میانجی گری واشنگتن، قاهره و دوحه جواب داد حماس و اسرائیل با آتش بس موافقت کردند

پایان جنگ ۴۷۰ روزه

با اعلام موافقت حماس برای آتش‌بس جنگ 470 روزه غزه به پایان خود نزدیک شد. یک منبع در جنبش حماس در گفت‌وگو با شبکه الجزیره اعلام کرد: هیأت ما به ریاست خلیل الحیه موافقت جنبش حماس را برای آتش‌بس و تبادل اسرا به میانجیگران قطری و مصری اعلام کرد.
وی گفت: ما بر اساس مسئولیت خود در قبال ملت صبورمان برای توقف تجاوز علیه آنها و پایان دادن به قتل عام، با نهایت مسئولیت‌ پذیری و دید مثبت با پیشنهادها برخورد کردیم. محمد الهندی، معاون دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین اظهار کرد: به‌زودی میانجی‌ها از دوحه اعلام خواهند کرد که توافق آتش‌بس حاصل شده است.
وزیر خارجه قطر هم در یک نشست مطبوعاتی رسماً اعلام کرد که طرف فلسطینی و اسرائیلی با پیش‌نویس توافق آتش‌بس موافقت کرده‌اند. به گفته محمد بن عبدالرحمن آل ثانی نخست‌وزیر و وزیر خارجه قطر اولین مرحله از توافق آتش‌بس غزه به مدت ۴۲ روز اجرایی خواهد شد. اجرای توافق از روز یکشنبه، ۱۹ ژانویه آغاز خواهد شد. وی افزود: از تلاش‌های مصر و امریکا تشکر می‌کنیم.
با موافقت طرف‌های درگیر، توافق آتش‌بس نهایی شده و به صورت مرحله‌ای اجرا خواهد شد. الجزیره اعلام کرد در مرحله اول توافق ارتش اسرائیل از مرز غزه در عمق 700 متری عقب‌نشینی می‌کند.
پیش از این رسانه‌های رژیم صهیونیستی از احتمال به نتیجه رسیدن مذاکراتی که برای برقراری آتش‌بس در غزه با میانجی‌گری قطر و مصر و با حمایت امریکا در دوحه در جریان است، خبر داده بودند. منابع رژیم صهیونیستی اعلام کرده بودند که جنبش حماس و این رژیم احتمالاً روز پنجشنبه یا جمعه هفته جاری به توافق آتش‌بس برسند.
برخی منابع عبری خبر دادند براساس ادعای دفتر نتانیاهو، پاسخ حماس شامل درخواست‌هایی در خصوص محور فیلادلفیا بوده و این، توافق نهایی را به تأخیر انداخته است.
 دفتر بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیری رژیم اسرائیل با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد: هنوز مواردی وجود دارد که در بندهای پیشنهادی مورد توافق قرار نگرفته است و امیدواریم امشب آن را تکمیل کنیم.
در همین حال شبکه «المیادین» خبر داد به بخشی از بندهای توافق آتش‌بس غزه دست پیدا کرده است.بر اساس این گزارش، در صورت امضای توافق، تمام نیروهای اسرائیلی از نوار غزه خارج می‌شوند و به سمت مرزها عقب‌نشینی می‌کنند. المیادین گزارش داد گذرگاه مرزی «رفح» در جنوب نوار غزه بازگشایی می‌شود و نیروهای اسرائیلی از این منطقه خارج می‌شوند.طبق این گزارش، مجروحان فلسطینی برای درمان به خارج از سرزمین‌های اشغالی سفر می‌کنند و روزانه ۶۰۰ کامیون حامل کمک‌های بشردوستانه تحت نظارت قطر وارد غزه می‌شود.این شبکه لبنانی همچنین خبر داد ۲۰۰ هزار چادر و ۶۰ هزار کانکس برای اسکان فوری مردم غزه وارد این منطقه می‌شود.

