وزیر فرهنگ در آیین تکریم و معارفه معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد
ضرورت توجه به اقتصاد هنر برای نزدیک شدن حاکمیت، حکمرانی و هنرمندان
گروه فرهنگی/ نادره رضایی با حکم سیدعباس صالحی اولین معاون هنری زن در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت چهاردهم شد .نادره رضایی که بعد از محمود سالاری سکان یکی از مهمترین معاونتهای این وزارتخانه را به دست گرفته، دارای دکترای جامعه شناسی و مدیریت کسب و کار است و چندی پیش بعد از رئیس جمهور شدن مسعود پزشکیان عضو کارگروه فرهنگی دولت چهاردهم شد.
سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین تکریم و معارفه معاون هنری ارشاد به مسائل مهمی که در این بخش باید مورد توجه قرار گیرد، اشاره کرد و گفت : هنر با ۵ حوزه، نظام ارتباطی دارد که طبعاً مناسبات حکمرانی در حوزه هنر را سنگین تر میکند، البته قطعاً دوستان در دوره قبل و ما نیز در این دوره تلاش میکنیم به این نظام ارتباطی توجه کنیم.
وی افزود: یکی از این حوزهها به اقتصاد هنر مربوط میشود؛ اگر بتوانیم در اقتصاد هنر گامهایی برداریم به رفع گسست میان حاکمیت، حکمرانی و هنرمندان کمک کردهایم. بخش قابل توجهی از مسائل هنرمندان مربوط به حوزه اقتصادی است؛ اگر بتوانیم با اقتصادِ هنر نسبت درستی برقرار کنیم پارهای از سوءتفاهمات و مسائل را به شکل غیرمستقیم حل کردهایم.
صالحی با بیان اینکه در این حوزه مجموعهای از مسائل وجود دارد که بخشی از آن به این موضوع برمیگردد، افزود: سرمایه اقتصادی حوزه هنر اندک است و ارزش افزوده آن اندکتر؛ اینکه چطور می شود جریان سرمایهای بخش هنر را افزایش داد و ارزش افزوده آن را بالا برد، بخش مهمی از مسائل مربوط به حوزه اقتصاد هنر است و باید با ترکیبسازی امکانات سرمایهای دولتی و بخش خصوصی فضای گردش سرمایه در بخش هنر افزونتر شود و مسیر قطره چکانی در اقتصاد هنر قدری تغییر یابد .
لزوم توجه به اشتغال هنرمندان
وزیر فرهنگ با اشاره به مسأله اشتغال هنرمندان گفت: این عزیزان یا اشتغال ناپایدار دارند یا در جایی مشغول فعالیت هستند که ارتباطی با دانش و مهارتهایشان ندارد، طبیعتاً شغل صرفاً معیشت و کار نیست بلکه هویت است؛ وقتی فردی دانشی دارد اما احساس میکند از آن استفاده درستی صورت نمیگیرد دچار تعارض می شود، لذا اشتغال هنرمندان مسأله قابل توجهی در اقتصاد هنر است.
صالحی تصریح کرد: باید هنرمندان را کشف کنیم. اطلاعات کمی و کیفی ما در مورد هنرمندان ضعیف است و هنرمندانی هستند که هنوز از آنها خبر نداریم. علاوه بر اطلاعات کمی، اطلاعات کیفی در مورد جایگاهها و رتبه بندیها باید افزایش یابد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به حقوق و کرامت مادی و معنوی هنرمندان گفت: این وزارتخانه باید با هنرمندان بیشترین ارتباط را داشته باشد و مسائل مختلفی وجود دارد که انتظار میرود به عنوان نمایندگان حاکمیت و دولت حداکثر توجه را معطوف به آنها داشته باشیم چراکه ما خط ارتباطی آنها با نظام هستیم و این ارتباط باید به گونهای باشد که حس پناهگاه و پشتیبان بودن این وزارتخانه احساس شود و این دریچه باید در ارتباط با حفظ حقوق و کرامت اصحاب هنر دریچهای گشوده باشد.
