هالووین با فرهنگ ما همخوانی ندارد

جشن مردگان یا فراموشی هویت ایرانی

زیست بوم/  عبدالمجید ارفعی، پژوهشگر و متخصص زبان‌های باستانی اکدی و ایلامی، ایلام‌شناس در واکنش به استقبال برخی از ایرانی‌ها از جشن هالووین «مردگان» در صفحه اینستاگرامی خود نوشت: «برگزاری جشن مردگان یا روز ولنتاین(عشاق) چیزی به فرهنگ ما اضافه نمی‌کند بلکه باعث می‌شود روز به روز از فرهنگ و هویت خودمان دور شویم.»
او یادآوری کرد: «شاد بودن با و بی‌بهانه‌ زیباست... آیین‌ها و جشن‌های ایرانی که امروز چیز زیادی از آن به جا نمانده است (شوربختانه در عمل تنها نوروز و یلدا هنوز زنده هستند) نشانه هویت، چیستی، تاریخ و شکوه ماست که می‌تواند چراغ راهی برای زندگی‌ باشد.»  او نقبی هم به اقبال برخی از ایرانیان به جشن کریسمس زد و نوشت: جشن کریسمس که کاتولیک‌ها و پروتستان‌ها برای زایش حضرت مسیح در 24 یا 25 دی ماه ترتیب می‌دهند ربطی به هم‌میهنان ارمنی ما ندارد. آنها جشن خود را در 4و 5 ژانویه و شیوه متفاوت با کاتولیک‌ها و پروتستان‌ها می‌گیرند. ارفعی پرسید: «چه نیازی دارد که ما این برنامه‌ها را جشن بگیریم؟ اگر این است من باید جشن زایش حضرت موسی را بگیرم، جشن زایش حضرت ابراهیم را بگیرم.جشن زایش حضرت زرتشت را هم بگیرم.»
این متخصص زبان‌های باستانی می‌پرسد: «هالووین چیست؟ از نظر اروپایی‌ها و امریکایی‌ها جشن مردگان است، شاید برگشت مرده‌ها به خانه‌هایشان. هالووین با فرهنگ ما یکی نیست. من می‌خواهم به زور آن را وارد فرهنگ خودم کنم. یا روز ولنتاین که روز عشاق به آن می‌گویند، اشاره به یکی از این قدیسین است. ولی مگر ما روز مهر نداریم؟ ما خیلی چیزها را خودمان داشتیم و در درازنای تاریخ اینها را فراموش کرده‌ایم. حالا می‌خواهیم جشن‌هایی را که دیگران می‌گیرند نادانسته تقلید و پیروی کنیم. این جشن‌ها، چیزی به فرهنگ ما اضافه نمی‌کند، فقط باعث می‌شود فرهنگی را  که خودمان داریم کنار بزنیم، روز به روز از آن دورتر و دورتر شویم و آن وقت است که ما هویت خودمان را از دست می‌دهیم. این آیین‌ها و سنت‌ها و... هویت ملی ماست.»

 

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و پانصد و نود و چهار
 - شماره هشت هزار و پانصد و نود و چهار - ۱۲ آبان ۱۴۰۳