بدون روتوش با مردم
رئیس جمهور در دومین گفتوگوی تلویزیونی خود چالشها و دشواریهای کشور را صادقانه و بی پرده با مردم درمیان گذاشت. او در عین حال از ملت، بزرگان و نخبگان خواست که برای حل این مشکلات با دولت و برنامههایش همراهی کنند و راهکارهای تخصصی و اجرایی خود را ارائه دهند. مسعود پزشکیان نشان داد که نمیخواهد همچون برخی از پیشینیانش «رئیسجمهور» باشد، به جای آن به «رئیس جمهوری» خوشامد گفت تا در قامت رئیس قوه مجریه و نه رئیس ملت ، در عمل ثابت کند که خدمتگزار مردم است.
ایران / «با اعداد و ارقام نمیشود دعوا کرد.» این پاسخ مسعود پزشکیان به مجری صداوسیما بود که تلاش میکرد هرطور شده یک وعده بزرگ از رئیسجمهوری بگیرد. اما پزشکیان در گفتوگوی تلویزیونی شب گذشته خود با مردم از دادن وعده غیرواقعی به این مجری و بالاتر از آن، وعده غیرواقعی به مردم خودداری کرد. زیرا براساس آنچه رئیسجمهوری در همین گفتوگو سعی داشت آن را تبیین و تشریح کند، وضعیت ناترازیها در کشور به گونهای نیست که کسی بتواند یک وعده بزرگ بدهد و البته که پزشکیان قطعاً آن رئیسجمهوری نخواهد بود که با نادیده گرفتن ناترازیها، پنهان کردن مشکلات زیر فرش یا تزریق مسکن به بیمار با بیماری سخت، بخواهد ادای درمانگران قهرمان را دربیاورد. آنچه رئیسجمهور به صراحت، شفافیت و البته صداقت گفت؛ این بود: وضعیت کشور از نظر ناترازیها اساساً خوب نیست، با اینکه راهحل این ناترازیها تنها در اختیار یک دولت هم نیست، بلکه همه و مهمتر از همه مردم باید به میدان بیایند. این رویکرد پزشکیان، در تقابل با مجریان این گفتوگوی تلویزیونی بود که سعی داشتند مانند مصاحبههای کلی و گفتوگوهای خبری گذشته، بالاخره چیزی و خبری دربیاورند. چه خبری مهمتر از ناترازیها در کشور که هنوز ابعاد و اهمیت آن به درستی برای همگان مشخص نشده است، ابعاد و اهمیتی مانند آنچه پزشکیان گفت: «اگر این ناترازیها درمان نشوند، از ایران یک زمین سوخته تحویل نسل آینده میدهیم.» نکته جالب در این گفتوگوی تلویزیونی رئیسجمهوری با مردم، تغییر مجریان نسبت به دوره گذشته بود. با وجود پرسشهای چالشی مجریان پزشکیان آنچه باید را گفت، آن هم بدون پرده پوشی با مردم، بدون پنهانکاری، صریح و شفاف.
رئیسجمهوری سخنان خود را با تبریک روز قانون اساسی به مردم ایران و نمایندگان مجلس شورای اسلامی و تسلیت شهادت حضرت فاطمه زهرا(س) آغاز کرد. مسعود پزشکیان در ابتدا گزارشی از هفتهها و ماههای نخست فعالیت دولت خود آغاز کرد. وی در این باره به تشکیل کابینه، هدایتها و حمایتهای رهبر معظم انقلاب در این زمینه و رأی خوب نمایندگان مجلس شورای اسلامی به کابینه پیشنهادی اشاره کرد.
وی با بیان اینکه در صد روز اول فعالیت این دولت با حوادث مختلفی مواجه بودیم، به ترور شهید اسماعیل هنیه در شب مراسم تحلیف اشاره کرد و گفت: صهیونیستها شهید اسماعیل هنیه را در تهران به شهادت رساندند و شاهد جنایات رژیم اشغالگر در غزه و لبنان در این مدت بودهایم.
رئیس جمهوری با اشاره به تلاشهای انجام شده برای تشکیل دولت چهاردهم، افزود: هیأت دولت را براساس نظرسنجیهای مختلف از احزاب و جناحها تشکیل دادیم و در نهایت وزیران پیشنهادی را به مجلس معرفی کردیم و مجلس هم یک رأی استثنایی به اعضای کابینه داد.
