نگرانی آبزیپروران جنوب از شیوع یک بیماری افزایش یافت
آفت در مزارع میگوی بوشهر
گروه ایران زمین- بعد از خسارت سنگینی که سال 84 استخرهای پرورش میگو بوشهر را فرا گرفت، چند سالی طول کشید تا پرورشدهندگان میگو کمر راست کرده و این صنعت جانی دوباره بگیرد. اما این روزها دوباره شیوع و بروز بیماری «نکروز حاد عفونی هیپاتوپانکراس میگو» دوباره آنها را نگران کرده است. در این شرایط تقویم پرورش میگو که تا ۱۵ آبان بسته شده بود برای کمک به پرورش دهنده تا آخر آذرماه تمدید شده است.
البته آنطور که آمارها نشان میدهد به غیر از بوشهر پرورشدهندگان هرمزگانی هم با این مشکل مواجه هستند. با وجود این متخصصان این حوزه معتقدند این صنعت عاری از بیماری نیست و میتوان با انجام یک کار اصولی و به روز کردن زیرساختهای لازم این صنعت ارزآور و اشتغالزا را مانند سالهای ۱۳۸۵ تا ۱۴۰۱سرحال و پررونق نگه داشت.
وسعت خسارت بیماری در بوشهر
«کاظم عبدی»، سرپرست دفتر بهداشت و مدیریت بیماریهای آبزیان سازمان دامپزشکی با اعلام اینکه از ۳۴۵ کانون شناسایی شده این بیماری در کشور ۲۵۰ کانون آن در استان بوشهر است، میگوید: از میان استانهای پرورش دهنده میگو تنها 2 استان هرمزگان و بوشهر با این بیماری درگیر شدهاند ومزارع استانهای سیستان و بلوچستان، خوزستان و گلستان همچنان پاک هستند.
براساس آنچه عبدی میگوید: آمارها نشان میدهد میزان گستردگی و وسعت خسارت این بیماری در بوشهر از همه استانها بیشتر است از این رو لازم است پرورش دهندگان با کوچک و عمیق کردن استخرها تا ۲.۵ متر، مکانیزه کردن مزارع، قطع ارتباط میگو با خاک، استفاده از نوزادگاهی، اتوماتیک کردن غذا ده و استفاده زیاد از هواده این بیماری را تا حد ممکن کنترل کنند.
اصلاح زیرساختهای استخرهای پرورش میگو ضرورتی اجتناب ناپذیر
«علی پاکاری» یکی از کهنهکاران صنعت پرورش میگو در استان بوشهر با بیان اینکه دامپزشکی مسئول کنترل این بیماری است میگوید: سال ۱۴۰۲ تنها بیماری نکروز حاد عفونی هیپاتوپانکراس در سایت شیف گزارش شد اما امسال این بیماری همهگیر شد و تمام استخرهای پرورش را فراگرفت.
به اعتقاد این پرورش دهنده بیشترین دلیل شیوع بیماری نکروز حاد عفونی هیپاتوپانکراس میگو مولدهای ضعیف و لاروهای نامطلوب بوده که با وجود آزمایشهای زیاد تشخیص داده نشد و همین امر موجب همهگیری استخرهای پرورش شد.
تمدید تقویم پرورش میگو
«علی قوامپور»، معاون آبزی پروری اداره کل شیلات بوشهر نیز میگوید: براساس برنامهریزی انجام شده امسال 5 هزار و ۹۴۰ هکتار از مزارع این استان به زیر کشت رفته و ۲میلیارد و ۳۵۳ میلیون قطعه لارو با تراکم متوسط ۳۹۶ هزار قطعه در هر هکتار ذخیرهسازی شده است. با توجه به این سطح پیشبینی شده بود ۴۰هزار تن محصول از استخرهای پرورش میگو در استان برداشت شود اما به دلیل شیوع بیماری و برداشت اضطراری این موضوع محقق نشد.
به گفته معاون آبزی پروری اداره کل شیلات بوشهر، بیماری نکروز حاد عفونی هیپاتوپانکراس به گونهای است که باید غذای میگو به مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت قطع شود و کمتر از ۲۰ تا ۳۰ درصد مورد نیاز به میگو غذا دهی شود به همین علت میگوهای پرورشی وزن مناسبی نگرفتهاند.
وی با اشاره به بهتر شدن شرایط جوی و کاهش تلفات میگو میافزاید: در زمان حاضر برای وزن گرفتن میگوها پرورشدهندهها در حال غذا دهی هستند به همین علت تقویم پرورش که تا ۱۵ آبان بسته شده بود برای کمک به پرورش دهنده تا آخر آذرماه تمدید شده است. البته تمدید تقویم پرورش میگو در استان بوشهر تا زمانی است که بیماری لکه سفید در استخرهای پرورش مشاهده نشود چون این بیماری در شرایط جوی سرد خود را نشان میدهد.
قوامپور در خصوص جبران خسارت بیمه پرورش دهندگان میگو در استان بوشهر خاطرنشان میکند: همه پرورش دهندگان استخرهای خود را بیمه کرده بودند اما به دلیل قوانین سخت جبران خسارت چندانی به پرورش دهندگان پرداخت نمیشود. پرداخت نشدن خسارت به میزان ۱۲۰ روز مطابق قرارداد منعقد شده با بیمه ضربه سنگینی به پیکره صنعت پرورش میگو وارد کرده است.
این مقام مسئول بر انجام مذاکره با کارگروه رفع موانع برای جبران خسارت وارد شده به استخرهای پرورش میگو، تلاش برای اصلاح پروتکل بیمه با تشکیل کمیتههای فنی، برگزاری کارگاههای آموزشی با هدف ارتقای دانش علمی پرورش دهندگان، پیشبینی تسهیلات برای اصلاح ساختار استخرهای پرورش میگو و تهیه لاروهای مقاوم تأکید کرد.