چوب‌های درخشان، پارک‌ها را روشن می‌کنند

آرزو کیهان
خبرنگار

دیدن چوب‌های درخشان در جنگل‌ها و پارک‌ها قطعاً ما را شگفت‌زده می‌کند و تصویری جادویی را در ذهن ما باقی می‌گذارد. هرچند این موضوع شبیه افسانه‌ها به نظر می‌رسد اما ظاهراً این رؤیا به کمک دانشمندان سوئیسی، به حقیقت تبدیل شده است. زیرا محققان موفق به ساخت چوب‌های درخشان برای کاهش مصرف انرژی شدند.
دانشمندان سوئیسی به دنبال کاهش مصرف انرژی هستند و این بار برای تأمین روشنایی پارک‌ها و معابر، از یک راهکار فناورانه کمک گرفته‌اند. به اعتقاد این محققان، مواجه شدن نوعی قارچ با یک تکه چوب مرطوب و اکسیژن، می‌تواند چوب را به محصولی درخشان تبدیل و در مکان‌های عمومی و فضاهای باز، به خوبی محیط اطراف را روشن کند. این راهکار، یک روش جالب برای بهینه کردن مصرف انرژی محسوب می‌شود.
در این روش قارچ Desarmillaria tabescens و چوب به مدت 3 ماه در کنار هم و در محیطی مرطوب قرار می‌گیرند و درنهایت، چوب می‌تواند یک نور فلوئورسنت سبزرنگ در طول موج‌ 560 نانومتری ایجاد کند.
در این مدت، چوب تا هشت برابر وزن خود آب جذب می‌کند و درخشش، زمانی آغاز می‌شود که در معرض اکسیژن قرار بگیرد. در آن نقطه، آنزیم لوسیفراز که در کرم شب‌تاب نیز دیده می‌شود، واکنشی شروع می‌کند که منجر به انتشار یک نور سبز درخشنده می‌شود.
با بررسی دقیق‌تر، محققان متوجه شدند که این قارچ با تجزیه لیگنین- پلیمر طبیعی موجود در چوب که باعث استحکام چوب می‌شود- می‌تواند درخشش لازم را ایجاد کند. لازم به ذکر است که در این پروسه، نه تنها استحکام چوب کم نمی‌شود بلکه با هدف نهایی صرفه‌جویی در مصرف انرژی، طول عمر چوب را نیز افزایش می‌دهد.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و بیست و شش
 - شماره هشت هزار و ششصد و بیست و شش - ۲۰ آذر ۱۴۰۳