برنامه معاونت علمی و فناوری عملیاتی میشود
هوش مصنوعی در دفتر آقای رئیسجمهور
میترا جلیلی
دبیر گروه فناوری
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور در اولین نشست خبری خود از طراحی دستیار هوشمند برای رئیس جمهور خبر داد و یادآور شد: همزمان در حال طراحی این دستیار هوشمند برای وزرا و همچنین معاونان رئیس جمهور هستیم.
حسین افشین در این نشست با اشاره به ظرفیت بالای ایران در بخش نیروی انسانی متخصص و تلاش معاونت علمی ریاست جمهوری برای توسعه زیرساخت مورد نیاز توسعه هوش مصنوعی یادآور شد: پس از تأمین زیرساخت، نوبت به بحث سیستم عامل (سکو) میرسد که ما در حال طراحی سیستم عامل بومی هوش مصنوعی در یکی از دانشگاههای کشور هستیم. وی افزود: نسخه آزمایشی این سیستم عامل تا 6 ماه آینده و نسخه کامل آن تا یک سال دیگر ارائه و همه حمایتهای معاونت علمی، بر این سکو صورت خواهد گرفت.
معاون علمی رئیس جمهور افزود: درحال حاضر یک تیم 70 نفره از اساتید متخصص برای طراحی این سکو کار میکنند که البته این شروع کار است. درنظر داریم دستیار هوش مصنوعی برای رئیس جمهور طراحی و تدوین کنیم که بتواند در همه حوزهها دادهها را بگیرد و در اختیار رئیس جمهور قرار دهد و حتی بتواند نظر کارشناسی هوشمند ارائه دهد.
افشین در ادامه گفت: همزمان برای هر یک از وزرا و معاونان رئیس جمهور نیز یک دستیار هوش مصنوعی تدوین میشود که بتواند هم قوانین و آییننامهها و هم مسائل مربوط به تولید را از دادهها استخراج کند و حتی در تصمیمگیریها نیز پیشنهاداتی بدهد.
ایجاد شهر میکروالکترونیک
تا 1404
معاون علمی رئیس جمهور در این نشست خبری، تأمین زیرساخت را یکی از بایدهای توسعه هوش مصنوعی دانست و یادآور شد: باید در بحث میکروالکترونیک و تولید تراشههای ویژه هوش مصنوعی فعال شویم. افشین در ادامه با اشاره به پروژه ملی سهند، گفت: تلاش ما این است که در قالب این پروژه، از تولید ویفر سیلیکونی با گرید 9 که پیشنیاز تولید تراشههای هوش مصنوعی است حمایت کنیم و به زیرساختهای عمیق برسیم. وی با اشاره به اینکه ما در آغاز راه هوش مصنوعی قرار داریم و البته این مسیر، هزینهبر است، اظهار کرد: ما آرزو میکنیم که شهر میکروالکترونیک در ایران داشته باشیم و مطمئنیم اگر پروژه ملی سهند به سرانجام برسد، اتفاق خوبی است.
افشین افزود: ما تلاش داریم اولین دیتاسنتر یا مزرعه جیپییو(GPU) را به عنوان اولین بخش از شهر میکروالکترونیک تا اوایل سال 1404 راهاندازی کنیم. به هرحال ما نیاز به پردازش بالا داریم و اگر اولین دیتاسنتر را راه بیندازیم و فاصله دیتاسنترهای بعدی 50 تا 100 کیلومتر باشد، اتفاق بزرگی رقم میخورد و بخش خصوصی و دولتی میتوانند در این معماری سرمایهگذاری کنند و شاهد توسعه هوش مصنوعی در کشور باشیم.
راهاندازی قطار ملی
پس از 10 سال
معاون علمی رئیس جمهور همچنین از فعال شدن پروژه قطار ملی خبر داد که بیش از یک دهه بر زمین مانده بود. افشین یادآور شد: این مگاپروژه اکنون به معاونت علمی ریاست جمهوری منتقل شده و منابع خوبی هم برای آن تأمین شده است.
برای شروع، 30 میلیون دلار سرمایه تأمین شده و شهرداری نیز یک همت به این پروژه اختصاص داده است. وی یادآور شد: در این مسیر از توان دانشبنیانها و قانون جهش دانشبنیانها استفاده کردهایم.
افشین با بیان اینکه تا پایان سال جاری ۲ رام قطار ۷ واگنه وارد ناوگان حمل و نقل تهران میشود و در حال حاضر ساخت اولین رام آن انجام شده و تستهای آن نیز با موفقیت صورت گرفته است، یادآور شد: ۵ هزار کیلومتر راهبری تست هم با موفقیت انجام شده است. معاون علمی رئیسجمهور همچنین از آغاز پروژه دوم قطار ملی برای اصفهان، تبریز و مشهد خبر داد.