«ایران» در یادداشتهای اختصاصی از یک ژنرال و یک روزنامهنگار سوری آخرین وضعیت میدانی سوریه را بررسی کرد
خاورمیانه به وقت شام
چرخش در وضعیت سوریه
محمد عباس
ژنرال بازنشسته ارتش سوریه
وضعیت میدانی از روز چهارشنبه، با آغاز عملیاتی از سوی گروههای تروریستی که با حمایت برخی کشورهای منطقه یا یکی از کشورهای خارجی و اسرائیل انجام شد، دچار دگرگونی گردید. در ابتدا، نخستوزیر اسرائیل بنیامین نتانیاهو، در شب قبل از عملیات، رئیسجمهور سوریه بشار اسد را مورد تهدید قرار داد که با آتش بازی نکند.
در همین زمان، هواپیماهای نظامی اسرائیل، مراکزی از ارتش سوریه را که در جبهه مقابل جبهه النصره قرار داشتند، هدف قرار دادند.
طی این حملات، تعدادی از نیروهای سوری به شهادت رسیدند و خسارات مادی و تلفات جانی به ارتش سوریه وارد شد.
متعاقب این رویدادها، تروریستها موفق شدند به داخل شهر حلب نفوذ کرده و از طریق اتوبان سریعالسیر حلب-دمشق به این شهر وارد شوند. این امر به دلیل عدم حضور خطوط دفاعی مناسب بود، زیرا مردم به دلیل احساس امنیت، انتظار وقوع چنین حملهای را نداشتند. در این میان نیروهای ارتش سوریه عمدتاً در خارج از شهر حضور داشتند.
تروریستها تلاش کردند عملیات خود را به سمت جنوب گسترش داده و به استان حماه وارد شوند. آنها به منطقه حومه شمالی هجوم بردند، اما نیروهای سوریهای موفق شدند مواضع خود را حفظ کرده و با انجام یک عملیات، به سمت خطوط دفاعی حرکت کنند و با حملات تروریستی مواجهه کنند. ارتش سوریه با بهکارگیری تاکتیکهای آتشباری ترکیبی و با آمادهسازی نیروها و جمعآوری تعداد مطلوبی از نیروها، همراه با دریافت تجهیزات نظامی به منطقه، توانستند روی مواضع دشمن آتش بریزند.
صبح دیروز، یعنی صبح یکشنبه، حملات موشکی علیه مواضع نیروهای تروریستی در منطقه شمالی حماه به وقوع پیوست و خسارتهای بزرگی به این گروهها وارد شد. فرمانده سخنگوی نظامی سوریه نیز اعلام کرد، این گروههای تروریستی متحمل ضربات بزرگی شدهاند و یک ضدحمله در حال برنامهریزی است که اجرای آن مدتی به طول خواهد انجامید. این عملیات ضدحمله از سمت حماه آغاز و به سوی سراقب و ادلب هدایت خواهد شد.
به نظر میرسد اکنون ارتش سوریه در حال بازپسگیری و کنترل اوضاع بوده و توانسته است جلوی گسترش حملات تروریستها را بگیرد و با انجام عملیات آتشباری ترکیبی توانسته بسیاری از این گروهها را متلاشی کند.
همچنین به مناطق جنوب و به سمت منطقه هضاره نیز حملاتی انجام شده است. این گروهها از عملیات نظامی ارتش و همچنین عملیات مشترک نیروی هوایی سوریه و روسیه و حملات موشکی ضربات محکمی دریافت کردهاند. بویژه مراکز فرماندهی و انبارهای سلاح آنها نیز مورد هجوم قرار گرفته است.
به نظر میرسد، امروز (یکشنبه) اوضاع نسبت به دیروز و چهارشنبه بسیار تغییر کرده است. اگرچه دیروز(شنبه) وضعیت بسیار نامطلوب بود، اما امروز(یکشنبه) کنترل اوضاع به دست ارتش بازگشته و وضعیت بهبود یافته است. به باور من، این رویدادها به نوعی به پروژههای خاورمیانه جدید یا بزرگ و طرح صلح ابراهیمی که بهعنوان عادیسازی روابط در نظر گرفته میشود و همچنین به پروژههای امریکا برای کنترل غرب آسیا و جنوبغرب آسیا بهگونهای مرتبط است که این منطقه به حیاط خلوت اسرائیل تبدیل شود.
اما دیوار مقاومت همچنان بهعنوان سدی محکم و بزرگ، قابلیت مقابله با این بحرانها را دارد و با قدرت خواهد توانست کنترل اوضاع را به دست گیرد.
میخواهند با یک تیر دو نشان را بزنند: ایران و روسیه
دکتر امین الدریوسی
سردبیر روزنامه تشرین سوریه
آنچه اکنون در سوریه در حال رخ دادن است، نتیجه حملات مشترک گروههای تروریستی مانند جبهه النصره و داعش با همکاری گروههای خارجی است. لازم به ذکر است که این مسأله را نمیتوان حادثهای یکساعته یا یکروزه تلقی کرد؛ بلکه این موضوع در چهارچوب یک برنامهریزی مشترک امریکایی-اسرائیلی بوده که به نظر من ماهها برنامهریزی برای آن صورت گرفته است. در جلساتی که ترتیب دادهاند، برنامهریزیهایی انجام شده و اکنون مشاهده میکنیم و مشخص است چه کسی بیشترین سود را از این حملات تروریستی میبرد.
با تحولات منطقه نیز واضح است چه کسی بیشتر بهرهمند میشود که اینجا میتوان به امریکا و اسرائیل اشاره کرد. کشور همسایه شمالی نیز در این نبردها نقش داشته و تلاش کرده در منطقه شمال سوریه توسعه یابد و اهداف خود را با استفاده از تروریستها دنبال کند.
تروریستها از پهپادها و موشکهای جدیدی استفاده میکنند که از اوکراین به دست آوردهاند و این اقدامات از سوی آنها برنامهریزی شده است. گفته میشود، افسران مشاور ارتش اوکراین به تروریستها نحوه استفاده از این سلاحها را آموزش میدهند و این امر تأکید میکند که اطلاعات موجود دقیق است. این مسأله به تمامی خطوط قرمز بیاحترامی میکند و به نظر من نشان میدهد که همسایه شمالی ما نیز در کنار اوکراین در این جنگ نقش دارد، اگرچه وزیر خارجه ترکیه اعلام کرده است نقشی در این مسائل ندارد، اما تمامی این گروههایی که در نبرد مشارکت دارند، بدون هماهنگی با سازمان امنیت این کشور نمیتوانند اقدام به چنین عملیاتی کنند. در مرحله دوم، اسرائیل به عنوان بزرگترین بهرهبردار و حامی این عملیات مطرح و هدف آن قطع کمک به نیروهای مقاومت در منطقه است.
سومین مورد امریکاست که به دنبال ایجاد مشکلات و چالش برای روسیه در سوریه بوده و میخواهد با باز کردن یک جبهه جدید بعد از جبهه اوکراین، روسیه را درگیر و آن را تضعیف کند. همچنین، هدف آن فشار آوردن بر ایران و همپیمانانش است، بویژه در مسأله هستهای، تا ایران را وادار به عقبنشینی کند.