رئیس مجلس و تیم اقتصادی دولت تأکید کردند: بنگاهداری دیگر بس است
اولتیماتوم ۴ ماهه به بانکها
نخستین همایش «تأمین مالی تولید، از بنگاهداری به بنگاهسازی»، با حضور مقامات ارشد کشور از جمله رئیس مجلس شورای اسلامی، وزیر امور اقتصادی و دارایی، رئیس کل بانک مرکزی و مدیران عامل بانکها، روز گذشته با میزبانی بانک ملی ایران برگزار شد.
این همایش با هدف بررسی چالشها و راهکارهای تأمین مالی تولید و انتقال بانکها از بنگاهداری به بنگاهسازی، نقطهعطفی در سیاستهای اقتصادی کشور و بخصوص تأکید مقام معظم رهبری درخصوص خروج بانکها از بنگاهداری بهشمار میرود.
هدف از برگزاری این همایش، علاوه بر هماندیشی و همافزایی مسئولان، پژوهشگران و اساتید اقتصادی، بررسی موضوع راهبردی خروج بانکها از بنگاهداری و ادامه روند بنگاهسازی و ارائه راهکارها و رهیافتهای جدید در این مقوله بود. همچنین سخنرانان حاضر در این رویداد، یکصدا بر عبور بانکها از بنگاهداری به سوی بنگاهسازی و تأمین مالی تولید تأکید کردند.
ضرورت اصلاحات اساسی
عبدالناصر همتی وزیر امور اقتصادی و دارایی، در این همایش به اهمیت قانون تأمین مالی تولید اشاره کرد و گفت: امسال، آخرین سال بنگاهداری بانکهاست و در سال آینده از بانکها خواسته خواهد شد تا بهطور کامل از بنگاهداری خارج شوند.
وزیر اقتصاد با اشاره به مشکلات موجود در بخش تولید و اقتصاد کشور، از جمله تورم بالا و بیثباتی اقتصادی، تأکید کرد که برای تحقق رشد اقتصادی پایدار، باید به اصلاحات اساسی در سیاستهای اقتصادی و ساختارهای تأمین مالی بپردازیم.
همتی همچنین از تصویب قانون تأمین مالی تولید در سال گذشته خبر داد که به گفته وی، این قانون میتواند به حل مشکلات مالی واحدهای تولیدی کمک کند. وی افزود: این قانون، ابزارهای جدیدی برای تأمین مالی تولید و کاهش فشارها بر سیستم بانکی فراهم میآورد، بهطوری که دیگر نیازی به فشار به بانکها برای تأمین مالی بنگاهها نخواهیم داشت و اجرای این قانون میتواند به رشد اقتصادی کمک کند، مشروط بر اینکه توجه ویژهای به ابزارهای پیشبینیشده در آن شود. وزیر اقتصاد بر لزوم استفاده از روشهای نوین تأمین مالی و تقویت بخش خصوصی در این زمینه تأکید و بیان کرد: نباید تنها به منابع نفتی برای رشد اقتصادی وابسته باشیم.
600 همت تأمین مالی تولید
محمدرضا فرزین رئیسکل بانک مرکزی به لزوم تنوع در روشهای تأمین مالی و کاهش فشار بر نظام بانکی اشاره کرد و گفت: در حال حاضر، 92 درصد از تأمین مالی در کشور از طریق نظام بانکی انجام میشود، که این میزان، فشار زیادی به بانکها وارد میکند؛ اگر نتوانیم این تنگنای تأمین مالی را حل کنیم، نمیتوانیم به رشد اقتصادی 8 درصدی برسیم.
فرزین در ادامه بر ضرورت استانداردسازی در نظام بانکی تأکید کرد و افزود: بانکها باید از کفایت سرمایه مناسب برخوردار باشند تا بتوانند تأمین مالی غیرتورمی را انجام دهند.
وی به چالشهای ایجاد نقدینگی اشاره و بیان کرد: در شش ماه گذشته، 1200 همت نقدینگی جدید در اقتصاد ایجاد شده که نیمی از آن در چرخه تأمین مالی تولید قرار گرفته است، اما بخش قابلتوجهی از این نقدینگی در سایر بخشها نیز توزیع شده است. رئیس کل بانک مرکزی همچنین به طرحهای آتی بانک مرکزی برای تخصصی کردن بانکها و تمرکز آنها بر تأمین مالی بخشهای خاص اشاره کرد و گفت که این اقدام میتواند به بهبود کارایی نظام مالی کشور کمک کند.
