وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین پایانی جایزه البرز دانشآموزی:
مرحوم البرز از پرچمداران جدی بازگشت به وقف علمی است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین پایانی شصتودومین سال جایزه البرز دانشآموزی گفت: جایزه البرز یکی از نمادهای حرمت ایران و ایرانی به علم است و آقای البرز فرصتی را برای دور هم جمع شدن به منظور پاسداشت دانایی فراهم کرد.
صالحی با تأکید بر اینکه بخشی از جهاد مالی که در طول تاریخ تمدن اسلامی رخ داده در حوزه وقف علمی است، تصریح کرد: پیشران حرکت علمی در تاریخ و تمدن ایرانی اسلامی وقف بوده است. اگر به تاریخ ایران و اسلام بنگریم، اوقاف پیشران حرکتی است که در ۱۴ قرنِ بعد از اسلام، در پیشرفت علمی داشتیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه چگونه مسیر تمدن اسلامی تا قرن ۴ و ۵ هجری پیش رفته است، گفت: نزدیک به همه آن سهم اوقاف علمی بوده است. به قدری این سهم قابل توجه بوده که پس از ساخت نظامیهها عدهای از بزرگان به دلیل دولتی بودن آنها حاضر نبودند در آن حضور یابند.
سهم وقف
در تمدن ایرانی اسلامی
وی با بیان اینکه علم بر پایه مردم استوار بود و دانایی در تمدن اسلامی با مشارکت عامه رخ میداد، افزود: سهم وقف در مسیری که تمدن ایرانی اسلامی در ۱۴ قرن گذشته داشته قابل توجه است؛ یکی از نمونههای عالی آن در وقفنامه ربع رشیدی دیده میشود، این وقفنامه ۳۲۸صفحه دارد؛ اولین شهر دانشگاهی جهان خودش را در این وقف نشان میدهد و وقف مهمی است. صالحی تصریح کرد: زبانهای فارسی، عربی، چینی، یونانی و سایر زبانها در این شهر دانشگاهی زبان علمی تدریس بودند. این شهر همه اقتضائات یک شهر دانشگاهی را داشت و غیر از اماکن آموزشی؛ از بیمارستان، کتابخانه، کارخانه، باغهای دارویی و... نیز بهره میبرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: اینها نشان میدهد زمانی که در مسیر تمدن اسلامی گرفتار ایستایی نشده بودیم چگونه به وقف علمی به عنوان پیشران توسعه نگاه میکردیم.
دو پیشنهاد برای کمک به جریان وقف علمی
صالحی با تأکید بر اینکه بال دوم قدرشناختن دانشمندان به صورت مادی و معنوی است و جایزه دوم البرز برای تحقق این امر پیشبینی شده است، گفت: برای کمک به جریان وقف علمی دو پیشنهاد دارم تا جریان وقف علمی تاریخ خود را بهتر بیابد؛ دوره ای شکوفا و درخشانی در وقف علمی داشتیم و در دوره ممتد تاریخ اسلامی-ایرانی علم بر اساس وقف حرکت کرده است اگر باز هم بخواهیم به آن دروه بازگردیم باید سهم وقف در علم را جدیتر گیریم که طلیعه های آن در حال آشکار شدن است. گفتنی است، در پایان این آیین از پوستر جایزه البرز نخبگانی ۱۴۰۴ توسط وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی رونمایی شد. شصت ودومین دوره جایزه البرز که باسابقهترین جایزه علمی کشور است، توسط زندهیاد حسینعلی البرز با وقف تمامی اموال خود در بنیاد فرهنگی البرز پایهگذاری شده و در طول بیش از شش دهه، بیش از ۶۰۰۰ نفر از برترینهای علمی کشور توسط این بنیاد شناسایی و مورد تشویق قرار گرفتهاند. این جایزه هر سال به برترینهای علمی کشور از سطح دانشآموز تا دانشجو، طلبه و دانشمند اعطا میشود.