با تغییر ۱۸۰ درجه‌ای ترامپ

تیک تاک در امریکا ماندنی شد

 آرزوکیهان
خبرنگار

درحالی که دونالد ترامپ پیش از این بارها به شبکه اجتماعی تیک تاک تاخته و آن را تهدید جدی برای امنیت ملی ایالات‌متحده امریکا می‌دانست، به‌تازگی در یک تغییر موضع عجیب، به دنبال یافتن راهکاری سیاسی برای ادامه حضور تیک‌تاک در خاک امریکاست.

کاربران امریکایی چشم انتظار یک قانون
براساس گزارش گاردین، مجلس سنای امریکا در آوریل ۲۰۲۴، با تصویب قانونی، «بایت دنس» شرکت مادر تیک‌تاک را ملزم می‌کرده است که تا ۱۹ ژانویه ۲۰۲۵ دارایی‌های خود را به یک شرکت امریکایی بفروشد درغیراین صورت فعالیت این شرکت چینی در امریکا ممنوع خواهد شد.
 تیک تاک بیش از 170 میلیون کاربر امریکایی دارد و«بایت دنس»، شرکت مادر آن هم طی درخواست‌هایی، درحال تلاش برای لغو این قانون است. در صورتی که مشکلات موجود حل نشود، این پلتفرم یک روز قبل از روی کار آمدن ترامپ به عنوان رئیس‌جمهوری امریکا، در عمل در ایالات متحده ممنوع می‌شود.
البته در این میان، تیک تاک تنها نیست و ترامپ هم که پیش از این خواستار بررسی ممنوعیت فعالیت این پلتفرم در امریکا شده بود، در آخرین سخنرانی خود از ‌دیوان عالی امریکا خواسته است اجرای این قانون را تا زمان یافتن یک راه‌حل سیاسی، متوقف کند.
حمایت کنونی ترامپ از تیک تاک، نشان از چرخش عجیب در سیاستگذاری او نسبت به سال 2020 میلادی دارد؛ زمانی که وی تلاش می‌کرد این برنامه را در ایالات متحده مسدود کند و مالک چینی، آن را به یک شرکت امریکایی بفروشد. این تغییر در تصمیم‌گیری را می‌توان نتیجه تلاش قابل توجه مدیران تیک تاک برای نفوذ در سیاست‌های ترامپ و تیمش در طول مبارزات انتخاباتی دانست.

کمک‌های انتخاباتی تیک تاک
اما ماجرای دوستی دوباره ترامپ و تیک تاک به چه زمانی بازمی گردد؟ ترامپ برای پیروزی در انتخابات ریاست‌جمهوری، از هیچ امکاناتی صرف‌نظر نکرد و حتی به سوی تیک تاک که با آن دشمنی کهنه داشت نیز دست دراز کرد. وی چندماه قبل از انتخابات، در ماه ژوئن به تیک تاک پیوست و در طول مبارزات انتخاباتی میلیون‌ها دنبال‌کننده در این پلتفرم پیدا کرد.
وی تأکید کرد: تصور می‌کنم باید به آن فکرکنیم، زیرا ما میلیاردها بازدید و پاسخی عالی از تیک تاک داشتیم. نمودار ارائه شده به من، یک رکورد جالب بود و همان‌طور که به آن نگاه می‌کردم، گفتم: شاید باید تیک تاک را برای مدتی نگه داریم. جالب است بدانید یکی از دلایلی که ترامپ در سال 2020 به دشمن قسم خورده تیک تاک تبدیل شد، این بود که این پلتفرم را عامل اصلی شکست خود در انتخابات می‌دانست.
البته برخی هم معتقدند یکی دیگر از دلایل ترامپ برای حفظ  تیک تاک، حمایت از «جف یاس»، میلیاردر مشهور امریکایی است که با سرمایه‌گذاری میلیاردی، در طول انتخابات از جمهوری‌خواهان حمایت کرده است. وی صاحب 15 درصد از سهام بایت دنس کمپانی مادر تیک تاک است و به اشکال مختلف، از جمهوری‌خواهان حمایت مالی کرده است. ترامپ پیش از این هم در ماه دسامبر با «شو زی چو»، مدیرعامل تیک تاک ملاقاتی داشت و هرچند از این جلسه اطلاعاتی به بیرون درز نکرد اما رئیس‌جمهوری امریکا ابراز امیدواری کرد این پلتفرم حداقل برای مدت کوتاهی به فعالیت خود در امریکا ادامه دهد.
رویترز هم در گزارشی آورده است ترامپ در سخنرانی اخیرش در یک کنفرانس مطبوعاتی عنوان کرده است دولت وی نگاه و توجه ویژه‌ای به تیک تاک خواهد داشت. تیک تاک در قلب من است زیرا با کمک آن امتیاز طرفداری جوانان را به دست آوردم.
با این حال به نظر نمی‌رسد وزارت دادگستری امریکا برای کنار آمدن با تیک تاک تصمیمی گرفته باشد چراکه همچنان استدلال می‌کند کنترل چین بر تیک تاک، تهدید مداوم برای امنیت ملی است؛ موضعی که اکثر قانونگذاران ایالات متحده هم از آن حمایت می‌کنند.

ریشه دشمنی ترامپ و تیک تاک
ریشه دشمنی امریکا با تیک تاک چیست؟ دشمنی و تقابل امریکا و چین هر روز بیشتر شد و سرانجام به دنیای فناوری رسید. در امریکا بسیاری از جمهوری‌خواهان بارها درباره امکان دسترسی چین به داده‌های کاربران امریکایی از طریق تیک تاک هشدار داده‌اند و این موضوع در سال 2018 به اوج رسید. دراین زمان مدیر اجرایی بایت دنس، طی نامه‌ای از همکاری بیشتر خود با چین خبر داد و یادآورشد: با اینکه تیک تاک در چین در دسترس نیست و داده‌های آن در خارج از چین ذخیره می‌شود، اما سیاست حفظ حریم خصوصی آن و حق به اشتراک گذاشتن هرگونه اطلاعات با مقامات چینی را محفوظ می‌دارد. همین ادعا موجب نگرانی بیشتر مقامات امریکایی شد و تلاش‌ها برای محدودیت بیشتر تیک تاک در این کشور اوج گرفت. این نگرانی‌ها باعث شد در دسامبر 2019، استفاده از تیک تاک در همه دستگاه‌های دولتی و نیروی دریایی و ارتش امریکا ممنوع شود. آژانس امنیت حمل‌و‌نقل نیز پرسنل خود را از ارسال پیام‌ها روی این پلتفرم برای اهداف اطلاع‌رسانی منع کرد وهمچنین قانونی در مجلس سنای ایالات متحده تصویب شد که همه کارمندان فدرال را از استفاده از تیک تاک منع می‌کرد.
هرچند در واکنش به این نگرانی‌ها برخی فعالان حوزه فناوری گزارش‌هایی ارائه کردند و یادآور شدند شواهد محدودی وجود دارد که تیک تاک، داده‌ها را با دولت چین به اشتراک می‌گذارد و همچنین خاطرنشان کردند که میزان داده‌های جمع‌آوری‌شده مشابه پلتفرم‌های امریکایی است با این حال ممنوعیت تیک تاک در صدر سیاستگذاری مقام‌های دولتی قرار گرفت. تا جایی که در 7 جولای 2020 مایک پمپئو، وزیر امور خارجه ایالات متحده اعلام کرد که دولت در حال بررسی ممنوعیت  تیک تاک است.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و چهل
 - شماره هشت هزار و ششصد و چهل - ۰۹ دی ۱۴۰۳