با مالیات بر عملکرد با کاهش ۶۷ درصدی حسابرسی دستی و رسیدگی توسط مأموران مالیاتی مواجه بودند.
وی در ادامه بیان کرد: مالیات عملکرد مرتبط با اشخاص حقیقی ذیل تبصره ماده ۱۰۰ و همچنین مالیات بر عملکرد مرتبط با مستغلات اجاری نیز در سال‌جاری به‌طور کامل و ۱۰۰ درصدی به‌صورت حسابرسی سیستمی و هوشمند انجام شده است.
داداشی افزود: این اقدام راهبردی در تکمیل داده‌های درآمدی افراد و احصای دقیق فروش و اخذ مالیات مبتنی بر درآمد واقعی هر یک از مؤدیان و تحقق حسابرسی سیستمی و هوشمند، بزرگ‌ترین قدم به سوی تحقق نظام مالیاتی عادلانه و اخذ مالیات حقه از دانه‌درشت‌ها و همچنین تمرکز بر جلوگیری از فرار مالیاتی است.
وی با اشاره به حسابرسی سیستمی ۹۵ درصدی مالیات بر عملکرد مؤدیان در سال‌جاری گفت: با توجه به تعداد مؤدیان در هر بخش، در دولت چهاردهم و اولین سال اخذ مالیات بر عملکرد، در کل مؤدیان ذیل مالیات بر عملکرد مؤدیان حقیقی، حقوقی و مستغلات اجاری بیش از ۹۵ درصد از مؤدیان با حسابرسی سیستمی و بدون مراجعه به ادارات مالیاتی، اظهارنامه خود را ابراز کردند.
داداشی در ادامه افزود: حسابرسی سیستمی و هوشمند علاوه بر پیش‌بینی‌پذیری کردن اقتصاد برای مؤدیان قانون‌مدار، با کاهش مراجعات به ادارات مالیاتی و همچنین اخذ هوشمند مالیات سبب بهبود محیط کسب‌وکار شده است.
این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: حسابرسی سیستمی موجب کاهش خطای انسانی در محاسبه مالیات، افزایش دقت در بررسی اظهارنامه و همچنین عدم سلیقه‌گرایی خواهد شد که مبتنی بر داده‌محوری مبتنی بر تطبیق اطلاعات فروش و سود هر فرد طبق ماده ۱۶۹ قانون مالیات‌های مستقیم انجام پذیرفته شده است و تحقق عدالت در مالیات‌ستانی را رقم خواهد زد.
صفحات
  • صفحه اول
  • سیاسی
  • دیپلماسی
  • جهان
  • اقتصادی
  • اطلاع رسانی
  • گزارش
  • علم و فناوری
  • ایران زمین
  • ورزشی
  • حوادث
  • اجتماعی
  • فرهنگی
  • صفحه آخر
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و هفتاد و هشت
 - شماره هشت هزار و ششصد و هفتاد و هشت - ۲۷ بهمن ۱۴۰۳