لزوم ایجاد مناطق فناور بینالمللی
داود مسعودی
دبیرکل انجمن هوش مصنوعی
و اقتصاد دیجیتال ایران
با توجه به رویکرد سند چشمانداز کشور در خصوص افزایش سهم صادرات غیرنفتی و اصلاح ترکیب آن به سمت صدور کالاها و خدمات با فناوری بالاتر و دانشبنیان، گسترش فعالیتهای نرمافزاری میتواند نقش مهمی در ایجاد ارزش افزوده و رشد صادرات خدمات فنی و مهندسی و در نهایت صادرات غیرنفتی ایفا کند.
با وجود توانمندی سرمایههای ارزشمند انسانی کشور در حوزه تولید نرمافزار و توسعه فناوریهای هوش مصنوعی، اقتصاد دیجیتال و صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات، هنوز نتوانستهایم سهم قابل توجهی در بازارهای بینالمللی کسب کنیم. از سوی دیگر از آنجا که نتوانستهایم بازار مناسب داخلی و خارجی برای متخصصان و کارآفرینان این صنعت فراهم کنیم، شاهد مهاجرت بخشی از این قشر از کشور هستیم؛ کشوری که میتواند به عنوان مرکز منطقهای تولیدات و خدمات نرمافزاری و فناوری هوش مصنوعی مطرح باشد، اکنون شاهد مهاجرت سرمایههای ارزشمند انسانیاش است و این، زنگ خطری برای توسعه اقتصاد دیجیتال و وابستگی صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور به سایر کشورها محسوب میشود. همچنین برای بررسی فرصتها و چالشهای توسعه این صنعت و در نتیجه کمک به اشتغالزایی، رشد سرمایهگذاری، تولید محصولات و برندهای بومی، تبدیل ایران به مرکز منطقهای و کاهش وابستگی به سایر کشورها، نباید فرصت را از دست داد و باید از همین امروز اقدامهای لازم به منظور برون رفت از مشکلات این صنعت و توسعه آن را شروع کنیم.
ایجاد اکوسیستمی متشکل از همه بازیگران حوزه اقتصاد دیجیتال و فناوری هوش مصنوعی، شرکتهای ارائه دهنده محصولات و خدمات فناورمحور، تشکلها و اتحادیههای تخصصی، سازمانهای حقیقی و حقوقی تأمین سرمایه، نهادها و سازمانهای حاکمیتی و دولتی مرتبط، پارکهای علم و فناوری و مراکز نوآوری و شتابدهی، مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی از ضروریات و اولویتهای آن به صورت یکپارچه است. به دولت محترم چهاردهم پیشنهاد میشود چهارچوب این اکوسیستم، ایجاد مناطق فناور بینالمللی باشد و اعضای انجمن هوش مصنوعی و اقتصاد دیجیتال ایران آمادگی دارند با همکاری دولت محترم و سایر نهادها برای تبدیل ایران به یکی از مراکز (هاب) هوش مصنوعی در منطقه کمک کنند.