چشم امید فعالان فناوری به رفع فیلترینگ

 وحید شهسواری
 کارشناس حوزه فاوا


رفع فیلترینگ یکی از خواسته‌های اصلی فعالان اکوسیستم فناوری در کشور است و انتشار هرگونه خبری مبنی بر رفع این محدودیت‌ها بسیار خوشحال‌کننده است و امیدواریم این اتفاق در دولت چهاردهم رقم بخورد. رفع این محدودیت‌ها هرچند خبر خوبی برای عموم مردم محسوب می‌شود اما برای بخشی از جامعه که کار و زندگی‌شان به اینترنت گره‌خورده، خبر مسرت‌بخش‌تری است؛ کسانی که به واسطه فیلترینگ حتی برای یک به‌روزرسانی ساده هم دچار مشکل هستند و امیدوارند که با رفع فیلترینگ، ساختار شبکه زیرساخت نیز بهبود یابد.

مهاجرت متخصصان فناوری
 محدودیت شبکه‌های اجتماعی اگرچه نمونه عینی و واضحی از تأثیرات منفی فیلترینگ محسوب می‌شود اما آسیب‌های این محدودیت و مسدودسازی، ابعاد گسترده‌تری دارد که باید به آنها نیز توجه کرد. مهم‌ترین تبعات منفی فیلترینگ، اختلال در بخش‌های مختلف فناوری از هوش مصنوعی و نرم‌افزار گرفته تا حوزه اقتصاد دیجیتال و کسب‌وکارهاست که مهاجرت برخی از فعالان این حوزه را به دنبال دارد؛ متخصصانی که وقت و هزینه زیادی برای آموزش، تربیت و پرورش آنها صرف شده اما به دلیل فیلترینگ موج گسترده‌ای از آنها مجبور به مهاجرت شدند و این امر منجر به کاهش نیروی انسانی متخصص در چنین حوزه‌هایی می‌شود. بخشی از متخصصان و فعالان این حوزه هم که تصمیم به ماندن گرفته‌اند، به واسطه فیلترینگ عملاً نمی‌توانند فعالیت تخصصی خود را ادامه دهند.
رفع محدودیت‌های ناشی از فیلترینگ علاوه بر کاهش مهاجرت متخصصان حوزه فناوری، باعث دلگرم‌شدن تعداد زیادی از کسانی می‌شود که ماندن را به رفتن ترجیح‌ داده‌اند.

 آسیب‌های فیلترینگ
در کنار این مشکلات، فیلترینگ اجازه به‌روزرسانی سیستم‌ها را نیز نمی‌دهد که خود باعث بروز مشکلات زیادی در حوزه فناوری شده است.
 در وضعیت کنونی، متخصصان به دلیل فیلترینگ با انواع مشکلات امنیتی روبه‌رو هستند. افزایش حملات هکری و سرقت اطلاعات، نتیجه استفاده بی‌رویه از فیلترشکن‌ها هستند که متخصصان این حوزه را کلافه کرده‌ است.

حلقه مفقوده ارتباطات بین‌المللی
 از سوی دیگر برای داشتن یک شبکه و محیط پویا، کارشناسان باید ارتباطات خود را در زمینه بین‌المللی گسترش دهند اما به دلیل فیلترینگ، این امر امکانپذیر نیست. متخصصان نه‌تنها در داخل کشور نمی‌توانند به واسطه فیلترشکن‌ها و سرعت اینترنت در حرفه خود موفق ظاهر شوند، بلکه قادر به انجام هیچ پروژه بین‌المللی هم نیستند.
 باوجود این، محدودیت‌ها فعالان این حوزه قادر به پشتیبانی از سرویس‌های خارجی نخواهند بود و شرکای خارجی نیز اغلب به همین دلیل قید همکاری با آنها را می‌زنند. با توجه به تلاش دولت و وزارت ارتباطات امید می‌رود که شاهد رفع فیلترینگ و دسترسی به اینترنت آزاد باشیم.