بعد از رئیس اطلاعات ترکیه، هاکان فیدان هم با الجولانی دیدار کرد

میـهمان ویژه دمشق

وزیر خارجه ترکیه روز یکشنبه برای دیدار با مسئولان دولت موقت سوریه وارد دمشق شد و با ابو محمد الجولانی دیدار کرد. «هاکان فیدان» وزیر خارجه ترکیه همراه هیأتی عالی‌رتبه برای دیدار با مسئولان دولت موقت سوریه، با خودروهای حامل پرچم این کشور از مرز میان دو کشور عبور و به سمت دمشق پایتخت سوریه حرکت کرد. فیدان را نوح یلماز معاون وزیر خارجه، برهان کوراوغلو کاردار پیشین ترکیه که اخیراً به سفارت بازگشایی شده ترکیه در دمشق منصوب شده و در سوی مقابل، احمد الشرع را اسعد حسن الشیبانی که به عنوان وزیر خارجه جدید سوریه آغاز به کار کرده است، همراهی کردند.
پیشتر «برهان کوراوغلو» کاردار وقت سفارت ترکیه در دمشق در مصاحبه‌ای گفته بود: «پس از هاکان فیدان، وزیر خارجه کشورمان، اردوغان رئیس‌جمهوری ما هم در حال بررسی آمدن به دمشق است.» رئیس‌جمهوری ترکیه نیز قبل از این سفر گفته بود که سفر هاکان فیدان به دمشق با تمرکز روی روابط در حال توسعه بین دو کشور خواهد بود. اردوغان گفته بود: «امیدوارم وزیر خارجه کشورمان بزودی به آنجا برود. آنها روی ساختار جدید با هم کار خواهند کرد.»

ترکیه به دنبال فرصت های
سوریه جدید
ترکیه و سوریه بعد از فروپاشی دولت اسد شروع به برقراری مجدد روابط دیپلماتیک کرده‌اند. در همین رابطه سفر اخیر «ابراهیم کالین» رئیس اطلاعات ترکیه به دمشق، توجهات را به سفر احتمالی اردوغان جلب کرده است.
ترکیه در فضای جدید سوریه به‌دنبال جاپایی برای نفوذ در این کشور جنگ‌زده است. آنکارا همچنین قبلاً روابط خوبی با معارضان سوری داشت و آنها اخیراً به نبرد با پ‌ک‌ک در دو شهر شمالی سوریه پرداخته‌اند.
آلپر کوشکان دیپلمات بازنشسته ترکیه اخیراً در اندیشکده کارنگی نوشت: ترکیه پس از سقوط بشار اسد خود را در اوج پیروزی می‌بیند و تلاش می‌کند تا از این لحظه بهره‌برداری کند. رئیس اطلاعات ترکیه، ابراهیم کالین، بلافاصله پس از سقوط دولت سوریه به دمشق سفر کرد و در این سفر ابومحمد الجولانی، رهبر هیأت تحریرالشام، او را همراهی می‌کرد. این سفری بود که ترکیه ظاهراً با متحدان غربی خود هماهنگ کرده و از آن به عنوان فرصتی برای انتقال انتظارات این کشور و همچنین انتظارات غرب با رهبری جدید سوریه استفاده کرد.
آنکارا به آینده خود در این کشور خوشبین است. ترکیه این فرصت تاریخی را برای پیشبرد منافع خود و کسب برتری و تسلط در منطقه‌ می‌بیند و برای این منظور در تلاش است تا موقعیت خود را در سوریه تثبیت کند. پیش از این، به نوشته این مقام سابق ترک در کارنگی، وقایع اخیر فهرست آرزوهای ترکیه درمورد سوریه تنها سه عنصر اصلی داشت: برای ترکیه اول از همه از بین بردن تهدید فرامرزی ناشی از نیروهای دموکراتیک سوریه که مورد حمایت امریکا هستند و عمدتاً از حزب کارگران کردستان یا همان پ.ک.ک تشکیل شده‌اند، اهمیت داشت. مسأله دوم ایجاد شرایط برای بازگشت بیش از سه میلیون پناهنده ثبت‌شده سوری بوده که در حال حاضر در ترکیه زندگی می‌کنند.

