«ایران» از برخی آثار و الزامات بودجه 1404 گزارش میدهد
سرآغازی برای رونق فعالیت بخش خصوصی
مرجان اسلامیفر
خبرنگار
بررسی جزئیات بودجه 1404 در مجلس شورای اسلامی آغاز شده است؛ این بودجه که کارشناسان بر انبساطی بودن آن تأکید دارند، توانسته تا حد قابلتوجهی رضایت تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی را فراهم کند، بخصوص در حوزه تجارت که به نظر میرسد سهلسازی فعالیتها در دستور کار قرار خواهد گرفت. از سویی این بودجه با همکاری و همراهی بخش خصوصی تهیه شده است، لذا به اعتقاد فعالان اقتصادی تصویب نهایی بودجه سال آینده میتواند برای تولیدکنندگان فرصت خوبی باشد تا فعالیتهای صنعتی کشور توسعه پیدا کند.
اولویت دید مثبت و ایجاد رقابت واقعی
محمد امیرزاده، عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران درباره بودجه 1404 و نگاهی که دولت به شرایط اقتصادی برای سال پیشرو دارد، به «ایران» گفت: بودجه و ظرفیتهای آن کاملاً مشخص است، اما نکته مهم این است که از ظرفیت بودجه چگونه استفاده شود و چگونه این ظرفیتها دراختیار مردم و تولیدکنندگان قرار گیرد؟ لذا استفاده از ظرفیتها به دیدگاه و رویه مدیران بستگی داشته تا هرکدام براساس سلایق و مأموریتهایی که دارند، در مسیر تحقق اهداف بودجه حرکت کنند.
او با بیان اینکه بخش خصوصی زمانی میتواند از بودجه اثر مثبت بگیرد که مدیران و سیاستگذاران دولتی به بخش خصوصی و فعالیتهای آن اعتقاد و اعتماد داشته باشند، افزود: اگر بهترین بودجه نوشته شود و برخی از مدیران دید مثبتی به بخش خصوصی و خصوصیسازی نداشته باشند، هیچ اتفاق مثبتی رخ نخواهد داد و سال 1404 هم مانند سالهای گذشته سپری خواهد شد، اما تصور و باور ما این است که دولت چهاردهم میخواهد فرصت و زمینه رونق فعالیتهای اقتصادی را برای بخش خصوصی فراهم کند.
امیرزاده اذعان داشت: یکی دیگر از نکاتی که ضرورت دارد در بودجه دیده شود، ایجاد رقابت است. بودجه باید بهگونهای تنظیم شود که رقابت واقعی برقرار شود و برخیها با رانت به ثروت نرسند. تیم سازمان برنامه و بودجه متخصص و آشنا به کار هستند، لذا بنده نسبت به بودجه سال پیشرو و عملیاتی شدن آن بسیار خوشبین هستم. سازمان برنامه و بودجه میتواند مسیر خوبی را ترسیم کند؛ مسیری که به نفع اقتصاد و تولید کشور باشد.
او گفت: منابع دراختیار سازمان برنامه و بودجه، دولتی و برای زیرساختها و پروژههای عمرانی است و دخالتی در منابع بانکها و سمتوسو دادن به آن را ندارد، ولی سیاستگذاریهایی که در بودجه است، نقش هدایتی دارد، از همینرو نگاه بخش خصوصی به بودجه تدوین شده، مثبت است.
اعتماد از دسترفته احیا شود
عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در پاسخ به این پرسش که دولت بخشی از درآمدهای خود را از طریق فروش اموال مازاد دیده است و حتی در این مسیر برخی از واحدهای صنعتی واگذار خواهند شد و آیا این امر به نفع بخش خصوصی خواهد بود، اذعان داشت: قاعدتاً هرگونه واگذاری و کاهش تصدیگری دولت به رونق چرخه اقتصاد کمک خواهد کرد، اما نوع واگذاری، چگونگی واگذاری و اهلیت خریدار اهمیت مضاعفی دارد. اگر سیاستگذار میخواهد واگذاری درست را انجام دهد و بخش خصوصی واقعی سکاندار شود، ضرورت دارد که اعتماد از دسترفته، احیا و این اطمینان داده شود که آن واحد و بنگاه صنعتی از بخش خصوصی پس گرفته نمیشود.
او گفت: انتظار داریم که برای سال آینده فضای اقتصادی کشور باز و واردات تسهیل شود، بورس ساماندهی پیدا کند، صادرات در مسیر درست قرار گیرد، جذب سرمایهگذاری با جدیت دنبال شود و به توسعه تولید نگاه جدیتری شود.