امریکا تعرفههایی سنگینتر از قبل برای کالاهای وارداتی وضع میکند
هدف؛ ضربه به چین
دونالد ترامپ تعیین بالاترین تعرفهها را برای اجناس وارداتی امریکا در دست اقدام دارد تا از این طریق دست خارجیها را از بازارهای امریکای شمالی کوتاه و بازارهای کم رونق امریکا را صاحب جذابیت فزونتری برای خریداران کالاهای مختلف کند. هدف اول ترامپ از این سیاستگذاری تازه در درجه اول محدودسازی چین است که در 15 سال اخیر بازارهای بینالمللی را با روند «تولید انبوه» خود درنوردیده و مردم امریکا را از خریداری اجناس بازداشته است. تعرفهگذاری ترامپ برای اجناس وارداتی چین به میزان 60 درصد از کالاهای وارداتی این غول شرق آسیایی میرسد ولی برای سایر کشورها از حدود 10 تا 20 درصد فراتر نمیرود. «کلته ویلمز» که در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ دستیار و مشاور ارشد وی در امور تجارت بینالملل بود، دیروز در نیویورک گفت: «ترامپ به اهمیت تعرفهگذاریهای هدفمند اقتصادی به قصد رسیدن به مقاصد مهم سیاسی آگاه است و هر تصمیمی که در این ارتباط میگیرد، در درجه اول برای حفظ منافع امریکا است.»
قیمتهای بالای بیاثر
با این حال تعرفهگذاریهای متنوع ترامپ روی اجناس وارداتی و درخصوص طرق مختلف رونق بخشیدن به کار تولیدکنندگان داخلی در دوره اول (2016 تا 2020) حکمروایی ترامپ هم محل مناقشه و تردید و مورد انتقاد شماری از محافل اقتصادی و سیاسی بود. به گزارش نیویورک تایمز، متخصصان وال استریت هم که کانون اصلی تجاری امریکاست، ایرادهایی را بر روش نرخگذاری دولت ترامپ روی اجناس وارداتی و خارجی مترتب دانسته و به مقابله با آن پرداختهاند. بانفوذهای حاکم بر وال استریت معتقدند که هر چه نرخگذاری روی کالاهای خارجی بزرگتر و بیشتر باشد، مصرف کنندگان داخلی را لزوماً به سوی تولیدهای داخلی در صورتی که کیفیت نازلتری داشته باشند، نخواهد کشید.
بدون یک روز وقفه
با این حال ترامپ چنان روی مسائل چین متمرکز و خواستار ضربه زدن به نظامهای سیاسی و اقتصادی این کشور پهناور شرق آسیایی است که به هیچ یک از ایرادات گرفته شده از وی وقعی نمیگذارد. او تصریح کرده که با تلاش برای خاموش کردن جنگ روسیه با اوکراین و پایان دادن به نسلکشی بیشرمانه صهیونیستها در غزه و لبنان همه توان خود را روی کسب پیروزی در یک پیکار عظیم اقتصادی با چین خواهد گذاشت. گفته میشود خدشههایی در قیمتگذاری روی کالاهای وارداتی چین در سال 2018 مشاهده شده و ثابت شده بود که برخی عوامل داخلی در رونق بخشیدن به بازار فروش کالاهای چین در امریکا مشارکت غیرقانونی داشتهاند. واقعیت امر هر چه باشد، ترامپ قصد ندارد حتی برای یک روز هم اهداف مهم اقتصادیاش در شرق آسیا را از دستور کار و برنامه اقداماتش خارج سازد.