فرزین با اشاره به اینکه تأمین مالی تولید باید پایدار و غیرتورمی باشد اظهار کرد: خروج از بنگاهداری را حتماً در بانک مرکزی اجرا خواهیم کرد.
رئیسکل بانک مرکزی تأکید کرد: ۱۱۰۰ همت سرمایه برای کفایت سرمایه 8 درصدی بانکها لازم است. همچنین باید معضل مطالبات بانکها از دولت تعیین تکلیف شود، البته در این روند بانکهای توسعهای به شکلگیری بنگاههای تولیدی کمک میکنند.
الزام آزادسازی منابع منجمد
ابوالفضل نجارزاده مدیرعامل بانک ملی ایران و رئیس شورای هماهنگی بانکها نیز از برگزاری این همایش بهعنوان نقطه عطفی در اصلاحات نظام بانکی کشور یاد و اظهار کرد: بانکها باید برای رسیدن به هدف تقویت تولید و اقتصاد ملی، مسیر تأمین مالی بنگاهها را تغییر دهند.
وی تأکید کرد: نظام بانکی کشور باید بهسرعت از بنگاهداری خارج شده و به سمت بنگاهسازی و تأمین مالی پایدار حرکت کند.
نجارزاده افزود: هدف ما تقویت بنگاهها و تسهیل تأمین مالی آنهاست و بانکها باید با همکاری وزارت امور اقتصادی و دارایی و با استفاده از تمام ظرفیتهای خود، در این مسیر گام بردارند. رئیس شورای هماهنگی بانکها درخصوص اهداف این همایش بیان کرد: این رویداد فرصتی برای همافزایی بین متخصصان و مسئولان دولتی فراهم آورده تا ضمن بررسی مشکلات موجود، راهکارهای عملی برای تسهیل در فرآیند تأمین مالی بنگاهها را ارائه دهند.
رئیس شورای هماهنگی بانکها در حاشیه نخستین همایش تأمین مالی تولید، به پیگیریهای وزارت اقتصاد اشاره کرد که همه بانکها را ملزم به آزادسازی منابع منجمد و خروج از بنگاهداری کرده است.
نجارزاده تأکید کرد: با توجه به رهنمودهای مقام معظم رهبری و برنامههای دولت، هدف این است که بانکها منابع محبوس شده را آزاد کرده و به تأمین مالی مناسبتری دست یابند. وی همچنین به برنامهریزی وزیر اقتصاد برای استفاده از ظرفیتهای قانونی و همکاری با مجلس شورای اسلامی در جهت تسهیل فرآیند واگذاریها اشاره و خاطرنشان کرد، باید دقت شود تا بنگاهها به بخشهای مناسب واگذار شوند.
آمادگی مجلس برای اصلاح قوانین
محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی، در سخنرانی خود در این همایش بر لزوم اصلاح نگاهها و رویکردهای موجود در نظام اقتصادی کشور تأکید کرد و گفت: بانکها باید از بنگاهداری فاصله بگیرند و به تأمین مالی بنگاهها و پروژههای تولیدی بپردازند. وی اظهار کرد: در زمینه واگذاری بنگاهها، بانکها با چالشهایی مواجه هستند که ناشی از فقدان شجاعت در تصمیمگیری و نبود اعتماد در خریداران است. قالیباف ادامه داد: باید این نگاهها اصلاح شود تا بانکها بتوانند با اطمینان بیشتری بنگاههای خود را واگذار کنند. رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین از آمادگی مجلس برای اصلاح قوانین موجود در راستای تقویت تولید و بهبود فرآیند تأمین مالی خبر داد و گفت: در این زمینه، مجلس آماده است تا هرگونه اصلاحی را در سریعترین زمان ممکن انجام دهد؛ در صورتی که قوانین اجرایی شوند و مشکلاتی در آنها مشاهده شد، باید اصلاحات لازم بهسرعت انجام شود.