«ایران» از کاهش سبوس‌گیری در آرد گزارش می‌دهد

یک لقمه نان سالـــــــــــــــــــــــــم

نان به عنوان قوت غالب مردم اگر حاوی سبوس کافی نباشد، نمی‌تواند نیاز بدن را تأمین کند. سبوسی که اکنون از آردها گرفته می‌شود بین 8 تا 16 درصد بوده و برای داشتن نان کامل باید به سمت 6 درصد سبوس‌گیری گام برداریم. دکتر عبدالرضا نوروزی متخصص تغذیه و عضوهیأت علمی و رئیس کمیته سلامت و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی ایران در خصوص نان کامل به «ایران» می‌گوید: کربوهیدرات‌ها منبع اصلی تأمین انرژی افراد است و قوت غالب ایرانی‌ها محسوب می‌شود، اگر افراد بالای 12 سال را معیار قرار دهیم به طور متوسط هر ایرانی در سال 195 کیلوگرم نان مصرف می‌کند.

محدثه‌ جعفری
خبرنگار

 

ویژگی نان‌های سالم

این متخصص تغذیه، ویژگی‌های نان سالم را چنین توصیف می‌کند: گندم حاوی سبوس است و برای اینکه نان خوب پخته شود و زمان نگهداری بیشتری هم داشته باشد، باید سبوس‌گیری شود. سبوسی که از آرد گرفته می‌شود بین 8 تا 16 درصد است به طوری که برای پخت نان سنگک 8 درصد سبوس‌گیری و برای نان‌های سفید 16 درصد انجام می‌شود. البته در آردهایی که به نام آرد قنادی به فروش می‌رسد، سبوس‌گیری تا بالای 25 درصد هم انجام می‌شود، حال برای داشتن نان کامل باید میزان سبوس‌گیری کاهش یابد و به حدود 6 درصد برسد.

 

غنی‌سازی آرد برای
مناطق کم برخوردار

دکتر نوروزی با اشاره به اینکه برای این کاهش سبوس‌گیری اول باید ذائقه مردم را تغییر دهیم، می‌گوید: افزایش میزان سبوس مزه نان را تغییر می‌دهد و ممکن است برای مردم مطلوب نباشد، همچنین نان با سبوس بیشتر زودتر بیات می‌شود به همین دلیل ممکن است سبب افزایش دور ریز نان شود. بحث دیگر در نان سالم غنی‌سازی آن با ویتامین‌هاست که می‌توانیم مواد مفیدی را که در برخی مناطق کمتر به بدن مردم می‌رسد در نان اضافه کنیم تا از طریق آن مواد غنی مثل آهن و ویتامین دی در بدن افراد تقویت شود.

 

نان سنگک سالم ‌تر است

نوروزی با بیان اینکه در یک کار پژوهشی روی 11 نوع نان نمایه قندی آنها را مورد بررسی قراردادیم، می‌گوید: نمایه قندی نان‌ها تفاوت چشمگیری با هم دارند به طوری که نان سنگک نمایه قندی پایین و نان‌های فانتزی نمایه قندی بالایی دارند و نانی سالم‌تر است که قند کمتری داشته باشد و طی بررسی‌های انجام شده نان سنگک نان سالم‌تری از لحاظ قند، سبوس و نوع پخت محسوب می‌شود.

 

ایران بزرگ‌ترین
تولید کننده نان

به گفته وی، ایران جزو بزرگترین تولیدکنندگان نان محسوب می‌شود چرا که حدود 650 هزار نانوایی در سطح کشور فعالیت می‌کنند و یکی از ملزومات داشتن نان سالم، نحوه پختن آن در نانوایی‌هاست و از زمانی که برای ور آمدن خمیر نان باید طی شود تا حرارتی که می‌بیند در کیفیت و سلامت آن مؤثر است.

 

 

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و پانصد و نود و چهار
 - شماره هشت هزار و پانصد و نود و چهار - ۱۲ آبان ۱۴۰۳