تولیدکنندگان برای جلوگیری از لغزنده بودن کفش در روزهای برفی زمستان، از مارمولکهای گکو الهام گرفتهاند. این مارمولکها با جذب آب توسط انگشتان خود، میتوانند روی سطوح خیس بچسبند و حالا محققان با الهام از این موضوع، پلیمر جدیدی برای زیره کفش ساختهاند که میتواند از سُر خوردن افراد روی یخ جلوگیری کند.علت اصلی لغزنده بودن یخ این است که حتی در دماهای زیر انجماد، لایه بسیار نازکی از آب مایع روی سطح آن قرار دارد. این لایه نازک از آن جهت شکل میگیرد که مولکولهای آب در سطح یک بلوک یخ توسط هیچ مولکولی در بالای خود ثابت نمیشوند. در مقابل، مولکولهای درون بلوک جامد توسط مولکولهای دیگری که در بالا، پایین و همه طرفهای آنها قرار گرفتهاند، سر جای خود محکم میشوند.علاوه بر این، فشاری که پاهای ما روی یخ وارد میکنند، دمای ذوب آن را کاهش میدهد. اصطکاکی که هنگام چرخاندن پا روی یخ ایجاد میکنیم هم گرمایی تولید میکند که ممکن است آن را تا حدی ذوب کند.دانشمندان برای حل مشکل سر خوردن روی یخ از مارمولکها الهام گرفتهاند که هر یک از بالشتکهای انگشتان این خزنده، از ردیفهایی از ساختارهای ریز شبیه به مو به نام مژکچه، تشکیل شده و شیارهای باریک بین این ردیفها به طور طبیعی به صورت مویرگی، آب مایع را جذب میکنند که این فرآیند باعث ایجاد مکش میشود. بنابراین وقتی خزنده روی یک سطح جامد پوشیده شده توسط یک لایه آب راه میرود، انگشتان پا در واقع به سمت سطح زیرین مکیده میشوند.حالا یک گروه بینالمللی از دانشمندان با ترکیب لاستیک سیلیکونی با نانوذرات سرامیک آبدوست به نام زیرکونیا، یک پلیمر به شکل یک ورقه نازک ساختهاند که با یک الگوی شیاردار با لیزر تکمیل شده است. وقتی آن ورق روی بخشهایی از یخ مرطوب فشار داده شود، نانوذرات آب مایع را به سمت شیارها میکشد و مکشی ایجاد میکند که ماده را در عرض تنها ۱.۵ میلیثانیه در تماس با یخ جامد زیرین قرار میدهد. پس از آزمایش با تعدادی از فرمولها، مشخص شد این پلیمر زمانی که حاوی تنها سه تا پنج درصد نانوذرات زیرکونیا باشد، بیشترین مقاومت را در برابر لغزش دارد.