اقتصاد دیجیتال در خدمت منافع ملی
حمید بهنگار
رئیس انجمن فاوای استان تهران
رفع فیلتر دو پلتفرم «گوگلپلی» و «واتساپ»، نشان از این دارد که رئیسجمهوری بر عهد خود با مردم استوار است و با برداشتن گام اول در رفع این دو پلتفرم برای رفع فیلتر سایر شبکههای اجتماعی همچنان در تلاش است.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات هم بارها بر موضع خود در زمینه رفع فیلترینگ تأکید و عنوان کرده است که بر خواسته بحق مردم پافشاری میکند؛ موضوعی که نتیجه آن را در اولین گام رفع فیلترینگ دیدیم. تسهیل دسترسی مردم به فضای مجازی، یکی از نگاههای مناسب وزیر ارتباطات و شخص رئیسجمهوری است. آنها بهخوبی میدانند اهداف قانونگذار و مجریان از فیلترینگ، محقق نشده و حتی اثر معکوس هم داشته است. آسانسازی دسترسی به فضای مجازی، به خودی خود در تولید ناخالص داخلی کشور اثرگذار است و پیشبینی میشود تسهیلسازی فضای اینترنت، اقتصاد دیجیتال را تا ۲درصد بهبود بخشد.در مدتی که از عمر دولت چهاردهم گذشته است، تلاش دولت بر این بوده که با محقق شدن مطالبات مردم برای تسهیل دسترسی به اینترنت، فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر رها نبودن این فضا در اولویت قرار بگیرد و به این ترتیب، هم نظر نظام و هم نظر مردم تأمین شود. معتقدم که این امر در دولت پزشکیان دستیافتنی است.
از سوی دیگر پس از انتصاب ستار هاشمی بهعنوان وزیر ارتباطات، موضوع تحول دیجیتال در کشور وارد حوزه جدیدی از زیست خود شده است که ۴بخش اصلی را میتوان تقسیمبندی کرد. بخش اول ارتباط بسیار مؤثر ایشان با تشکلهای بخش خصوصی و اخذ مشورتهای دقیق و صحیح از این بخش و اعمال آنها برای تحقق برنامه هفتم توسعه است.
دکتر هاشمی میداند که چگونه از بخش خصوصی بهدرستی استفاده کند تا بتواند برنامههای هفتم توسعه را که همان تحقق رشد ۸درصدی است، در حوزه مرتبط با خود محقق کند. در این راستا جلسات بسیار زیادی تشکیل شده و موضوعات در حوزههای تحول دیجیتال، اقتصاد دیجیتال، هوشمندسازی، حوزه زیرساخت و حتی حوزه رگولاتوری با نظر بخش خصوصی، در حال اصلاح است. از آنجا که این اصلاحات گاه زیرساختی است، تنها برخی قابل مشاهده است و اثر بخشهای دیگر، بزودی در زندگی مردم ملموس خواهد بود.
توجه به زیرساختها و تحول دیجیتال هم در دولت چهاردهم شتاب گرفته است. نظام بخشی به تحول دیجیتال در صنایعی همچون صنعت، معدن، کشاورزی، سلامت و حملونقل در دولت چهاردهم مورد توجه بیشتری قرار گرفته و پیشبینی میشود اثر این نگاه، از نظر بهینهسازی، توسعه یا سرمایهگذاری، در کمتر از یکسال آینده در زندگی مردم قابل مشاهده باشد. ایجاد زیرساختها در حوزه تحول دیجیتال میتواند با بهینهسازی، منابع لازم برای تحقق برنامه هفتم توسعه را از منبع ذخیره سازی، بهینهسازی و منبع بهرهوری تأمین کند.
در دولت چهاردهم، طرحهایی که در فضای اقتصادی کنونی اولویت درجه یک ندارند، به اولویت پایینتر رفته تا بودجه آنها به سمتوسوی دقیقتری هدایت شود. همین نگاه هوشمندانه و توجه به پروژههای اولویتدار همچون امنیت غذایی، سلامت و صنعت و معدن در دولت چهاردهم، میتواند علاوه بر تسهیل و تسریع رشد اقتصادی، زمینهساز رشد صادرات خدمات فنی و مهندسی شود. ما در کشورهای همسایه، بازار هدف ۵۰۰ میلیون نفری در منطقه داریم و با توجه ویژه تیم اقتصادی دولت بویژه حوزه فناوری اطلاعات و اقتصاد دیجیتال، فتح بازارهای جدید محقق خواهد شد.این کار با شعار، شدنی نیست و به دست متخصصان داخلی و با استفاده از تجربیات جهانی و استفاده از حداکثر ظرفیت نخبگان امکانپذیر است. معتقدم این اراده در دولت وجود دارد و اگر به فعلیت تبدیل شود، میتوان به افزایش شاخص رقابتپذیری ایران در این حوزه در جهان امیدوار بود.