حجتالاسلام والمسلمین سیدحسن خمینی:
از کنار احکام الهی نگذریم، اما پرخاشگری نکنیم
حجتالاسلام سیدحسن خمینی، تولیت حرم بنیانگذار انقلاب اسلامی در مراسم شب میلاد حضرت فاطمه زهرا(س) و فرزند برومندش حضرت امام خمینی که در حرم مطهر امام(ره) و با حضور زائران برگزار شد، گفت: بسادگی از کنار احکام الهی نگذریم و سست نگیریم. یکی از آسیبهای جهان امروز این است که دین را شل میگیریم. این بدان معنا نیست که متعصب باشیم و با کسی پرخاشگری کنیم؛ سخن ما راجع به شخص خودمان است.
یادگار بنیانگذار انقلاب اسلامی افزود: اینکه در مقابل دیگران چگونه رفتار کنیم بحث دیگری است. باید دقت کنیم که چه میخوریم، چه میپوشیم، چه سخنی میگوییم؛ آیا پشت سر کسی غیبت میکنیم؟ آیا به کسی تهمت میزنیم؟ آیا کینه کسی را به دل داریم؟ آیا دروغی را به زبان میآوریم؟ آیا چنانکه به ما گفته شده، سر به سجده حق میگذاریم؟ نمیتوان بدون عمل به جایی رسید.
وی در بخش دیگری از سخنان خود، با اشاره به پرورش شخصیت «فضّه» از سوی صدیقه طاهره(س)، او را شخصیتی ذکر کرد که به واسطه خدمت به خانواده حضرت زهرا(س)، امیرالمؤمنین(ع) و حسنین(علیهماالسلام) در قرآن در زمره «ابرار» قرار گرفت، اظهار کرد: انسانهای بزرگ اینگونهاند که صرفاً خودشان حرکت نمیکنند، بلکه یک جامعه را به حرکت در میآورند. عظمت آنان فقط خودشان را دربرنمیگیرد، بلکه اطرافشان را نیز روشن میکند که بر همین اساس شخص فاطمه زهرا(س) نیز در کنار شخصیتی چون پیامبر(ص) تربیت میشود. حجتالاسلام سیدحسن خمینی با بیان اینکه یکی از این شخصیتها در دوران ما امام بزرگوار بود، افزود: حرکتی مانند حرکت امام، در لبنان شخصیتی چون مرحوم شهید نصرالله را تولید میکند که طوفانی به پا میکند. این کارکرد وجود آنهایی است که فراتر از یک فرد هستند.
سید علی خمینی:
انعطاف پذیری در اندیشه امام
حجتالاسلام سید علی خمینی نیز در مراسمی به مناسبت میلاد حضرت فاطمه زهرا(س) و زادروز میلاد امام خمینی(ره) در بیت تاریخی امام خمینی در نجف اشرف، به عنصر «پویایی» در اندیشه و عمل امام خمینی اشاره کرد و گفت: امام اگر چه دارای مبانی محکم و اندیشه منسجم بودند ولی این استحکام از جنس سنگ نبود تا از آن تحجر بیرون بیاید، بلکه در شرایط مختلف، گفتمان جدید تولید میکردند و با استمداد از منابع اصیل اسلامی، نقش زمان و مکان را در اندیشه خویش لحاظ میکردند.
وی با ابراز تأسف از نبود کار علمی عمیق روی مبانی نظری اندیشههای بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران افزود: متأسفانه بسیاری از مضامینی که امام عرضه داشتند، هنوز بسط نظری پیدا نکرده. برای مثال، هنوز در مورد چگونگی همجواری دو مفهوم اسلام و جمهوریت و مفاهیمی چون مصلحت و وحدت و بسیاری از کلیدواژههای مهمی که امام بیان کردند، کار مهمی صورت نگرفته است.
سید علی خمینی با بیان اینکه پویایی اندیشه وقتی که به وادی عمل میآید مفهوم «انعطاف پذیری فعال» متولد میشود، تصریح کرد: نقطه اوج انعطاف پذیری فعال در سیره امام راحل، ماجرای قبول قطعنامه است. آن کسانی که در جریان امور هستند میدانند و بعضاً هم گفتهاند و نوشتهاند که از لحظهای که امام به این نتیجه رسیدند که جنگ باید متوقف شود تا زمان پذیرش قطعنامه ۲۴ ساعت طول نکشید. این نشانگر عظمت وجودی و پویایی فکر و عمل امام است. چون برای امام مصلحت نظام و مردم اهمیت اول را داشت و جنگ و صلح در نظر ایشان وابسته به مصالح و شرایط بود.
وی با اشاره به شرایط فوقالعاده حساس و خطیر منطقه از جمله حوادث اخیر سوریه و گزارشهای مقامات عراقی نسبت به فعال شدن هستههای داعش و جنایات بیپرده رژیم اشغالگر قدس و وضعیت مبهم در سیاست دولت آینده ایالات متحده، افزود: ما برای مردم سوریه استقرار و استقلال و برای همه منطقه آرامش و صلح را آرزو میکنیم، ولی صفحه معادلات منطقه گویای چنین چیزی نیست. سید علی خمینی با تأکید بر لزوم هوشیاری کامل مردم و مسئولین در این شرایط حساس، گفت: آنچه امروز بیش از هر زمان دیگری به آن احتیاج داریم وحدت کلمه و اجتماع روی نقاط مشترک همه ایرانیان است. در شرایط فعلی هر سیاست یا اقدام یا قانونی که موجب تقویت شکافهای اجتماعی شود، مشکوک و ممنوع است.