چگونه مصرف انرژی با بکارگیری یک سیستم فناورانه مدیریت می شود؟
گفت و گو با مخترع «شریف»
یاسمن صادق شیرازی
خبرنگار
ناترازی انرژی موضوعی است که در تابستان و زمستان میتواند شهروندان را با مشکلاتی مواجه کند، بنابراین هرگونه اقدامی برای کاهش مصرف انرژی میتواند به کاهش این ناترازی کمک کند.
محققان و شرکتهای دانشبنیان به این حوزه ورود کردهاند. یکی از اساتید دانشگاه شریف هم با اختراع یک سیستم فناورانه، تلاش کرده است با کاهش مصرف گاز و برق، به حل بحران ناترازی انرژی در کشور کمک کند.
دکتر علیرضا فرهادی درباره جزئیات این اختراع به «ایران» گفت: در سالهای گذشته قطعی برق صرفاً محدود به فصل تابستان بود، اما در حال حاضر ناترازی انرژی آنقدر افزایش یافته که شاهد قطعی برق در فصل زمستان هم هستیم.
وی از طراحی و تولید سیستمی فناورانه خبر داد که میتواند تأثیر بسزایی در حل مشکل ناترازی برق و گاز کشور داشته باشد. این استاد دانشگاه افزود: طبق آمار؛ در فصل زمستان روزانه 250 میلیون متر مکعب، معادل 33درصد از مصرف کل گاز کشور مربوط به بار گرمایشی ساختمانها میشود. در فصل تابستان نیز 30هزار مگاوات معادل حدود 40 درصد مصرف کل برق کشور مربوط به بار سرمایشی و کولرهاست.
با پیادهسازی وسیع سیستم توسعهیافته این اختراع میتوانیم شاهد کاهش حدود 50 درصدی مصرف گاز و برق در ساختمانها و پشتسر گذاشتن بحران ناترازی انرژی در کشور باشیم.
فرهادی با اشاره به کاهش یا قطع گاز صنایع و کارخانجات در مواقع ناترازی انرژی بهمنظور تأمین گاز شهری گفت: این اقدام خسارت زیادی به اقتصاد کشور وارد میکند. این استاد دانشگاه شریف افزود: سیستم اختراعی ما صرفاً محدود به زمستان نیست و برای کاهش مصرف برق در فصل تابستان نیز راهگشاست.
وی افزود: این سیستم کاملاً بومی است و هماکنون در ساختمان دانشکده برق دانشگاه شریف و مرکز تحقیق یکی از اپراتورهای کشور نیز پیادهسازی شده است. این سیستم مورد تأیید کارشناسان بهینهسازی وزارت نفت نیز قرار گرفته و تمام تأییدیههای لازم را دریافت کرده است.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه این دستگاه در موتورخانه و دفاتر ساختمانها نصب میشود، گفت: در این سیستم، ترموستاتهای سنتی با ترموستاتهای هوشمند جایگزین میشوند. همچنین کولرهای گازی و اسپیلتهای ساختمانها به ترموستاتهای هوشمند مجهز میشوند. در موتورخانه دو عدد ترموستات هوشمند یکی برای کنترل و پایش وضعیت بویلر و دیگری برای پایش و کنترل چیلر نصب و راهاندازی میشود و میتواند در کاهش مصرف انرژی در زمستان و تابستان تأثیرگذار باشد.
وی همچنین از امکان ایجاد تغییر در تنظیمات این دستگاه با استفاده از نرمافزار تحتوب کاملاً بومی سیستم از طریق موبایل، تبلت یا کامپیوتر خانگی خبر داد و گفت: یکی از قابلیتهای فوقالعاده و منحصر به فرد این سیستم، تعیین دقیق و لحظهای نیاز حرارتی، با استفاده از ترموستاتهای هوشمند و متعاقباً نیاز حرارتی ساختمان و تنظیم دمای بویلر و چیلر ساختمان براساس نیاز حرارتی ساختمان است.