«ایران» اصلاح زیرساختها در قطب تولید خرما را بررسی کرد
جوانسازی نخلستانهای بوشهر
شیما جهانبخش
خبرنگار
جوانسازی، اصلاح و احیای نخیلات که همیشه از مطالبات اصلی کشاورزان بوشهری بوده اکنون با دستور استاندار این استان مبنی بر پیگیری جدی تأمین منابع مالی برای اجرای طرح «نجات و اصلاح و احیای نخیلات» یک قدم به تحقق نزدیک و بارقه امید رونق دوباره نخلستانها در دل تولیدکنندگان این میوه شیرین گرمسیری روشن شده است.
تأکید ویژه دولت
بر پیگیری مطالبات صنعت خرما
«ارسلان زارع»، استاندار بوشهر دراین خصوص در گفتوگو با «ایران» با تأکید بر اینکه بخش مهمی از نخیلات این استان قدیمی و غیر اقتصادی شدهاند، اظهار کرد: با توجه به اینکه اقتصاد استان به خرما گره خورده در تلاشیم برای افزایش ارزش افزوده و اقتصادی شدن نخلستانها و از همه مهمتر بهبود معیشت کشاورزان تمامی نخلستانها را نوسازی و بهسازی کنیم.
وی با بیان اینکه تأمین منابع مالی برای اجرای طرح نوسازی نخلستانها و تجهیز آنها به زیرساختهای نوین آبیاری با جدیت دنبال میشود، افزود: علاوه بر نوسازی نخلستانها، توسعه زیرساختهای آبیاری نوین نیز دراولویت قرار گرفته تا شاهد رونق بیشتر صنعت خرما و بهبود وضعیت اقتصادی این بخش باشیم.
استاندار بوشهر با اشاره به تأکید ویژه دولت بر پیگیری مطالبات فعالان صنعت خرما، تصریح کرد: مساحت نخلستانهای بوشهر حدود ۳۴ هزار هکتار بوده و این استان رتبه سوم تولید خرما در کشور را دارد به همین خاطر تکمیل حلقههای مفقوده و بهبود تولید، عرضه، فروش و صادرات از اولویتهای اصلی دولت در استان است. البته این اقدام تنها مربوط به دولت نیست و باید تمام دستگاههای متولی تلاش کنند آخرین دستاوردهای صنعت خرما به دنیا معرفی شود تا زمینه سرمایهگذاری در این حوزه فراهم شود.
این مقام مسئول بیان کرد: با برنامهریزی صورت گرفته نخیلات با ارزش و بازدهی بالای تولید در باغات خرمای استان بوشهر جایگزین نخیلات کم بازده میشود که باعث میشود فعالیت نخلستانهای استان اقتصادیتر شود.
تأمین آب کشاورزی
اولویت مهم استان
زارع حمایت از کشاورزان را مورد تأکید قرار داد و اضافه کرد: پرداخت تسهیلات مناسب به فعالان حوزه کشاورزی میتواند گره گشای مشکلات آنها باشد به همین خاطر تخصیص درصدی از منابع بانکی به بخش کشاورزی استان بوشهر الزامی است.
نماینده دولت در بوشهر با بیان اینکه دولت و نمایندگان مجلس بویژه کمیسیون کشاورزی در تلاش هستند تا مشکلات بخش خرما را با اجرای برنامههای کوتاهمدت و میانمدت حل کنند، افزود: مهمترین موضوع در این زمینه صادرات خرما به بازارهای جهانی است. البته برای موفقیت در این زمینه، باید کیفیت محصول و بستهبندی خرما به استانداردهای بینالمللی نزدیک شود.
استاندار بوشهر خاطر نشان کرد: میدانیم که کم آبی در سالهای اخیر آسیب زیادی به نخلداران وارد کرده به همین خاطر در نظر داریم تمام نخلستانها را به سیستم آبیاری نوین که مقرون به صرفه هستند تجهیز کنیم. کشاورزان اطمینان داشته باشند مسأله تأمین آب کشاورزی به عنوان یک اولویت مهم دراستان پیگیری میشود.
زارع اضافه کرد: در همین راستا بزودی سد دالکی که جزو پروژههای نیمه تمام استان بوشهر بوده به بهرهبرداری خواهد رسید. تکمیل این سد میتواند به عنوان یک منبع حیاتی برای تأمین آب شرب و کشاورزی عمل کرده و کشاورزان استان بخصوص شهرستان دشتستان را از بحران بیآبی نجات دهد.
وی با بیان اینکه تکمیل زنجیره ارزش خرما در دستور کار قرار دارد، گفت: اکنون ۱۶ هزار نفر مستقیم و ۶۹ هزار نفر نیز غیر مستقیم در حوزه نخل و خرما در استان اشتغال دارند. اما در تلاشیم با تقویت زنجیره ارزش خرما این میزان اشتغال و به تبع آن مشکلات اقتصادی نخلداران را بهبود ببخشیم.
