«ایران» از راهکارهای بازگشت رونق به بازار سرمایه گزارش می‌دهد

اولویت؛ حذف قیمت‌گذاری دستوری

مجتبی آزادیان
خبرنگار


روز گذشته شاخص بورس با کاهش 28 هزار و 528 واحدی به 2 میلیون و 34 هزار و 764 واحد کاهش یافت. به نظر می‌رسد بازار سرمایه این روزها تحت تأثیر رخداد‌های سیاسی و نظامی به نقطه‌ای بحرانی رسیده است و به همین دلیل کارشناسان معتقدند هیچ بسته حمایتی نمی‌تواند به تنهایی این چالش‌ها را کاهش داده و یا مدیریت کند و اقداماتی مانند تصویب بسته حمایتی صرفاً مسکن‌هایی کوتاه‌مدت و کم‌اثر هستند.

چند اقدام راهبردی
اما سؤال اینجاست که در شرایط کنونی برای رونق بازار سهام چه باید کرد؟ اکثر کارشناسان بازار سرمایه معتقدند که مهم‌ترین اقدام برای رونق هرچه بیشتر بورس، بازگشت اعتماد سهامداران به این بازار است. البته رسیدن به این هدف را کار ساده‌ای نمی‌دانند و تحقق آن را نیازمند تدوین برنامه‌ای راهبردی با دریافت نظر فعالان واقعی بازار سرمایه عنوان می‌کنند. همچنین جلوگیری از دخالت‌های بی‌مورد در بازار سرمایه؛ مهار تصمیم‌گیری‌های دارای اثر منفی بر بورس، تأسیس کانون سهامداران حقیقی، تسریع در واریز منابع حمایتی صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار، نظارت کامل بر تضاد منافع، تشکیل کارگروه‌هایی با فعالین بازار، حذف قیمت‌گذاری‌های دستوری؛ حمایت و تأمین مالی تولید و غیره از جمله مواردی به شمار می‌آیند که مورد تأکید صاحبنظران بازار سرمایه است.

 بسته حمایتی لازم؛ اما کافی نیست
محمدعلی احمدزاده اصل کارشناس ارشد بازار سرمایه در ارزیابی خود از اوضاع کنونی بورس و اقدامات سازمان بورس برای حمایت از بازارسهام به «ایران» گفت: بسته حمایتی اقدامی خوب است، ولی کفایت نمی‌کند، در حقیقت لازم بود، اما کافی نیست. بهتر بود پیش‌زمینه‌های آن فراهم و بعد بسته حمایتی تصویب شود. وی افزود: مسئولان بازار برای هر اقدام حمایتی ابتدا باید شرایط زمانی و مکانی را در نظر بگیرند؛ زمانی که اعتمادی به بازار وجود ندارد، هر روز از بازار سهام پول خارج می‌شود. مردم و فعالان بازار سرمایه به ساختار و مدیران بازار سرمایه اعتماد ندارند. در چند سال اخیر فضای بسته و محیط غیرانگیزشی بر بازار سرمایه حکمفرما بوده و سهامداران معتقدند که در این بازار هیچ پولی و هیچ سرمایه‌ای در امان نیست.
احمدزاده خاطرنشان کرد: از بیرون هیچ نسخه شفابخشی برای بورس وجود ندارد. برای بازگشت اعتماد به بورس باید یک فضای منطقی و اقتصادی تعریف و بازار سرمایه از فضای سلیقه‌ای خارج شود. باید به رئیس سازمان بورس کمک و از ایشان حمایت شود تا بتواند هرچه زودتر این تغییرات را اعمال کند.

الزام تعامل به جای عقده‌گشایی
 وی می‌گوید: همچنین بازار سرمایه نیاز به یک فضای آزاد رسانه‌ای دارد تا عملکرد مدیران در بستر بازار سرمایه نقد شود. از سویی باید موضوع مقررات‌زدایی به جد در دستورکار قرار گیرد و این موضوع از مطالبات اصلی مردم، ارکان و فعالان بازار است. باید در سازمان بورس تغییرات ماهوی داده شده و سازمان به وظایف اصلی خودش رجوع کند. بازار سرمایه جای عقده‌گشایی نیست بلکه جای تعامل است. این کارشناس ارشد بازار سرمایه تأکید کرد: باید قیمت‌گذاری دستوری و نرخ‌گذاری دستوری برداشته شود تا بخش زیادی از رانت موجود در بازار حذف شود. ارتقای بازار سرمایه فقط کمی نیست بلکه کیفی هم باید باشد.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و پانصد و نود و شش
 - شماره هشت هزار و پانصد و نود و شش - ۱۴ آبان ۱۴۰۳