بازیافت پلاستیکهای سیاه لجباز
آرزو کیهان
خبرنگار
دانشمندان پس از سالها تلاش برای بازیافت پلاستیکهای سیاه، بهتازگی موفق شدهاند با کمک فناوری، این مشکل را حل کنند.
رنگ سیاه این پلاستیکها همواره در پروسه بازیافت مشکلساز میشود و رنگدانههای «کربنی سیاه» عملاً روند شکستن پیوند مولکولی آنها با شیوههای معمولی بازیافت را غیرممکن میکند. به همین منظور محققان امریکایی با گرما دادن به مولکولهای «پلی استایرن» سیاه در یک محفظه بدون اکسیژن، این پیوندها را شکستند و متوجه شدند میزان گرما باید بیش از 300 درجه سانتیگراد باشد.
محققان ابتدا مخلوطی از پلی استایرن بدون رنگ و کربن سیاه را به پودر ریز تبدیل کردند، سپس آن پودر را در یک ویال شیشهای مهر و موم شده قرار دادند که به مدت نیم ساعت زیر نورهای LED سفید با شدت گرمای بالا قرار گرفت. انجام این کار باعث شد که ذرات کربن سیاه، ذرات پلی استایرن پلاستیکی را گرم کرده و به صورت مولکولی آنها را به استایرن مایع تجزیه کند. سپس دانشمندان استایرنها و ذرات کربن سیاه بازیافت شده را پردازش کرده و دوباره آنها را به پلی استایرن جامد تبدیل کردند.
محققان متوجه شدند وقتی مخلوطی از قطعات پلی استایرن سیاه، زرد، قرمز و بیرنگ در زیر نور متمرکز خورشید قرار میگیرد، رنگدانه پلاستیکهای رنگی تا حدود 67 درصد تجزیه میشوند، اما ذرات پلاستیک سیاه به دمای بسیار بیشتری نیاز دارد. سپس، تیم تحقیقاتی ظروف غذای یکبار مصرف پلیاستایرن سیاه رنگ و در فنجان قهوه را به قطعات کوچک برش داده و آنها را تحت تجزیه نور قرار دادند. اینبار متوجه شدند هرچه میزان شدت تابش نور بیشتر باشد، پروسه بازیافت راحتتر انجام خواهد شد و وقتی از نور خورشید متمرکز شده با شدت گرمای بسیار بالا به عنوان منبع نور استفاده شود، نتیجه کار رضایتبخشتر خواهد بود.