با پویش « دو درجه کمتر» گرمایش یک میلیون‌و۲۵۰هزار خانوار تأمین شد

جای خالی تنوع در سبد سوخت کشور

امین محمودی
خبرنگار


موج شدید سرما در کشور طی یک ماه اخیر سبب شد دارنده دومین ذخایربزرگ گاز دنیا 862 میلیون مترمکعب گاز در روز تولید کند تا رکورد شکنی جدیدی در تولید گاز رقم بخورد.
با وجود دعوت رئیس‌جمهوری، مقامات مسئول وزارت نفت و شرکت ملی گاز مبنی بر پیوستن مردم به پویش دو درجه کمتر و نتایج مطلوب به‌دست آمده حاصل از این پویش، شرکت ملی گاز تلاش کرده با تداوم رکورد شکنی درتولید گازعلاوه بر جبران بخش اندکی ازناترازی، زمینه‌ای را ایجاد کند تا در روند تأمین گاز دربحش خانگی برای مردم چالشی به وجود نیاید.
فاصله حداقل 22 درصدی
با روند جهانی
بد نیست بدانیم از کل گاز تولیدی کشورمان ۳۴ درصد آن به نیروگاه‌ها، ۳۴ درصد به صنایع، ۲۵ درصد به بخش خانگی، چهار درصد به حمل‌ونقل (سی‌ان‌جی) و 3 درصد نیز به سایر بخش‌ها اختصاص داده می‌شود.اما مشکل اصلی آنجاست که مصرف گاز سهمی 72 درصدی در سبد انرژی کشورمان دارد، این در حالی است که دیگر کشورهای دنیا به سمت متنوع‌سازی مصرف سوخت حرکت کرده‌اند و میزان سهم گاز در سبد مصرف انرژی آنها بین 25 تا 50 درصد است.همین میزان سهم گاز در سبد مصرف انرژی کشور سبب شده در زمستان سرد سال‌جاری ناترازی به‌وجود بیاید، از این رو به نظر می‌رسد همه مردم باید به پویش کاهش 2 درجه سانتیگراد دمای منزل خود بپیوندند.بدیهی است این امر منجر به صرفه‌جویی روزانه ۵۰ میلیون مترمکعبی گاز می‌شود که معادل تولید دو فاز میدان گازی پارس جنوبی بوده و این مقدارگاز می‌تواندحداقل نیاز مصرف سه استان کوچک را تأمین کند. بر این اساس بنا به اظهار مسئولان ارشد حوزه انرژی از جمله وزیر نفت با وفاق ملی در پویش 2 درجه کمتر، حداقل صرفه‌جویی روزانه 50 میلیون مترمکعبی گازرا شاهد بودیم. تحقق این موضوع توانست گرمایش یک میلیون و 250 هزار خانوار ایرانی حداقل در 3 استان کوچک کشورمان را تأمین کند.

الزام تغییر سبد انرژی نیروگاه‌ها
دولت چهاردهم، وزارت نفت و شرکت ملی گاز از همان ابتدای ورود موج اسکاندیناوی به کشور اعلام کردند که تأمین گاز بخش خانگی در اولویت قرار دارد از این رو صنایع و نیروگاه‌ها باید در صورت کمبود گاز از سوخت‌هایی همچون گازوئیل، مازوت ونفت کوره استفاده کنند. سعید توکلی مدیرعامل شرکت گاز ایران با اشاره به اینکه 85 درصد از سبد انرژی نیروگاه‌ها را گاز تشکیل می‌دهد، گفت: ۱۰۰ درصد سوخت اول نیروگاه‌های بخاری و گازی از گاز تشکیل شده است.وی افزود: در هیچ جای دنیا ۸۵ درصد سبد نیروگاهی را گاز تشکیل نمی‌دهد و میانگین جهانی آن، تنها ۲۲ درصد است؛ این آمار نشان‌دهنده آن است که تنوع سبد سوخت در کشور وجود ندارد، در حالی که در همه جای جهان، شرکت‌های مختلف انواع سوخت را ارائه می‌دهند.

اولویت تأمین گاز بخش خانگی
به دلیل اولویت تأمین گاز بخش خانگی برای دولتمردان در زمستان سال‌جاری نزدیک به ۸۰ تا ۸۲ درصد از کل گاز تولیدی را بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء مصرف می‌کنند، فقط همان ۲۰ درصد باقی‌مانده به بخش صنعت و نیروگاه‌ها اختصاص پیدا کرد.

ضرورت ساماندهی و بهینه‌سازی
با توجه به مواردی که مطرح شد ایران یکی از پرمصرف‌ترین کشورها در زمینه گاز به شمار می‌آید به طوری که این مسأله لزوم بهینه‌سازی مصرف انرژی را دو چندان می‌کند، مخصوصاً آن که با توجه به افزایش جمعیت، بیشتر شدن صنایع و نیروگاه‌ها همواره میزان مصرف گاز نیز افزایش می‌یابد.از این رو به نظر می‌رسد موضوع ناترازی انرژی باید دغدغه اول کشور باشد و صنعتگران در بخش تجهیزات و بهینه‌سازی به این مهم توجه کنند؛ این در حالی است که در هیچ کجای دنیا منازل را با این شدت گرم نمی‌کنند و این مقدار هدررفت انرژی در هیچ جا وجود ندارد.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و چهل و دو
 - شماره هشت هزار و ششصد و چهل و دو - ۱۱ دی ۱۴۰۳