آیین تودیع و معارفه وزرای فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد

صالحی: وزارت فرهنگ می‌تواند پیشران گفتمان وفاق در دولت باشد

سعیده احسانی‌راد
خبرنگار


تالار وحدت بعد از ظهر روز دوشنبه نوزدهم شهریور ماه میزبان اهالی حوزه‎های مختلف فرهنگ و هنر بود. از علی نصیریان، محمد مهدی عسگرپور، رسول صدرعاملی تا ایرج راد، سهیل محمودی، عبدالجبار کاکایی و... آمده بودند تا در مراسم تکریم وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت سیزدهم و معارفه وزیر دولت چهاردهم شرکت کنند. در خوش و بش میهمانان با هم و نوع مواجهه‌شان با وزیر جدید فرهنگ می‌شد بارقه امید به آینده را حس کرد؛ امیدی که انتظار می‌رود با عمل به وعده‌های داده شده در این مراسم تحکیم یابد و با تسری به آثار تولیدی به روح جامعه ایران تزریق شود. محمدمهدی اسماعیلی در این مراسم از دستاوردهای دولت سیزدهم در حوزه فرهنگ گفت.
سید عباس صالحی وزیر جدید برای دولت چهاردهم دو رسالت بزرگ قائل شد و تأکید کرد که «یکی از بزرگترین اولویت‌های این دولت، تلاش برای خروج از انزوا در سطح جهان است.» و محمدرضا عارف معاون اول رئیس‌جمهور، بر نقش محوری فرهنگ در تحقق آرمان‌های انقلاب تأکید و یک سؤال کلیدی مطرح کرد: «چکار کردیم که نتوانستیم از ظرفیتی که در سال ۵۷ بدون اسلحه در مقابل دنیای استکبار ایستاد، حفاظت کنیم. ارزش‌های ما فرهنگ و ارزش‌های الهی بود.»

نیاز به گفتمان وفاق درون کابینه
عباس صالحی با بیان اینکه دولت چهاردهم دو رسالت بزرگ دارد گفت: اگر دولت بتواند در این مسیر گام‌های جدی بردارد به توفیق نزدیک شده است، رسالت اول گفتمان وفاق در دولت است. وزارت فرهنگ در این مسأله می‌تواند نقش پیشران داشته باشد.
به گفته صالحی گفتمان وفاق سه ضلع دارد، ابَر مسأله‌های ما فرابخشی‌اند، ناترازی انرژی، محیط زیست و... لذا به گفتمان وفاق درون کابینه نیاز داریم. ضلع دوم، وفاق دولت و حاکمیت است و بخش اصلی، گفتمان دولت و ملت است، وزارت فرهنگ به این علت که با نخبگان همکاری دارد، می‌تواند ملاط را طوری بریزد که منجر به وفاق دولت و ملت شود.

لزوم مشارکت فراگیر اصحاب فرهنگ و هنر
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تأکید بر لزوم تقویت و تجدید نظر در پاره‌ای از تصمیم‌ها گفت: اصحاب فرهنگ و رسانه اگر در این حوزه مشارکت کنند، فعالیت آنها بیشتر می‌شود. منظور مشارکت انتخابی نیست، بلکه مشارکت فراگیر است. صالحی با بیان اینکه سهم فرهنگ و هنر و رسانه ۴۵ صدم درصد بودجه و با احتساب دین ۶۰ صدم درصد بودجه بوده است، گفت: این درصد خیلی کم است. سرانه بودجه ما در ایران ۱۶ دلار و در امریکا ۱۸۰ دلار و در اسرائیل بیش از ۷۰۰ دلار است.
به گفته وزیر فرهنگ، دولت‌ها مسئول بودجه فرهنگ هستند و اینکه وزارت فرهنگ این سهم را دارد، انجام اقدامات را دشوار می‌کند.
وی با اشاره به لزوم توجه به منزلت اصحاب فرهنگ و هنر، گفت: اگر می‌خواهیم اینها در فضای دولت- ملت عملیاتی انجام دهند و فعال باشند، باید کاری کنیم که احساس تحقیر و تنگنایی نکنند. آنها قدیس نیستند و ممکن است اشتباه کنند، اما باید طوری با آنها رفتار شود که منزلتشان حفظ شود.

