۵ مطالبه اصلی مردم چابهار و زابل از دولت چیست؟

از معافیت مالیاتی تا توزیع عادلانه فرصت‌ها

ایران زمین – دومین سفر استانی رئیس‌جمهوری به سیستان و بلوچستان از جنوب این استان و شهرستان‌های چابهار و کنارک و نوار ساحلی مکران در روز پنجشنبه 20 دی آغازشد و در روز دوم (جمعه 21 دی) به شمال سیستان و بلوچستان و شهرستان زابل و روستاها و مناطق اطراف آن منتهی شد. با توجه به فاصله حدود 850 کیلومتری مناطق جمعیتی مهم شمال و جنوب سیستان و بلوچستان، مسائل و چالش‌هایی که شمال و جنوب این استان پهناور به‌واسطه موقعیت جغرافیایی مرزی و ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های اقتصادی، تجاری ، صنعتی و اجتماعی با آن مواجهند متفاوت است. بااین حال نقطه مشترک شمال و جنوب سیستان و بلوچستان محرومیت‌ها و کم توجهی‌هایی است که با وجود داشتن‌ استعدادها و ظرفیت‌های ارزشمند به آن و مردمش تحمیل شده و این استان را در رتبه‌های پایین شاخص‌های رفاهی و اقتصادی نگه داشته است. دکتر مسعود پزشکیان همچنان که در دوران انتخابات وعده داده بود استان سیستان و بلوچستان را در اولویت‌های خود برای برخورداری عادلانه مردم این استان از شاخص‌های رفاه، بهداشت، آموزش و پرورش، اشتغال و... قرار داده است و انجام دومین سفر استانی به مقصد سیستان و بلوچستان نشانه جدیت دولت چهاردهم برای رسیدن به این هدف است.

درخواست مردم از زبان وزیر
وزیر میراث فرهنگی در نشست «بررسی مسائل جنوب سیستان و بلوچستان» که با حضور رئیس‌جمهوری در چابهار برگزار شد تصویری جامع از درخواست‌ها و نیازهای مردم سیستان وبلوچستان که باید در دستور کار دولت قرار گیرد ارائه داد. سید رضا صالحی امیری با اشاره به دیدارهای مردمی صورت گرفته، خواسته اساسی مردم این استان را دسترسی به آب آشامیدنی سالم، حل مشکل معافیت‌های مالیاتی، رفع مشکلات بهداشت و درمان، آموزش و توزیع عادلانه فرصت‌ها عنوان کرد.
وزیر میراث فرهنگی وگردشگری گفت: توزیع عادلانه فرصت‌ها بویژه در عرصه اقتصادی و رفع فقر و محرومیت از دیگر خواسته‌های مردم سیستان و بلوچستان است، مسأله کلان این استان در چهار محور اساسی گنجانده می‌شود که باید فرمانداران، شهرداران، شورای شهر و مسئولان و همه تلاش کنند تا اینها رفع شود.
وی تأکید کرد: برای بهره‌مندی مردم سیستان و بلوچستان بویژه در جنوب استان از آب آشامیدنی که یک حق طبیعی است تلاش‌های زیادی انجام شده که باید تداوم داشته باشد تا آنها دسترسی راحت‌تری به آب آشامیدنی سالم داشته باشند.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اظهار کرد: دسترسی به راه‌های مناسب موضوع دیگری است؛ تصادفات جاده‌ای باعث شده آمار فوتی‌ها در این استان زیاد شود و علاوه بر آن روستاهای زیادی دسترسی به جاده ندارند. مردم این منطقه خواهان تحول در راه‌های روستایی و راه‌های دسترسی در استان هستند.
صالحی امیری بیان کرد: موضوع آموزش و پرورش مسأله دیگری است که به گفته مسئولان استان برخی از کمبودها در فضای آموزشی وجود دارد و تنها در چابهار کمبود ۶۰۰ کلاس درس داریم که باید اینها مورد بررسی و پیگیری واقع شوند.
 
