معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور از دستاوردهای دولت سیزدهم خبر داد
بهرهمندی بیش از یک میلیون نفر از خدمات خانوادهمحور بهزیستی
سمیه افشینفر
خبرنگار
افراد دارای معلولیت به عنوان بزرگترین اقلیت در هر جامعهای دارای حق و حقوقی هستند که باید دیده شده و مورد توجه مسئولان و متولیان قرار گیرند، هر چند سازمان بهزیستی تلاش کرده بخشی از نیازهای این قشر را مرتفع کند اما سالانه صدها میلیارد تومان صرف نگهداری از معلولان و سالمندان در مراکز دولتی و خصوصی میشود. با اتکا به فرهنگ اسلامی و نوعدوستی و با تقویت خدمات خانوادهمحور امکان حضور این افراد در میان خانوادهها فراهم میشود. به گفته معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور در دولت سیزدهم یک میلیون و ۵۶۴ هزار و ۷۹۳ نفر از خدمات خانوادهمحور بهزیستی بهرهمند شدهاند. اما خدمات خانوادهمحور چیست؟
فاطمه عباسی در گفتوگو با «ایران» با اشاره به اینکه خدمات خانوادهمحور بهزیستی شامل مراقبت در منزل، ارائه خدمات توانبخشی در منزل، کمک هزینه معیشت توانبخشی (مستمری)، کمک هزینه معیشت افراد دارای معلولیت بسیارشدید و یا شدید فاقد شغل و درآمد (کمک هزینه معیشت ماده ۲۷)، کمک هزینه حق پرستاری و مددکاری افراد دارای معلولیت در خانواده و کمک هزینه حق پرستاری افراد دارای آسیب نخاعی است، گفت: هماکنون هفت هزار و ۷۱۶ نفر از خدمات مراقبت در منزل و ۱۶ هزار و ۴۹۲ نفر از خدمات توانبخشی در منزل بهزیستی استفاده میکنند.
عدالت در ارائه خدمات به مددجویان
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور تصریح کرد: کمک هزینه معیشت توانبخشی (مستمری) نیز برای یک میلیون و ۱۷۶ هزار و ۲۶۶ نفر، کمک هزینه معیشت افراد دارای معلولیت بسیارشدید و یا شدید فاقد شغل و درآمد (کمک هزینه معیشت ماده ۲۷) برای ۲۵۷ هزار و ۸۰۳ نفر، کمک هزینه حق پرستاری و مددکاری افراد دارای معلولیت در خانواده برای ۷۵ هزار و ۱۹۹ نفر و کمک هزینه حق پرستاری افراد دارای آسیب نخاعی برای ۳۱ هزار و ۳۱۷ نفر پرداخت میشود. عباسی، فراهم کردن دسترسی به خدمات مراقبتی و توانبخشی در منزل، ارتقای سطح سلامت و رسیدن به حداکثر استقلال نسبی در عملکرد افراد، عدالت در ارائه خدمات و جبران بخشی از هزینههای زندگی و معیشت و مراقبت گروه هدف، کاهش بار مراقبت و افزایش تابآوری خانواده و در نهایت حفظ کرامت گروه هدف در خانواده و ارتقای کیفیت زندگی ایشان و فراهم کردن بستر نگهداری و مراقبت از گروه هدف در منزل و در کنار خانواده را از اهداف عمده خدمات خانواده محور برشمرد.
مرکز مراقبت در منزل چیست؟
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور در ادامه به تشریح خدمات خانوادهمحور بهزیستی پرداخت و گفت: مرکز مراقبت در منزل، مرکزی است که خدمات مراقبتی بهداشتی و اقدامات ساده توانبخشی را زیر نظر کارشناس تخصصـی علوم توانبخشـی و مراقبت، توسـط مراقبـان آموزش دیـده و بـا مشـارکت اعضـای خـانوار(خـانواده) به فرد با معلولیت، بیمار روانی مزمن و سالمند معلول با درجه شدت معلولیت شدید تا خیلی شدید، ارائه میدهد. عباسی اضافه کرد: مرکز ارائه خدمات توانبخشی در منزل، مرکزی است که با اعزام اعضای تیم توانبخشی به منزل گروه هدف واجد شرایط اعم از افراد دارای معلولیت جسمی حرکتی و آسیب نخاعی، سالمندان، افراد با اختلال هوشی رشدی و بیماران روانی مزمن، خدمات توانبخشی، مشاورهای و پیگیری درمان را به فرد ارائه میکند. وی خاطرنشان کرد: کمک هزینه معیشت توانبخشی (مستمری) نیز کمک هزینهای مسـتمر(ماهانه) است که به منظور جبران بخشی از هزینههای زندگی و معیشت، به معلولان، سالمندان و بیماران روانی مزمن، تعلق میگیرد و کمک هزینه معیشت افراد دارای معلولیت بسیارشدید و یا شدید فاقد شغل و درآمد (کمک هزینه معیشت ماده ۲۷)، کمک هزینهای مستمر(ماهانه) است که به عنوان کمک هزینه معیشت افراد دارای معلولیت بسـیار شدیـد یا شدید فاقد شـغل و درآمد تحت پوشـش سازمان بهزیستی، پرداخت میشود. معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور درباره کمک هزینه حق پرستاری و مددکاری افراد دارای آسیب نخاعی و افراد دارای معلولیت در خانواده نیز گفت: این مورد نیز کمک هزینهای مسـتمر(ماهانه) است که توسط سازمان بهزیستی کشور با هـدف کمک به ارتقای سلامت فرد دارای معلولیت شدیـد و خیلی شدیـد و معلولیتهای چنـدگانه که قادر به انجام فعالیتهای روزمره زنـدگی نیست و افزایش امکانـات مراقبتی مورد نیـاز، به فرد دارای معلولیت یا سـرپرست، همسـر یا قیم وی، پرداخت میشود.