خودکفایی گندم؛ میراثی که از این دولت می ماند
امین محمودی
خبرنگار
محمدعلی نیکبخت در مراسم افتتاحیه بیست و سومین نمایشگاه بینالمللی دام، طیور و صنایع وابسته ایران ۱۴۰۳ با بیان اینکه گندم یکی از محصولات راهبردی است، گفت: برای دومین سال پیاپی ۱۰۰ درصد نیاز گندم نان کشور تأمین شده است. وی افزود: از ابتدای فصل برداشت تاکنون ۸ میلیون و ۲۰۰ هزار تن گندم خریداری شده که رشد ۱۸ درصدی را نشان میدهد.
وزیر جهادکشاورزی تصریح کرد: میزان خرید تضمینی گندم سال گذشته ۱۰ میلیون و ۳۵۰ هزار تن بوده و برآوردها نشان میدهد امسال میزان خرید گندم به بیش از ۱۱ میلیون تن برسد و علاوه بر تأمین نیاز داخلی، ذخایر این محصول راهبردی تکمیل شود. به همین دلیل میتوان گفت با توجه به قیمت 17 هزار و 500 تومان برای هر کیلو خرید تضمینی گندم در سالجاری، دولت باید 143 هزار و 500 میلیارد تومان اعتبار تخصیص دهد، با این حال به نظر میرسد طی فصل زراعی سالجاری که در مهرماه به پایان میرسد دولت در مجموع باید بیش از 200 هزار میلیارد تومان به گندمکاران پرداخت کند. ذکر این نکته خالی از لطف نیست که تاکنون استانهای خوزستان با یک میلیون و ۶۲۲ هزار تن، گلستان با یک میلیون و ۹۰ هزار تن، فارس با ۷۷۰ هزار تن، کرمانشاه با ۶۲۰ هزار تن و خراسان رضوی با ۴۶۳ هزار تن، بالاترین میزان خرید تضمینی گندم را به خود اختصاص دادند.
در حال حاضر نیز عملیات برداشت گندم در اقلیمهای سرد و معتدل کشور همچون استانهای کردستان، همدان، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، زنجان، اردبیل، خراسان شمالی و چهارمحال و بختیاری ادامه دارد و برآوردها نشان میدهد که میزان خرید تضمینی گندم به بیش از ۱۱.۵ میلیون تن برسد.
پرداخت 36 درصد مطالبات گندمکاران
در همین خصوص، عطاءالله هاشمی از پرداخت 36 درصد مطالبات گندمکاران خبر داد و گفت: تاکنون ۵۲ همت مطالبات کشاورزان پرداخت شده و این امر نشاندهنده آن است که 36 درصد مطالبات گندمکاران پرداخت شده و همچنان گندمکاران در انتظار 64 درصد از مطالبات باقیمانده خود به ارزش 91 هزار میلیارد تومان هستند. هاشمی ادامه داد: با توجه به تأخیر در روند پرداخت مطالبات، گندمکاران خواستار بازگشت محصول فروخته شده به دولت هستند تا بتوانند محصول تولیدی را به دلالان بفروشند یا جایگزین خوراک دام و طیور کنند.