پزشکیان با بیان اینکه پرداخت مطالبات گندمکاران که در قانون دیده نشده بود، اعتراضات پرستاران به حقوق و دستمزد و پاداش بازنشستگان از جمله مسائلی بود که در این مدت با آن درگیر بودیم و تلاش کردیم آنها را در این مدت حل کنیم، اضافه کرد: پس از تشکیل دولت، قانون برنامه هفتم توسعه را به وزیران مربوطه ارجاع دادیم و از آنان درخواست کردیم که برنامه اجرایی برای هر بند آن بنویسند و مسئول هر بخش را نیز برای اجرای اهداف قانون برنامه هفتم مشخص کردیم. رئیس جمهوری ادامه داد: به رغم فرصت کمی که پس از تشکیل کابینه تا زمان تنظیم بودجه داشتیم، توانستیم لایحه بودجه 1404 را در زمان مناسب به مجلس ارائه کنیم. در این زمینه همه آنچه وجود داشت را در قالب اعداد و ارقام در لایحه بودجه آوردیم. پزشکیان با اشاره به برخی انتقادها مبنی بر اینکه بودجه انبساطی نوشته شده است، اظهارکرد: این درحالی است که بودجه انبساطی نوشته نشد، بلکه بسیاری از مواردی که پیش از این در لوایح بودجه مطرح نمیشد را در لایحه بودجه آوردیم و نامشان را ذکر کردیم. به گفته رئیسجمهوری، خوشبختانه نمایندگان محترم مجلس به کلیات بودجه رأی دادند و از روز یکشنبه بررسی جزئیات لایحه در مجلس شورای اسلامی آغاز شده است.
استفاده از همه اقوام در دولت
پزشکیان یکی از بحثهای مهم دولت را وفاق ملی عنوان کرد و درباره تلاشهای دولت چهاردهم برای تحقق وفاق ملی گفت: برای اولین بار بود که در این دولت استاندار سنی و کرد انتخاب شدند، در خوزستان هم برای اولین بار یک عرب را به عنوان استاندار معرفی کردیم، این اتفاق در سیستان و بلوچستان هم روی داد.
وی ادامه داد: اینها بر این اساس بود که باور داشتیم باید از همه اقوام بر اساس شایستگی استفاده کنیم که همین اتفاق افتاد. در زمینه استفاده از توانمندی زنان هم امروز تعداد خانمها در دولت بیشتر از قبل است. پزشکیان با اشاره به اینکه در مسئولیت فرمانداری هم فرماندارانی از میان زنان انتخاب خواهند شد، افزود: همه اینها بدون کمک و پشتیبانی رهبر معظم انقلاب ممکن نبود. این نگاه رهبری در ایجاد وفاق و همدلی آغاز فعالیتها بسیار راهگشا بود.
ناهمخوانی تولید و مصرف در انرژی
رئیسجمهوری در پاسخ به سؤالی درباره ناترازی انرژی و احتمال افزایش قیمت بنزین، تصریح کرد: واقعیت این است که ما با ناترازیهای بدی در برق، گاز، انرژی، آب، پول و محیط زیست مواجه هستیم و همه این ناترازیها در حدی است که میتواند بحران ایجاد کند. وی افزود: قرار بود امسال تولید افزایش یابد، اما این امر رخ نداد و تولید نیروگاههای ما کفاف مصرف برق را نمیدهد، هرچند میزان مصرف ما چندبرابر از متوسط مصرف چند کشور اروپایی و کانادا بیشتر است که همین موضوع یعنی ناترازی تولید و مصرف در کشور، منجر به برنامهریزی و تصمیمگیری برای قطعی یک تا دوساعته برق هم شد.
رئیسجمهوری با اشاره به اینکه اکنون نیازمندیها در حوزه مصرف با توان تولید ما همخوانی ندارد، به وضعیت ذخایر نیروگاههای کشور اشاره کرد و گفت: وقتی دولت را تحویل گرفتیم، میبایست ذخایر نفت و گاز نیروگاههای ما 3 میلیارد باشد، اما در آغاز دولت میزان ذخایر یک میلیارد بود که این، یعنی اگر مدیریت نکنیم نمیتوانیم در زمستان به نیروگاهها سوخت بدهیم. به عبارت دیگـــــــر اگر الان مراقبت نکنیم، سؤال این است که برای زمستان چه کار کنیم؟
ادامه در صفحه 2