در حافظه موقت ذخیره شد...
سرمایهگذاری 1575 میلیارد تومان در حوزه آب و خاک
صفدر نیازی، درباره چالشهای پیش روی طرحهای آب و خاک این وزارتخانه، افزود: هزینه تمام شده اجرای زیرساختهای آب و خاک بخش کشاورزی افزایش پیدا کرده است، اگر زمانی با ۱۰ میلیون تومان در یک هکتار سامانه نوین آبیاری اجرا میشد الان ۱۰۰ میلیون تومان در هکتار هزینه نیاز دارد. گسترش آبیاری زیرسطحی که یک فناوری بهروز و در اولویتهای این معاونت است، هزینهای بهمراتب بالاتر دارد و بین ۳۰۰ تا ۳۵۰ میلیون تومان در هکتار هزینهبر است.
وی به اجرای سامانههای نوین آبیاری در کشور اشاره کرد و بیان داشت: براساس آخرین آمار، حدود 3 میلیون هکتار سامانه نوین آبیاری در سطح کشور اجرا شده که نزدیک به ۳۰۰ هزار هکتار خودیاری مردم بوده که همه آن را بهرهبرداران انجام دادهاند، بقیه را دولت در قالب تسهیلات بلاعوض و با مشارکت بهرهبرداران تامین اعتبار و اجرا کرده است.
معاون آب و خاک وزارت جهادکشاورزی، با بیان اینکه بیش از ۱۰۰ طرح آبیاری هوشمند را در کشور طی سه سال اخیر شروع کردیم اما مثل گذشته منابع آبی نداریم، گفت: سنجندهها و نرمافزارهایی به عرصه کشت و کار آمده است و حدود ۱۶ یا ۱۷ شرکت دانشبنیان با استفاده از آخرین تکنولوژیها، آبیاری هوشمند در کشور را اجرا میکنند. این سنجندهها با محاسبه رطوبت و دمای هوا، سرعت وزش باد و سایر پارامترها تعیین میکنند چه زمانی و چه میزان آب در اختیار خاک و گیاه قرار گیرد و امروز باید از این تحولات علمی در کشاورزی استقبال شود.
وی ادامه داد: امروزه موظفیم به سمت سیستمهای هوشمند برویم، شرکتهای دانشبنیان و اساتید مراکز علمی و دانشگاهی در کشور در حال کارند و در کنار این پیشرفتهای علمی نیز کشاورزان از سود افزایش تولید سهم میبرند.
نیازی افزود: در تولید آخرین فناوریهای آبیاری، تولیدکنندگان خیلی خوبی در کشور داریم. کشور اکنون در تولید اتصالات آبیاری بالای ۹۵ تا ۹۸ درصد به خودکفایی رسیده است و بجز قطرهچکانهای خاص بقیه تولید داخل هستند.
وی نداشتن خاک مناسب و تغییر کاربری را چالشی مهم در عرصه خاک برشمرد و تصریح کرد: در یک میلیون و ۳۰۰ هزار هکتار از ۱۸ میلیون هکتار زمینهای قابل کشت و کار، محدودیت کشت نداریم که در شمال کشور است. باید در حفظ خاک و تقویت حاصلخیزی آن تلاش کنیم، خاک روزبهروز از منابع آلی فقیرتر میشود و باید عملیاتی، چون برگرداندن بقایای گیاه و ... به خاک اجرا شود. مطالعات خاکشناسی با ماست ولی حاصلخیزی را باید با مشارکت کشاورزان انجام دهیم.
معاون آب و خاک وزارت جهادکشاورزی بر برنامهریزی دقیق در خصوص میزان آب مصرفی برای تولید محصولات کشاورزی تاکید کرد و گفت: میزان آبی که برای محصولات کشاورزی از جمله برنج استفاده میشود برای مثال آبی که برای یک دانه برنج مصرف میشود ۷۵ میلیلیتر است، البته بسته به نوع رقم و استان مربوطه متفاوت است. در بحث مصرف باید برنامهریزی دقیقتری داشته باشیم.
وی افزود: باید تولیداتمان را به سمت نظامهای بهرهبرداری پیش ببریم، حدود ۳ میلیون هکتار تحت پوشش ۱۵۰۰ شرکت تعاونی تولید در سراسر کشور مدیریت میشود و این باید تعمیم داده شود.