در حافظه موقت ذخیره شد...
زمین در زیراب هنوز آرام نشده است
شبهای لرزان سوادکوه
البته زمینلرزهها تنها به زیراب که کانون آن بود خلاصه نشد و طی روزهای اخیر شهرستانهای دیگر مازندران نیز از جمله آمل و کیاکلا تکان خوردهاند.
در دادههای آماری مرکز لرزهنگاری دانشگاه تهران طی روزهای هشتم تا دوازدهم این ماه مازندران پنجبار دیگر لرزیده است که بالاترین آن ۳.۸ و کمترین آن ۲.۵ بود. به گفته مدیرکل مدیریت بحران استانداری مازندران هرچند پسلرزهها موضوع همیشگی در هر زلزله بزرگ بهشمار میرود و موضوع عادی است، اما درخصوص مازندران تاکنون اتفاق نیفتاده برای چند روز چند شهرستان درگیر زلزله باشند. حسینعلی محمدی گفت: پس از زلزله ۲۳ آذرماه در شهرستان سوادکوه بارها و بارها پسلرزههای مختلف شهرستانهای مختلف مازندران را لرزاند. با این روند، وقوع زلزلههای متعدد در نقاط مختلف مازندران انرژیهای نهفته زمین در حال تخلیه است.
وی افزود: تعدد زلزلههای اخیر در مازندران باعث ایجاد حساسیتها و دقتنظرهایی شده است از این بابت که نسبت به ساختوسازهای غیراصولی و غیراستاندارد حساسیت داشته باشیم و نهادهای دخیل در امر همچون نظام مهندسی در این خصوص دقیقتر باشند.
استانداردسازی، راهحل نهایی
رئیس سازمان نظام مهندسی معدن استان مازندران با اشاره به وقوع زمینلرزهها در بخش زیراب سوادکوه، گفت: زلزله 4.5 ریشتری در 23 آذر اتفاق افتاده بود که البته زلزله بزرگی که باعث خرابی زیاد شود، نیست. منطقه هم از لحاظ ساختوساز نسبت به گذشته نسبتاً مناسب هست، ولی پسلرزههایی اتفاق افتاده که درجه ریشتر کمتری داشته اما در زمینلرزه یک اصلی داریم که نمیتوان پیشبینی قطعی وقوع را داشت، پس باید الزام در ساختمان و سازه داشته باشیم، زمینلرزه یک فعل و انفعال زمین است که ما نمیتوانیم جلوی آن را بگیریم و پیشبینی کنیم.
سیدمجتبی مرتضوی در گفتوگو با تسنیم با تأکید بر اینکه باید بشدت به سمت استاندارد سازهها برویم، گفت: در منطقهای مثل مازندران و سوادکوه استاندارد شن و ماسه، بِتُن و ساخت سازه باید چک شود، اگرچه میگویند استانداردها رعایت میشود، اما واقعیت این است که در عمل هیچکسی استحکام بتنی را که در ساختمانی استفاده شده بررسی نکرده است.
وی، تصریح کرد: زمینلرزههایی که در زیراب رخ میدهد، به دلیل فعالیتهای گسلهای منطقه است و باتوجه به نوع گسل و عمق وقوع تأثیرش بر سطح متفاوت است و پسلرزههای متعددی میتواند داشته باشد، اما اینکه کسی بگوید وقوع زلزله تمام شده یا حتی تمام نشده و ادامه دارد، درست نیست، چون نمیتوان با قطعیت گفت. گاهی پسلرزهها از خود زمینلرزه درجه بالاتری خواهند داشت و کسی نمیتواند بدون تحقیق علمی حرف درستی بزند.
وی تأکید کرد: ما الان نشانههایی را میبینیم که شاید زمینلرزه تمام شود یا اتفاق بزرگتری رخ دهد. برای زمینلرزههای زیراب نیاز به مطالعات داریم و مرکزی مثل مدیریت بحران استانداری و سازمان زمینشناسی که در ساری شعبه دارد باید تحقیق انجام دهد و دادههایش را در اختیار ما بگذارد.