رئیس جمهور و وزیر فرهنگ میهمانان ویژه استاد محمد علی موحد

آقای پزشکیان خدمت می‌کن برای کردگار!

صبح دومین روز هفته کتاب و کتابخوانی، رئیس ‌جمهور به همراه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از ساعت ۱۱ صبح میهمان منزل استاد محمدعلی موحد بودند .‌چند دقیقه‌ای قبل از حضور رئیس جمهور، ابتدا وزیر فرهنگ به کوچه پس کوچه‌های لواسان و خانه موحد رسید و پس از او نیز مقصود فراستخواه، از اساتید جامعه‌شناسی که دوستی دیرینه‌ای با استاد موحد و سیدعباس صالحی دارد خود را به خانه محمدعلی موحد رساند. در این دیدار، محسن حاجی میرزایی رئیس دفتر رئیس ‌جمهور و نیکنام حسینی‌پور مدیر روابط عمومی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز حضور داشتند.
پیش از حضور مسعود پزشکیان، موحد و صالحی چند دقیقه‌ای را با یکدیگر به گپ و گفت پرداختند.‌ بسیاری از اهالی قلم، موحد را فردی شوخ‌طبع با ذهنی بسیار آماده توصیف می‌کنند و همین ویژگی او نیز باعث می‌شد که گپ و گفت با وزیر فرهنگ در فضایی کاملاً غیررسمی و دوستانه پیش برود‌. هرچند دقیقه یک بار، مطایبه‌های کلامی استاد موحد در عین ادب فوق‌العاده ایشان و پاسخ‌های وزیر فرهنگ، باعث می‌شد همه حاضران با صدای بلند بخندند. صالحی در ابتدا خاطره دیدار سال ۹۷ خود با محمدعلی موحد را یادآوری کرد و گفت که ایشان در آن زمان، روزانه ۱۰تا۱۲ ساعت کار می‌کردند . موحد نیز بلافاصله تأکید کرد که «آدم هرچه پا به سن می‌گذارد، دو چیز در او جوان‌تر می‌شود؛ یکی هوا و هوس‌ها و دیگر آرزوهای دور و دراز.» او بعداً در حضور رئیس‌ جمهور نیز این روایت را مجدداً بازگو کرد.
این نویسنده ادامه‌ داد: «الان خیلی نمی‌توانم کاری انجام بدهم. روزهایی تلاش می‌کنم که یکی، دو ساعت کار کنم اما روزهایی هم نمی‌توانم. بالاخره نیروهای انسان فروکش می‌کند.»
او هرچند که از همان ابتدا تأکید کرده بود که حافظه‌اش ممکن است گاهی یاری نکند اما پس از نکاتی که بیان می‌کرد، هربار با رجوع به حافظه فوق‌العاده‌اش، اشعاری را از مولانا، احادیثی از پیامبر اکرم(ص) و یا خاطراتی از دهه ۳۰ و ۴۰ نقل می‌کرد.‌
آن‌طور که درسایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی‌ آمده، وزیر فرهنگ پیش از رسیدن رئیس‌ جمهور به منزل استاد موحد، یادآوری کرد که مسعود پزشکیان تأکید داشته که در هفته کتاب به دیدار استاد موحد بیاید چون خدمات او در همه حوزه‌ها بی‌نظیر است .‌موحد ابتدا از اینکه رئیس‌ جمهور با مشغله‌های معمول این جایگاه، به فکر این دیدار بوده است، ابراز خرسندی کرد و گفت: «ما دلمان همیشه با ایشان است و می‌دانیم که در چه وضعیت خطیری کار می‌کنند و چه امواج سهمگینی وجود دارد. خیلی کارها دست ما نیست اما باید به وظیفه خودمان درست عمل کنیم. آدم باید جوابگوی خودش باشد و اگر توانست به خودش پاسخگو باشد، سربلند خواهد بود.‌ آدم از آقای پزشکیان رایحه صداقت استشمام می‌کند.»
پس از دقایقی، رئیس‌ جمهور به محضر این استاد برجسته رسید‌.‌ او پس از خوشامدگویی به مسعود پزشکیان، سه بار و با تأکید از رئیس‌ جمهور برای این وقتی که گذاشته است، تشکر کرد و البته ادامه‌ داد که «من متعجبم که با این همه گرفتاری‌ها لطف کردید و وقت گذاشتید.»