ارائه مشوق به سرمایهگذاران
در حوزه خرما
استاندار بوشهر با تأکید بر اینکه برای رفع مشکلات در کنار بخش خصوصی هستیم، گفت: در مسیر پیشرفت بوشهرسازمانهای مربوطه از سختگیریهای بیمورد در خصوص ارائه مجوزهای سرمایهگذاری دوری کنند تا مسیر تولید و توسعه اقتصادی استان هموار شود. در این زمینه به صورت جدی پیگیر تفویض اختیار در اعطای مجوزهای اقتصادی به استان هستیم.
نماینده عالی دولت در استان بوشهر خاطرنشان کرد: تمرکززدایی از دیگر موضوعات مورد پیگیری است. در اصل سرمایهگذار، نباید ناچار باشد برای پیگیری امور مرتبط با فعالیت خود، حتماً به مرکز استان مراجعه کند بلکه با تقویت درگاه ملی مجوزها، در هر نقطهای از استان بتواند درخواست خود را پیگیری کرده و به نتیجه برساند.
وی با انتقاد از بازاریابی خارجی خرما گفت: خرما در بازارهای جهانی، موفقیت قابل توجهی نداشته و باید برای سال آینده تلاش بیشتری کنیم و پذیرش هیأتهای بزرگ خارجی در برنامه سال آینده قرار دارد. شرکتهای بزرگ نفت و گاز و پتروشیمی مستقر در استان بوشهر، باید نسبت به خرید خرمای بوشهر اهتمام ورزند و بخشی از مشکلات معیشتی نخلداران را رفع کنند.
8 هزار هکتار از نخلستانها نیازمند نوسازی و بهسازی
«کبری توکلی» معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر نیز در این زمینه به ایرنا گفت: در حال حاضر 8 هزار هکتار از نخلستانهای این استان در شهرستانهای دشتستان، تنگستان، دشتی، بوشهر و جم درجه ۲ هستند که به اصلاح بستر باغ و عملیات نوسازی و بهسازی نیاز دارند.
توکلی از تولید بیش از ۱۹۰ هزار تن خرما در ۳۸ هزار هکتار از نخلستانهای استان بوشهر خبر داد و بیان کرد: افزایش کیفیت تولید خرما را در دستور کار داریم و در این راستا طرحهای نوسازی نخیلات، توسعه صنایع بستهبندی و فرآوری خرما و تقویت آبیاری نوین در دستور کار است.
اختصاص ۹ میلیارد ریال
اعتبار استانی
وی ادامه داد: بدلیل ضعف مدیریتی در نخلستانهای استان، درجه برخی از نخلها تکریب نشدهاند. همین موضوع باعث گسترش آفات در این اراضی شده است. نخلداران دقت داشته باشند با بهینه کردن شرایط باغها، عملکرد بالاتری خواهند داشت.
این مقام مسئول از اختصاص ۹ میلیارد ریال اعتبار استانی به نخلستانهای بوشهرخبر داد و گفت: این اعتبار با توجه به گسترش آفات برای اجرای عملیات هرس و تکریب نخلستانها و ایجاد شرایط افزایش تولید خرما اختصاص یافته است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی بوشهر ادامه داد: تغذیه، هرس، تکریب، آرایش و تنک کردن نخیلات و پوششدهی خوشه خرما از برنامههای مهم در مدیریت نخلستان است.
توکلی با تأکید بر پایش مستمر بررسی وضعیت آفت قرنطینهای سوسک سرخرطومی حنایی در نخیلات استان بوشهر تصریح کرد: ردیابی و پایش روزانه نخیلات توسط کارشناسان در حال اجراست و آموزش و توصیههای لازم به بهرهبرداران ارائه میشود.
وی از کشاورزان خواست با پایش مداوم درختان نخل و عمل به هشدارها و توصیههای کارشناسان این سازمان، در صورت مشاهده علایم خسارت آفت با مشورت کارشناسان مراکز جهاد کشاورزی نسبت به مدیریت اصولی کنترل آفت اقدام کنند.
وی یکی از راهکارهای اصلی برای مقابله با پیری نخلها را کاشت نهالهای جدید عنوان کرد و گفت: جهاد کشاورزی استان با برپایی کلاسهای توجیهی تلاش میکند کشاورزان را به جایگزینی نهالهای مقاوم و با کیفیت به جای نخلهای مسن ترغیب کند. البته میدانیم که اجرای این طرح در توان مالی همه نخلداران نیست از این رو در تلاشیم منابع لازم را برای ارائه تسهیلات بانکی با نرخ پایین به نخلداران فراهم کنیم.