هشدار عراقچی به عواقب کوته‌بینی جدید اروپا

تحریم خطوط کشتیرانی هیچ مبنای قانونی ندارد

وزیر امور خارجه کشورمان در متنی که در شبکه اجتماعی «ایکس» منتشر کرد، تصمیم تازه اتحادیه اروپا برای تحریم خطوط کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران را کوته‌بینانه توصیف کرد و نسبت به عواقب آن هشدار داد.
هشدار سیدعباس عراقچی پس از آن اعلام شد که اتحادیه اروپا در یک اقدام ضدایرانی دیگر، اعلام کرد در پی آن است تا خطوط کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران را تحریم کند. بهانه این تحریم تازه، همانند تحریم شرکت ایران‌ایر، ادعای ثابت نشده و کذب ارسال موشک‌های بالستیک ایران به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین است.
این درحالی است که چه هنگام تحریم ایران‌ایر و چه اکنون که این اتحادیه در شرف تصمیم تحریمی درباره کشتیرانی ایران است، هیچ سندی برای اثبات این ادعا ارائه نشده است یا آنطور که وزیر امور خارجه کشورمان اظهارکرده است، ادعای ارسال موشک‌های بالستیک به روسیه درحالی به مستمسک اتحادیه اروپا تبدیل شده که حتی «ولودیمیر زلنسکی» رئیس‌جمهور این کشور درحال جنگ هم آن را رد کرده است. بر همین اساس است که عراقچی این پرسش را پیش می‌کشد که با وجود رد و تکذیب این ادعا از سوی کشور اصلی طرف جنگ، اتحادیه اروپا برچه اساسی این ادعا را تکرار کرده و برپایه ادعای اثبات نشده خود، تصمیم می‌گیرد؟
وزیر امور خارجه کشورمان شب گذشته در این باره نوشت: «رئیس جمهور زلنسکی شخصاً تأیید کرده که هیچ موشک بالستیک ایرانی به روسیه صادر نشده است. با این حال، اتحادیه اروپا حاضر نمی‌شود به هدف قرار دادن ناعادلانه مسافران هوایی از طریق تحریم خطوط هواپیمایی ایران پایان دهد، اقدامی که ظاهراً به ادعای واهی تحویل موشک‌های ما به روسیه اتخاذ شده بود.»
وی اضافه کرد: «اکنون اتحادیه اروپا قصد دارد از همان بهانه واهی صادرات موشک برای تحریم خطوط کشتیرانی ما استفاده کند. هیچ مبنای قانونی، منطقی یا اخلاقی برای هیچ یک از این رفتارها وجود ندارد. در واقع این رفتارها همان چیزی را باعث می‌شوند که اتحادیه اروپا خواهان جلوگیری از آن است.» عراقچی تأکید کرد: «آزادی کشتیرانی از اصول بنیادین حقوق دریاهاست. وقتی عده‌ای گزینشی آن را به کار می‌گیرند، تبعات این کوته‌بینی آنها معمولاً به خودشان برمی‌گردد.»
برخی ناظران بر این باورند که بازی تحریمی جدید اتحادیه اروپا علیه ایران، آن هم با تکیه بر ادعاهای رسانه‌ای اثبات نشده، نوعی ایفای نقش نیابتی برای رژیم صهیونیستی باهدف اعمال فشار بر جمهوری اسلامی ایران است. بویژه اینکه جنگ در اوکراین، به دلیل نزدیکی به اروپا، بهانه خوبی را برای توجیه این قبیل اقدامات فراهم می‌آورد.
براساس اعلام رسانه‌های غربی، اتحادیه اروپا امروز -دوشنبه- تحریم گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی را به رأی خواهد گذاشت. اتحادیه اروپا ادعا می‌کند که این سازمان سال‌ها درگیر انتقال محموله‌های نظامی بوده است.یک ماه پیش یعنی ۲۳ مهر نیز که این اتحادیه تحریم‌هایی را علیه سه شرکت هواپیمایی ایران‌ایر، ماهان‌ایر  و ساها اعمال کرد، باز هم به اتهام ارسال پهپاد و موشک به روسیه، متوسل شد.
این درحالی است که پس از طرح نخستین ادعاها از این دست در رسانه‌های غربی آن هم در سال نخست جنگ اوکراین، نشست‌های متعددی میان مقام‌های ایرانی و  اوکراینی برای بررسی این ادعاها برگزار شد. در همه این نشست‌ها طرف اوکراینی به عنوان مدعی اصلی این منازعه سیاسی برساخته غرب، از ارائه هرگونه سندی مبنی بر ارسال تجهیزات نظامی ایران به روسیه باهدف استفاده در جنگ ایران خودداری کرد. امری که به گواه کارشناسان و ناظران ایرانی، نشان دهنده واهی بودن این ادعاهاست.
اکنون به نظر می‌رسد اتحادیه اروپا، به نیابت از امریکا و رژیم صهیونیستی، درصدد است تا انتقام شکست‌های پی در پی بازیگران منتسب به غرب، چه در جبهه اوکراین و چه در جبهه شرق مدیترانه را از جمهوری اسلامی ایران بگیرد. هرچند به گواه تجربه‌های تاریخی این اقدامات نخواهد توانست خلل جدی در تجارت خارجی جمهوری اسلامی ایران به وجود بیاورد اما درنهایت بی‌تأثیر هم نخواهند بود و همان‌طور که وزیر امور خارجه کشورمان اعلام کرده است «وقتی عده‌ای گزینشی آن را به کار می‌گیرند، تبعات این کوته‌بینی آنها معمولاً به خودشان برمی‌گردد.»