دیدار ولید جنبلاط با الجولانی
احمد الشرع همچنین روز گذشته میهمان دیگری نیز داشت. ولید جنبلاط، رئیس سابق حزب سوسیالیست ترقی‌خواه، در کاخ الشعب با الجولانی دیدار کرد.
ولید جنبلاط که از سیاستمداران تأثیر‌گذار لبنان است و از متحدان مهم دروزی‌های لبنان به شمار می‌رود، در دیدار با احمد الشرع، فرمانده هیأت تحریرالشام گفت: راه طولانی است و من و شما از توسعه‌طلبی اسرائیل رنج می‌بریم. یادداشتی به نام «نشست دموکراتیک» درباره روابط لبنان و سوریه ارائه خواهم کرد.
همچنین الشرع در دیدار با جنبلاط مدعی شد: سوریه پیشتر مایه نگرانی و ناراحتی و دخالت منفی در امور لبنان بود.
وی خاطرنشان کرد که «سوریه بعدی در عهد جدید با همگان یک فاصله برابر خواهد داشت و اصلاً مداخله منفی در لبنان وجود نخواهد داشت.» الجولانی در اظهاراتی اشاره کرد: آزادسازی سوریه منطقه را از جنگ جهانی سوم نجات داد و حضور شبه‌نظامیان در سوریه عامل نگرانی همه کشورهای منطقه بود.
احمد الشرع «که کراوات بستن او در ملاقات های روز گذشته دستمایه رسانه‌ها قرار گرفت» افزود: سوریه وارد مرحله جدیدی در ساختن کشور و دور شدن از انتقام شده است. سوریه تغییر کرده است و ما توانستیم از منطقه محافظت کنیم و با همه یک فاصله داریم.
وی اضافه کرد: جامعه بین‌المللی نتوانست مشکل سوریه را ظرف ۱۴ سال حل کند و ما به دلیل اطمینان از اینکه مردم نمی‌توانند حقوق خود را جز با دست خود بگیرند، راه دیگری را در پیش گرفتیم.
فرمانده هیأت تحریرالشام گفت: لبنان یک عمق استراتژیک و پشتیبانی برای سوریه است و امیدواریم بتوانیم با آن رابطه راهبردی نزدیکی ایجاد کنیم. همچنین امیدواریم شکاف فرقه‌ای در لبنان پایان یابد و صلاحیت‌ها جایگزین سهم‌خواهی‌ها شوند.
وی با اشاره به اینکه لبنان به اقتصاد قوی و ثبات سیاسی نیاز دارد و سوریه پشتیبان آن خواهد بود، ابراز امیدواری کرد خاطره قبلی سوریه از ذهن لبنانی‌ها پاک شود. الشرع خاطرنشان کرد: مؤلفه شیعه بخشی از لبنان است و صفحه جدیدی با تمام اقشار و گروه‌های لبنان بدون توجه به مواضع قبلی وجود خواهد داشت.
در همین حال شیخ سامی ابی المنی از فرقه وحدت دروزی لبنان، در دیدار با احمد الشرع گفت: «من زودتر از موعد می‌گویم که می‌توانیم یک اجلاس معنوی از رهبران معنوی دو کشور تشکیل دهیم که روحیه اطمینان را تقویت کند.
طبق گزارش روسیا الیوم، هیأت لبنانی متشکل از ولید جنبلاط، وائل ابوفاعور، سامی ابی المنی و تیمور جنبلاط است که با احمد الشرع دیدار کرد تا درمورد آینده اوضاع در عرصه سوریه و لبنان و روابط دو کشور گفت‌وگو کند. این سفر اولین شخصیت‌ سیاسی لبنانی است که برای دیدار با الشرع وارد دمشق می‌شود. رسانه‌ها همچنین گزارش دادند که یک هیأت بلندپایه سعودی برای دیدار با احمد الشرع وارد کاخ الشعب در دمشق شده است.
پیشتر روزنامه الجمهوریه لبنان گزارش داده بود که جنبلاط در سفر به دمشق با الجولانی دیدار و درباره آینده وضعیت سوریه، لبنان، منطقه و همچنین روابط دو کشور گفت‌و‌گو و تبادل‌نظر خواهد کرد. براساس گزارش این روزنامه، جنبلاط در این دیدار، چهارچوب‌های کلی مرتبط با دیدگاهش درباره ساختار و مفاهیمی که لازم است لبنان و سوریه جدید آنها را عملی کنند، رایزنی خواهد کرد.

صفحات
  • صفحه اول
  • سیاسی
  • دیپلماسی
  • جهان
  • اجتماعی
  • اقتصادی
  • زیست بوم
  • حوادث
  • فناوری
  • ایران زمین
  • اطلاع رسانی
  • ورزشی
  • فرهنگی
  • صفحه آخر
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و سی و پنج
 - شماره هشت هزار و ششصد و سی و پنج - ۰۳ دی ۱۴۰۳