او سپس در فضایی بسیار دوستانه که بارها شوخی‌های ملیحی با رئیس‌ جمهور و وزیر فرهنگ رد و بدل می‌شد و فضا را از حالت خشک و رسمی خارج می‌کرد، خطاب به پزشکیان گفت: «صوفیان در قدیم روزنامه داشتند اما نه به معنی خبرهای روزانه. بلکه به عنوان نوشتن اعمال روزانه و قبل از خواب خود را محاکمه می‌کردند. این روزنامه در سطوح بسیار مهمی بود. آقای پزشکیان! خدمت می‌کن برای کردگار / با قبول و رد خلقانت چه کار!»
استاد موحد سپس رو به پزشکیان و وزیر فرهنگ گفت: «ما در مقابل همین عقلی که خداوند به ما داده‌اند، مسئولیم و بیشتر از آن هم مسئول نیستیم. خداوند که عقل کل را به ما نداده است. خداوند خواسته که هر کس در حوزه عقلی که به او داده شده، مسئول باشد. خدا شما را موفق کند، خیلی مشکل است، می‌فهمم.»
در بخشی از این دیدار و با توجه به رخدادهای اخیر پیرامون شیطنت‌هایی درباره مالکیت ایران بر جزایر سه‌گانه، سیدعباس صالحی به کتاب «هیاهو بر سر هیچ» نوشته محمدعلی موحد اشاره کرد و آن را یکی از کتاب‌های خوب و مستند در حوزه ادعای مالکیت بر سر جزایر سه گانه ایرانی دانست.‌ موحد نیز درباره این کتاب و نحوه شکل‌گیری آن توضیحاتی ارائه کرد و گفت که «هیاهو بر سر هیچ» در ابتدا قرار بوده نقدی بر کتاب یکی از نویسندگان عرب باشد اما نهایتاً به یک کتاب تبدیل شد‌. او البته از این فرصت استفاده کرد و چند کتاب دیگر خود را نیز به رئیس ‌جمهور و وزیر فرهنگ هدیه داد و تأکید کرد که اگر دو، سه نفر مانند ایشان کتاب‌ها را بخوانند و در مجامع مطرح کنند، کار مهمی انجام شده است.
او در هنگام معرفی یکی دیگر از کتاب‌هایش به نام «خواب آشفته نفت»، به تجربه عملی خود در کار کردن در بازار در دهه ۲۰ اشاره و تأکید کرد که تجربه در ارائه راه‌ حل برای یک موضوع، اهمیت فراوانی دارد.‌ رئیس ‌جمهور نیز در این دیدار، از اینکه توانسته در ابتدای هفته کتاب به دیدار استاد محمدعلی موحد بیاید ابراز خرسندی کرد. این نویسنده نامدار نیز برای مسعود پزشکیان در «امواج سهمگین این روزها» آرزوی موفقیت کرد.‌ در پایان این دیدار نیز رئیس‌ جمهور با اعضای خانواده استاد موحد عکس یادگاری گرفت.
بهترین همدم به روایت علی نصیریان
علی نصیریان، هنرمند پیشکسوت کشورمان نیز در ویدیویی کوتاه، نکاتی را درباره اهمیت کتابخوانی و همچنین تازه‌ترین کتابی که خوانده با مردم در میان گذاشته است. او می‌گوید: «کتاب خیلی شیرین است. انس و الفت با کتاب خیلی خوب است. من هیچ همدم و انیسی بهتر از کتاب سراغ ندارم. حدود بیست سال پیش رمانی از یک نویسنده روسی چاپ شد به اسم «مرشد و مارگریتا».
من این کتاب را با ترجمه آقای عباس میلانی در همان دوران خواندم. اخیراً آقای میلانی ترجمه‌اش را بازبینی کرده و یا یک مترجم روسی با متن اصلی مطابقت داده است.
وقتی چاپ دوم آن را گرفتم و خواندم آن را بسیار زیبا و دلپذیر یافتم. درباره آثار ادبی خودمان نیز همین‌طور است، آثار حافظ و سعدی را ببینید که چقدر شیرین و زیبا هستند. آنجا که
سعدی گفته:
خبرت خراب‌تر کرد جراحت جدایی
چو خیال آب روشن که به تشنگان نمایی
تو چه ارمغانی آری که به دوستان فرستی
چه از این به ارمغانی که تو خویشتن بیایی
یا حافظ که در یکی از غزلیاتش گفته:
چو غنچه گر چه فروبستگی‌ست کارِ جهان
تو همچو بادِ بهاری گره‌گشا می‌باش

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و شش
 - شماره هشت هزار و ششصد و شش - ۲۶ آبان ۱۴۰۳