روایت بلینکن
وزیر امور خارجه امریکا در مصاحبه با سی‌ان‌ان درباره اینکه بعد از حصول توافق چه اتفاقی رخ می‌دهد گفت: «وقتی که این اتفاق بیفتد (توافق حاصل شود) درگیری به اتمام می‌رسد. حماس و اسرائیل تبادل آتش را متوقف می‌کنند». وی اضافه کرد: «اسرائیل نیروهایش را خارج می‌کند. آزادی گروگان‌ها شروع می‌شود. زندانی‌ها از زندان‌های اسرائیل خارج می‌شوند و کمک‌های انسان‌دوستانه به کسانی که به‌شدت به آن نیازمندند افزایش خواهد یافت». بلینکن اضافه کرد: «همه این اتفاقات در دوران آتش‌بس رخ می‌دهد اما طی این دوران آتش‌بس بایستی بر سر تفاهمات لازم برای رسیدن به یک آتش‌بس دائمی مذاکره کنیم تا اسرائیل همه نیروهایش را از غزه خارج کند و حماس به آنجا برنگردد و لازم است سازوکارهایی برای حکمرانی، امنیت و بازسازی غزه مشخص شوند.

روایت ترامپ
 رئیس‌جمهوری منتخب امریکا روز چهارشنبه به اخبار مربوط به این توافق واکنش نشان داد و نوشت: «ما یک توافق برای آزادی گروگان‌ها در خاورمیانه داریم. این توافق به‌زودی اعلام خواهد شد. متشکرم»
دونالد ترامپ، در رسانه اجتماعی خود تروث سوشیال نوشت: «این توافق فقط می‌توانست در نتیجه پیروزی تاریخی ما در انتخابات نوامبر اتفاق بیفتد، زیرا به کل جهان پیام داد که دولت من به دنبال صلح و مذاکره برای تضمین امنیت همه امریکایی‌ها و متحدان ما خواهد بود.من خوشحالم که گروگان‌های امریکایی و اسرائیلی آزاد خواهند شد تا به خانواده‌ها و عزیزانشان ملحق شوند».
ترامپ گفت: «با انجام این توافق، تیم امنیت ملی من، از طریق تلاش‌های استیو ویتکاف، فرستاده ویژه در خاورمیانه، به همکاری نزدیک با اسرائیل و متحدانمان ادامه خواهد داد تا اطمینان حاصل شود که غزه دیگر هرگز به پناهگاه امن تروریست‌ها تبدیل نخواهد شد». وی همچنین با اشاره به مجموعه توافق‌هایی که در دولت اول او به‌دست آمد و منجر به عادی‌سازی روابط برخی از کشورهای عربی با رژیم اسرائیل شد، گفت: «ما به ترویج صلح از طریق قدرت در سراسر منطقه ادامه می‌دهیم و بر شتاب این آتش‌بس برای گسترش بیشتر توافقنامه تاریخی ابراهیمی می‌افزاییم».

 

بـرش

رئیس شورای جنبش حماس پیش از اعلان آتش بس در گفت‌وگو با «ایران» تأکید کرد:
مواجهه مثبت با توقف جنگ

مختار حداد / منطقه شاهد تحولات مهمی است و جدیدترین آنها حوادثی است که سوریه شاهد آن بوده است از جمله حملات رژیم صهیونیستی به این کشور و اشغال بخش جدیدی از خاک سوریه که این اتفاقات در چهارچوب طرح صهیونیستی- امریکایی بر شمرده می‌شود که با ایجاد بحران‌های جدید و تأثیرگذاری بر نقش سوریه به عنوان یک کشور مهم در محور مقاومت، توجهات را از فلسطین دور کند.
در همین زمینه روزنامه ایران مصاحبه‌ اختصاصی منتشر نشده‌ای که چندی قبل با آقای محمد اسماعیل درویش، رئیس مجلس شورای جنبش مقاومت اسلامی فلسطین حماس، انجام داد درباره تلاش رژیم صهیونیستی برای دور کردن توجه از فلسطین و غزه با ایجاد بحران پرسید که ایشان در پاسخ گفت: تا زمانی که مردم فلسطین در غزه ثابت قدم باشند و در برابر دشمن مقاومت کنند فراموشی جنگ در غزه بسیار دشوار است و امروز غزه مرکز تحولات وحوادث مهم ونبرد است ومسیر مقاومت را ادامه می‌دهیم و ان‌شاالله غزه پیروز خواهد شد ودشمن صهیونی را شکست خواهیم داد.
رئیس مجلس شورای حماس در خصوص صحبت درباره مذاکرات آتش‌بس گفت: صحبت‌هایی درباره آتش‌بس وجود دارد و در صورت وجود پیشنهاد جدی در چهارچوب و راستای توقف جنگ وجنایات علیه مردم فلسطین در غزه با آن برخورد مثبت خواهیم کرد.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و پنجاه و پنج
 - شماره هشت هزار و ششصد و پنجاه و پنج - ۲۷ دی ۱۴۰۳