نقش ایرانیان خارج از کشور را نباید نادیده بگیریم
صالحی با بیان اینکه رسالت دولت چهاردهم زمانی محقق می‌شود که کل دولت، رئیس‌جمهور و همه مسئولان برای آن تلاش کنند، افزود: یکی از اقدامات مقابله با توطئه و مسیری است که برای ایران در نظر گرفته شده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تأکید بر اینکه ایران را در جهان به شعر، مینیاتور و هنرهای دیگر می‌شناسند، ادامه داد: سند چشم‌انداز نظام نشان داد که در بسیاری از مسائل فرهنگی در منطقه، اول هستیم. حوزه زنان در فرهنگ و هنر جایگاه خاصی دارد. وی در پایان تأکید کرد: نقش ایرانیان خارج از کشور را نباید نادیده بگیریم آنها می‌توانند به ایران در مسیر خروج از انزوا کمک کنند.
محمد مهدی اسماعیلی وزیر سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این مراسم  گفت: برای من خداحافظی معنا ندارد بنده مجدداً به اهالی فرهنگ و هنر سلام می‌کنم در این حوزه خداحافظی مفهومی ندارد، ما افتخار می‌کنیم که دوره‌ای در این جایگاه با اعتماد رئیس جمهور شهید خدمت کردیم. اسماعیلی ادامه داد: از امروز هم به عنوان یکی از اهالی این حوزه در خدمت بزرگان فرهنگ ، هنر و رسانه کشورمان هستیم.
اسماعیلی با تأکید بر اینکه در دولت سیزدهم وزارت فرهنگ به مجری اصلی و مرجع اصلی تصمیم‌گیری نظام حکمرانی فرهنگی ارتقا داده شد، ادامه داد: ارتقا و تکمیل تنظیم گری، نظارت، حمایت و رصد، چهار ضلع مدیریت فرهنگی دوره ۳ ساله دولت آیت‌الله شهید رئیسی بود.
اسماعیلی افزود: وزارت فرهنگ متولی ساز تا نماز است. عده ای تلاش داشتند القا کنند که در دولت سیزدهم انقباض در فرهنگ انجام خواهدشد، اما اینطور نبود.

اختصاص بخشی از بودجه سفرهای رئیس‌جمهور به مسائل فرهنگی
اسماعیلی با اشاره به اختصاص بخشی از بودجه سفرهای رئیس‌جمهور به مسائل فرهنگی، افزود: ۱۰ هزار میلیارد تومان در سفرهای استانی رئیس‌جمهور شهیدمان به تکمیل و بهسازی زیرساخت‌های فرهنگی اختصاص یافت. مجموعه‌های فرهنگی که در شهرهای کرمان، یزد، ساری، ارومیه، اراک و دیگر شهرها راه‌اندازی کردیم، از موارد مشابه در کشورهای منطقه پیشرفته‌تر و زیباتر است.

 

بــــرش

ارباب رجوع وزارت ارشاد، نخبگانند

معاون اول رئیس‌جمهور در مراسم معارفه سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت:حضور در جمع فرهیختگان و هنرمندان برای من افتخار است. از رهنمودها و از نقدهای شما حداکثر استفاده را خواهیم کرد. محمدرضا عارف با بیان اینکه از آقای صالحی بابت پذیرفتن مسئولیت وزارتخانه‌ای که نقش کلیدی در تحقق آرمان‌های انقلاب ما که انقلاب فرهنگی بود دارد، تشکر می‌کنم، اظهار کرد: ارباب رجوع وزارت ارشاد نخبگانند، هنرمندان و اهل فرهنگ الگویی برای جامعه خصوصاً جوانان هستند، ارباب رجوع این بخش همواره جایگاه برجسته‌ای دارند. وی به اهمیت سند چشم‌انداز اشاره و تصریح کرد: جهت‌گیری سند چشم‌انداز جایگاه اول در منطقه در همه شاخص‌ها و الهام بخش برای جهان اسلام است و قرار است سال آینده به این جایگاه برسیم. اما چقدر توانسته‌ایم در بخش نرم‌افزاری در مسیر این سند حرکت کنیم؟ معاون اول رئیس‌جمهور گفت: آسیب‌های فرهنگی و اجتماعی که امروز به آن مبتلا هستیم نشان می‌دهد که با اهداف این سند فاصله زیادی داریم، ما از ارزش‌ها و ارکان فاصله گرفته‌ایم کجا به جای سیاست جذب، سیاست دفع را در پیش گرفته‌ایم؟ بیایید فرزندان خودمان را بررسی کنیم و وفاداری آنها به انقلاب را با نسل اول انقلاب مقایسه کنیم؛ چه کردیم که نتوانستیم از ظرفیتی که در سال ۵۷ در مقابل دنیا با اسلحه فرهنگ ایستادیم، استفاده کنیم؟ باید چرایی آن بررسی شود.