پای روبات‌ها به رینگ باز شد

 آخرین دور از مسابقات بوکس سنگین وزن جهان در حالی برگزار می‌شود که ترک آل الشیخ، مدیر ارشد ورزش عربستان سعودی در خبری جنجال برانگیز اعلام کرد حساس‌ترین بازی بوکس جهان این بار توسط یک روبات مجهز به هوش مصنوعی، داوری می‌شود. این داوری بی‌سابقه که به صورت آزمایشی انجام می‌شود می‌تواند پایانی برای قضاوت انسان در رقابت‌های ورزشی باشد.

یک چالش نوآورانه
 به دنبال انتشار خبرحضور روبات داور در یک مسابقه حساس بوکس، برخی هواداران این ورزش، نگرانی‌های خود را در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک گذاشتند. برخی معتقدند که قضاوت این روبات ممکن است با اشتباهاتی همراه باشد و درنتیجه، بر رقابت دو بوکسور جهانی تأثیر بگذارد و البته درمقابل، برخی از آن دفاع می‌کنند.
مدیر ارشد ورزشی عربستان سعودی، در شبکه‌های اجتماعی از این فناوری جدید به‌عنوان «داور چهارم» یاد کرد و گفت: این سیستم هوش مصنوعی در مسابقه بین اوسیک و فیوری به کار گرفته می‌شود. وی افزود: «این فناوری قابلیت آن را دارد که بوکس را متحول کند.»

ارسال لحظه‌ای داده‌ها
در ویدیویی که توسط «آل شیخ» منتشر شده، صدای یک روبات شنیده می‌شود که عنوان می‌کند اولین داور هوش مصنوعی تاریخ بوکس است. این روبات می‌گوید: «در هر راند، هر حرکت و لحظه‌ای را بررسی می‌کنم و اطلاعاتی همچون حمله، ضربه مؤثر، میزان دفاع و تأثیرگذاری را درلحظه نمایش می‌دهم. با استفاده از این اطلاعات و داده‌ها، امتیازدهی می‌کنم و برنده نهایی را پیش‌بینی و در نهایت معرفی خواهم کرد.»
آل شیخ همچنین در پست اینستاگرامی خود نوشته است: «برای اولین بار یک داور مجهز به هوش مصنوعی بر مبارزه بوکس نظارت خواهد کرد. این تصمیم یک آزمایش پیشگامانه است که البته بر نتایج رسمی، هیچ تأثیری نخواهد گذاشت.»
گفتنی است این بار روبات مجهز به هوش مصنوعی که درعربستان سعودی حضور خواهد داشت، قدرت تصمیم‌گیری در این مبارزه را به شکل مستقل ندارد، اما اگر این روبات‌ها در آینده حرف آخر را بزنند هم چندان تعجب آور نخواهد بود.
مبارزه حساس دو بوکسور«تایسون فیوری» و «اولکساندر اوسیک» برای باز پس‌گیری قهرمانی سنگین وزن جهان در ریاض عربستان برگزار خواهد شد. در مسابقه قبلی این دو بوکسور که در ماه مه ‌سال‌جاری میلادی‌ برگزار شد، داوران انسانی، «اوسیک» را پیروز اعلام کردند. هرچند بسیاری از هواداران ورزش بوکس بر این باور بودند که «اوسیک» با اختلاف بسیار، برنده شده است، اما «تایسون فیوری» معتقد بود عملکردش برای پیروزی کافی بوده و همین موضوع زمینه‌ساز بحث‌های بسیاری شد.

داوری هوشمند در دنیای بوکس
بر کسی پوشیده نیست که در حال حاضرفناوری راه خود را به ورزش‌های مختلف باز کرده است، اما ادغام آن در بوکس، آن هم داوری این ورزش پرچالش، نشان دهنده یک پیشرفت خلاقانه و چشمگیر است. مطمئناً این مسابقه با یک روبات داور بسیار بحث برانگیزخواهد بود. هرچند بسیاری نسبت به عملکرد این روبات داور تردید دارند اما برخی دیگر معتقدند داوری یک روبات مجهز به هوش مصنوعی، امکان ارائه ارزیابی‌های منصفانه‌تر و عینی‌تر، رفع تردیدها و بهبود دقت در تجزیه و تحلیل مبارزات را افزایش می‌دهد.
فعالان حوزه هوش مصنوعی در مقاله‌ای در سایت خبری تک رادار نوشته‌اند: روبات‌های مجهز به هوش مصنوعی یک گزینه خوب برای کمک به داوران انسانی هستند و برای تشخیص خطاها یا تفاوت‌ها، کارت‌های امتیازی را تجزیه و تحلیل می‌کنند. این روبات کمک می‌کند میزان خطاها در ارزیابی‌ها به حداقل برسد، بدون اینکه دخالت انسان در فرآیند امتیازدهی به طور کامل حذف شود.این تصمیم می‌تواند به طور خودکار راهی شفاف‌تر و منصفانه‌تر برای اتخاذ تصمیم‌های مهم بخصوص در نتایج مسابقات باشد.

هوش مصنوعی در دنیای تنیس
البته این اولین بار نیست که از هوش مصنوعی برای نظارت بر مسابقات ورزشی و داوری استفاده می‌شود و پیش از این هم در مسابقات تنیس شاهد حضور یک سیستم کامپیوتری هوشمند با نام Hawk-Eye بوده‌ایم که محل فرود توپ، ضربه به تور و... را با دقتی بسیار بالا ردیابی می‌کند. در تنیس، مرز باریکی بین بیرون و داخل زمین وجود دارد و ازسوی دیگر ازآنجا که توپ‌های تنیس با سرعت 90متر بر ساعت حرکت می‌کنند، کار داوری انسان بسیار سخت می‌شود به همین دلیل وجود روبات یا سیستم‌های کامپیوتری هوشمند می‌تواند به دقت داوری کمک شایان توجهی کند. این سیستم در تنیس، بیسبال و ژیمناستیک هم قابل استفاده است.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و چهل
 - شماره هشت هزار و ششصد و چهل - ۰۹ دی ۱۴۰۳