سرپرست ریاست‌جمهوری در گفت‌و‌گو با Khamenei.ir تشریح کرد

سربلندی دولت سیزدهم در برگزاری انتخابات

مخبر: پیش و پس از انتخابات پیام‌های قدردانی زیادی از جریان‌های سیاسی دریافت کردیم

همه فعالان انتخابات اخیر، رقبا، جریان‌ها، احزاب و حتی دولت‌های خارجی به یک حقیقت اذعان داشتند: دو انتخابات اخیر ریاست جمهوری در سلامت، شفافیت و رقابت کامل برگزار شد. این امر که یک دستاورد ملی محسوب می‌شود، نتیجه تلاش‌های دولت سیزدهم بود؛ دولتی که باید جای خود را به جریان رقیب بسپارد. نکته اینجاست که خود دولت هم بحران بزرگ شهادت رئیس‌جمهور را پشت سر گذاشته بود. از این رو در غیاب رئیس‌جمهور شهید، نقش سرپرست ریاست جمهوری در تحقق این افتخار ملی برجسته است، زیرا محمد مخبر نه تنها مسئولیت دولت را برعهده داشت، بلکه او مسئول عالی برگزاری انتخابات هم بود. عملکرد دولت و مخبر در این انتخابات به گونه‌ای بود که همه جریان‌ها و فعالان سیاسی نسبت به اهمیت و تأثیر مثبت آن اذعان کردند. در کنار محمد جواد آذری جهرمی عضو ارشد ستاد رئیس‌جمهور منتخب، سعید جلیلی، نماینده رهبر انقلاب در شورای عالی امنیت ملی نیز روز گذشته در دیدار خود با سرپرست ریاست جمهوری تمهید مقدمات برگزاری رویداد سنگین، بزرگ و مهم انتخابات به بهترین شکل از سوی دکتر مخبر و برگزارکنندگان را مورد قدردانی قرار داد. این در حالی است که نقش‌آفرینی سرپرست ریاست‌جمهوری به گونه‌ای بود که حتی تمجید رهبر معظم انقلاب را نیز به دنبال داشت. رهبر انقلاب در دیدار با اعضای هیأت دولت با تشکر ویژه از آقای مخبر –هم به خاطر همراهی با دولت سه‌ساله شهید رئیسی و هم به علت اداره «انصافاً خوب» امور اجرایی کشور بعد از شهادت رئیس‌جمهور- گفتند: «تا آخرین لحظه کاری به این فعالیت‌ها ادامه دهید که این نیز یک الگوست؛ البته طبعاً تشکیلات دولت تغییراتی خواهد کرد، اما خدمات شما نه تنها در چهارچوب عناوین و مدیریت‌های خاص بلکه در همه شرایط می‌تواند ادامه یابد.»
درباره انتخابات اخیر که از سوی دولت سیزدهم برگزار شد و نقش سرپرست ریاست‌جمهوری در این باره، پایگاه اطلاع‌رسانی Khamenei.ir گفت‌وگویی با محمد مخبر انجام داده است. این گفت‌و‌گو را می‌خوانید.

 

در مدت کمتر از ۵۰ روز و مطابق موعد تعیین شده در قانون اساسی دو انتخابات در کشور برگزار شد که یک حماسه است. انجام این کار آن هم در نبود رئیس جمهور بسیار سنگین است. در ابتدا توضیحی درباره روند اجرایی انتخابات اخیر بفرمایید.
 همین‌طور که می‌فرمایید خیلی کار سخت و سنگینی بود. البته خداوند نعمت رهبر انقلاب را بالای سر این کشور همیشه نگه‌ دارد؛ ایشان با ارشادات، راهنمایی‌ها و پشتیبانی‌هایشان تکیه اصلی ما در این دوره بودند، ولی انجام کار یک ساله در ۵۰ روز، آن هم وقتی که رئیس‌جمهورتان به شهادت رسیده و چند موضوع مهم از جمله برگزاری اجلاس دوره جدید خبرگان و تشکیل مجلس خبرگان، برگزاری اجلاس مجلس شورای اسلامی و شروع به کار مجلس را در برنامه کشور دارید سنگین‌تر هم می‌شود. کارهای جاری کشور از قبیل بازار، ارز و بورس و... نیز باید به طور طبیعی پیش می‌رفت و آقا دستور صریح دادند که نباید به هیچ وجه خللی در کار کشور وارد بشود. همه اینها را با هم جمع کردن و مدیریت کردن توسط دولت کار سختی بود ولی الحمدلله خدا کمک کرد و این کار انجام شد.
ببینید معمولاً برای انتخابات ریاست‌جمهوری از یک سال پیش تدارک می‌شد. کاندیداهای احتمالی مشخص بودند، فعالیت می‌کردند، تدارک ناظرین، شورای نگهبان، نیروهای نظامی، انتظامی، اقدامات لازم امنیتی، تدارک برای سلامت انتخابات و برگزاری پرشور حماسه حضور مردم همه طی یک سال انجام می‌شد، اما در شرایطی که ما داشتیم باید طی ۵۰ روز انتخابات انجام می‌شد و حتی اگر کار به دور دوم هم می‌رفت آن‌ هم باید در همین ۵۰ روز می‌بود. همین حالت هم پیش آمد یعنی یکی از پیش‌بینی‌هایی که باید می‌کردیم این بود که حالا اگر دور اول انجام شد و کسی حداکثر رأی را نیاورد، مرحله دوم هم در مدت قانونی انجام شود. به نظرم تمام دولت و دستگاه‌های حاکمیتی با جدیت برای این کار بزرگ کمک کردند و در رأس همه اینها خود مردم بودند. خود مردم انصافاً مایه دلگرمی ما و وسیله انجام کارهای ما بودند و این کار الحمدلله شکل گرفت. خدا را شاکریم که یک انتخابات سالم، با امنیت کامل بدون هیچ‌گونه خللی شکل گرفت. در عین حال  مسائل کشور هم اداره شد.