تبدیل جاده مرگ به جاده امنیت
استاندار سیستان و بلوچستان با اشاره به یکی ازمهم‌ترین طرح‌هایی که پس از وقفه‌ای 20 ساله در دومین سفر رئیس‌جمهوری به سیستان و بلوچستان به بهره‌برداری رسید گفت: بعد از وقفه‌ای طولانی، بزرگراه زابل به زاهدان با تلاش و همتی چهارساله به ثمر رسید. منصور بیجار با اعلام آنکه رئیس‌جمهوری عزمی جدی برای توسعه سیستان و بلوچستان دارد، گفت:با بهره‌برداری از این مسیر مهم جاده‌ای، طول راه‌های بزرگراهی استان به بیش از 650 کیلومتر خواهد رسید و وزارت راه و شهرسازی دولت چهاردهم در تلاش است دیگر مسیرهای بزرگراهی در حال اجرا از مرکز تا جنوب، از شرق به غرب و در نوار ساحلی را تکمیل کند. این مقام عالی استان تصریح کرد: با پیگیری‌های انجام شده در سفر اول ریاست محترم جمهور دکتر پزشکیان به استان توانستیم بیش از 80 درصد اعتبارات را برای تکمیل خطوط ریلی و ارتقای شاخص‌های حمل‌و‌نقل جاده‌ای استان مصوب کنیم.
وی خاطر نشان کرد:بهره‌برداری از این محور به طول 200 کیلومتر به صورت بزرگراهی نه تنها سبب ارتقای کیفی و سطح ایمنی راه‌های استان و کاهش تصادفات رانندگی خواهد شد بلکه سبب رونق جابه‌جایی کالا و مسافر و رونق تجارت نیز خواهد شد.
استاندار سیستان و بلوچستان گفت: در سفر رئیس‌جمهوری به این استان ۲۰ هزار میلیارد تومان به پروژه راه‌آهن چابهار - زاهدان تزریق شده که امیدواریم تا پایان سال بعد به بهره‌برداری برسد.
 
تأمین حقابه‌ رودخانه‌های مرزی
در دستور کار دولت
آب چالش دیرینه سیستان و بلوچستان است؛ از مشکلات تأمین حقابه رودخانه‌های مرزی گرفته تا وضعیت چاه‌نیمه‌های منطقه سیستان، انتقال آب دریای عمان به سیستان و بلوچستان، شیرین‌سازی آب دریا در سواحل مکران، آبرسانی به روستاهای سیستان و بلوچستان و...
وزیر نیرو اعلام کرد که از همه ظرفیت‌ها برای تأمین آب آشامیدنی سیستان و بلوچستان استفاده می‌شود.
عباس علی‌آبادی در دومین سفر استانی رئیس‌جمهوری به سیستان و بلوچستان در جریان بازدید از کارخانه آب شیرین کن ۱۰۰ هزار متر مکعبی سه راهی دشتک، موضوع آب را چالش جدی همه استان‌های کشور بویژه سیستان و بلوچستان عنوان کرد و افزود: بر همین اساس طرح‌های مختلفی در دست اجراست که حقابه استان از منابع آبی این منطقه و کشور همسایه در اولویت قرار دارد.
وزیر نیرو گفت: در تعامل با کشور همسایه تلاش می‌کنیم موضوع تأمین حقابه هیرمند را به خوبی پیش ببریم و این موضوع به طور جد در حال پیگیری است. وی انتقال آب از دریا را از دیگر اقدامات برای تأمین آب این منطقه عنوان کرد و گفت: استفاده از ظرفیت‌های موجود منطقه از جمله استفاده از سفره‌های آب زیرزمینی در ادامه طرح‌های اجرایی است که آب‌های شور، شیرین‌سازی می‌شود.  علی‌آبادی با اشاره به اجرای طرح آبرسانی تهلاب (آبخوان‌های شرقی) افزود: امید است این طرح نیز در زمانی کوتاه طی دولت چهاردهم به نتیجه برسد. هم‌اکنون این طرح ۳۷درصد پیشرفت داشته‌ است.