هنر؛ ابزار دیپلماسی
برای ورود به جهان
هنر به عنوان دیپلماسی مسأله دیگری بود که صالحی در مورد آن سخن گفت. وی با بیان اینکه در طول تاریخ، هنر همیشه برای ایران ابزار دیپلماسی و روزنهای برای ورود به جهان بوده است، افزود: قدرت نرم ما در این حوزه است و هر قدر در استفاده از آن موفقتر باشیم، طبیعی است که هزینههای ما در بهکارگیری قدرت سخت هم در تنشزدایی و هم در تقویت ارتباطات کمتر باشد.
صالحی با بیان اینکه امیدوار هستیم در دولت چهاردهم ذیل نگاه وفاقگرایانه و حداکثری به جلو حرکت کنیم، تصریح کرد: مسائل اجتماعی ایران را نمیتوان با یک سلیقه و جریان حل کرد چراکه به قدری عمق یافته که باید تلاش کنیم با کمک یکدیگر بدون تنش و دعوا مشکلات را حل کنیم.
مدیران حوزه هنر
باید به لوازم جدید مجهز شوند
نادره رضایی معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این مراسم گفت: صمیمانه از دکتر صالحی بابت اعتمادشان تشکر میکنم، امیدوارم تمام تلاشمان را برای صیانت از این اعتماد به کار گیریم و به آقای سالاری نیز خداقوت عرض میکنم.
رضایی با تأکید بر اینکه مدیران این حوزه باید به لوازمی جدید مجهز شوند، گفت: باید رویکردی نو برگزینیم؛ ابر پروژه ما در این دوره ذیل اقتصاد هنر تعریف میشود و قابلیتی ایجاد میکند که رویکردهای نو را در این حوزه همراه کنیم. وی افزود: افزایش امید مردم از منظر اجتماعی، فرهنگی و هنری با به کارگیری رویکردهای نو است و نه ایدههای روی کاغذ چرا که دنیا از آنها روی برگردانده است، در همین راستا باید به ایدههای بدیعِ عمل شده و ظرفیتهایی که بشود در شرایط کنونی از آنها بهره برد، توجه کرد.
معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: در این مسیر به ظرفیتهای جامعه مدنی و بخش خصوصی نیاز داریم؛ بودجه فضای فرهنگی هنری کم است اما می توانیم از ظرفیت نهادهای عمومی و بخش خصوصی بهره ببریم .رضایی با بیان اینکه نیاز داریم افراد سرآمد را برگردانیم، گفت: بدون بزرگان راه به جایی نخواهیم برد و برای آن باید تلاش و تواضع کنیم که به نظر من عایدی زیادی نصیب عرصه فرهنگ و هنر میشود.
وی تصریح کرد: باید کمک کنیم پیشکسوتان و برجستگان بازگردند، هنر اندیشه ورز را تقویت و از ابتذال کم کنیم؛ تلاش کنیم به جای تمرکز بر کمیت به کیفیت توجه کنیم و باید در کنار تغییراتِ به اندازه در رویکردهای پیشین، با تأکید بر اصالت و تمدن ایرانی اسلامی و تقویت هویت ملی و میراثی ایران، خودمان را به فتح قله جلوههای هنر معاصر نزدیک کنیم و از فاصله هنر سنتی و جلوههای مدرن بکاهیم.
معاون هنری نماینده هنرمندان نیست، نماینده دولت است
محمود سالاری در این مراسم ضمن تقدیر و تشکر از مدیران معاونت هنری گفت: معاونت هنری نمایندگی دولت را برعهده دارد اما باید از حقوق قانونی هنرمندان دفاع کند. معاون هنری نماینده هنرمندان نیست نماینده دولت است، چرا که توسط هنرمندان انتخاب نشده است اگر این جمع نبودند، معاونت هنری نمیتوانست ابر چالش 1401 را رد کند زیرا همه کمر بسته بودند که کار فرهنگ و هنر زمین بخورد و صفر شود. وی افزود : روزی که وارد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شدم، انجمن نمایش ۳۳ میلیارد بدهی مالیاتی داشت ولی بحمدالله با تدابیر اندیشیده شده برطرف شد.