 یکی از نکات مورد اتفاق جریان‌های مختلف سیاسی این است که دستگاه‌ اجرایی انتخابات و در رأسش که حالا معاون اول رئیس‌جمهور، در فقدان شهید رئیسی کاملاً بی‌طرف وارد این موضوع شدند و انتخابات را برگزار کردند. در این فضا می‌خواستم بدانم که حضرتعالی در جایگاه سرپرست ریاست جمهوری چه ملاحظات جدی و چه پیگیری‌هایی داشتید برای اینکه این اعتماد و این اطمینان الان شکل بگیرد و بدنه عالی دولت در بی‌طرفی کامل این رقابت را برگزار کند؟
 رهبر انقلاب یک نکته‌ شرعی‌ دارند که بسیار جدی است؛ آقا می‌فرمایند رأی مردم حق‌الناس است. بنابراین دولت و برگزارکننده انتخابات باید از این حق‌الناس به تمام و کمال مراقبت و صیانت کند. تحقق این امر جز با بی‌طرفی، شدنی نیست. اولاً مجموعه دولت -حالا ممکن است افرادی در دولت مثل همه بالاخره نظراتی داشته باشند- در انجام برگزاری انتخابات انصافاً این بی‌طرفی را تمام و کمال رعایت کردند. ثانیاً امکانات وسیعی برای نظارت دیده شد. یک سازکار و دستگاه‌های رسمی مثل شورای نگهبان، ناظرین خود کاندیداها و دستگاه‌های مختلف وجود دارد، اما به موازاتش یک شبکه مردمی دیگری هم در این کار نظارت می‌کرد که اتفاقی نیفتد و همین باعث شد الحمدلله انتخابات بدون هیچ‌گونه خللی برگزار شود و تا امروز کسی متعرض انتخابات و مدعی وقوع تخلف در برگزاری آن نشده است.

 خودتان هم بازخوردی از جریان‌های مختلف داشته‌اید؟  
فوق‌العاده. بعد و هنگام انتخابات بازخورد داشته‌ام. البته این هم از نجابت مردم، دستگاه‌ها و سیاستمدارهای ماست. در هنگام برگزاری انتخابات هم پیام‌های تشکر و قدردانی بسیار زیادی داشتم که می‌گفتند کار خیلی خوب دارد پیش می‌رود، بعد از انتخابات هم همین‌جور.

به عنوان یکی از نزدیک‌ترین همکاران شهید رئیسی فکر می‌کنید چه میراثی از ایشان بر تارک دولت جمهوری اسلامی ایران و مسئولیت‌پذیری و در واقع مسئولیت‌های عالی در نظام ماندگار شده است؟
توفیق بزرگ شهید رئیسی این بود که معنویت و مدیریت را با هم عجین کرده بود. شما در مدیریتش معنویت و دینداری و خداباوری را می‌دیدید. در خداباوری و دینداری‌اش هم مدیریت را می‌دیدید. سه ویژگی اصلی داشت؛ یکی اینکه واقعاً مقید بود که تدابیر آقا تمام و کمال عمل بشود. نکته دوم، به دلیل دینداری‌اش هیچ وقت احساس یأس و بن‌بست نمی‌کرد. سوم اینکه، در حل مسائل کشور فوق‌العاده به ظرفیت‌های داخلی اطمینان داشت که این کار می‌شود. واقعاً مردم باور بود. یعنی باور داشت که مردم صاحب انقلاب هستند و باید به این مردم خدمت کرد و ما صاحب مردم نیستیم، مردم صاحب ما هستند. به نظرم اینها ویژگی‌های بسیار مهمی بود. نکته آخر هم اینکه غیر از خدمت به مردم به چیزی فکر نمی‌کرد. امیدوارم ان‌شاءالله دولت‌های بعدی هم صدر برنامه‌هایشان همین خدمت به مردم باشد.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و پانصد و شش
 - شماره هشت هزار و پانصد و شش - ۱۹ تیر ۱۴۰۳