تنها چند گام تا خودکفایی در تولید گوشت قرمز

امین محمودی
خبرنگار

جایگاه ویژه‌ گوشت دام در سبد غذایی مردم و مواد معدنی و مغذی موجود در آن، اهمیت واردات گوشت را برای تأمین نیاز افراد مشخص می‌کند.
با این حال به طور متوسط سالانه 900 تا 950 هزار تن گوشت قرمز در کشورمان تولید می‌شود و با واردات حدود 100 تا 150 هزار تن گوشت قرمز وارداتی نیاز مصرف کنندگان به طور کامل تأمین می‌شود.
به طوری که آخرین آمارهای وزارت جهاد کشاورزی در سال 1402 نشان می‌‌دهد میزان تولید گوشت قرمز در سراسر کشور 900 هزار تن بود و در سال گذشته نیز 129 هزار و 200 تن گوشت قرمز به ارزش حدود 700 میلیون دلار وارد کشور شد.
بنابر این گزارش، سال‌هاست شکاف کوچکی بین میزان تولید و خودکفایی در گوشت قرمز وجود دارد، با احتساب تولید سالانه 900 هزار تن گو‌شت در کشور و مصرف یک میلیون تن، سالانه بیش از 100 هزار تن گوشت نیاز داریم اما این میزان کم، موجب به هم ریختگی بازار می‌شود و قیمت‌ها مرتب نوسان پیدا می‌کند؛ اگر با طرح تولید قراردادی گوشت قرمز، 40 هزار تن به تولید گوشت کشور اضافه شود با یک اقدام دیگر خودکفایی در دسترس خواهد بود و بازار باثباتی را در گوشت قرمز خواهیم داشت. حسن خمیس‌آبادی، رئیس مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور نیز با بیان اینکه با اجرای کامل طرح ۵ ساله ارتقای کمی و کیفی تولید گوشت قرمز، نیاز کشور به واردات سالانه ۱۵۰ هزار تنی این محصول برطرف می‌شود، گفت: طرح ارتقای کمی و کیفی تولید گوشت قرمز از اواخر سال گذشته در مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور با هدف تأمین و ثبات نسبی تولید گوشت قرمز در داخل کلید خورده است. وی اظهار داشت: در قالب این طرح، تحقیقات و تلاقی نژادها با صفات ممتاز در دو بخش گوشت دام سبک و سنگین در بازه زمانی ۵ سال انجام می‌شود. وی توضیح داد: بر اساس این طرح، نژادهای مختلف با صفات برتر و ژن‌های ممتاز در تولید گوشت، از طریق تلاقی‌گیری با نژادهای مختلف، انتخاب و صفات برتر به نسل بعد منتقل می‌شود و نتایج حاصل از تلاقی‌گیری برای حفظ ذخایر ژنتیکی وارد کشتارگاه و از گله حذف می‌شوند. رئیس مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور بهره‌گیری از نژادهای پربازده خارجی را یکی دیگر از راهکارهای ارتقای کمی و کیفی تولید گوشت قرمز عنوان و بیان کرد: برخی از نژادهای داخلی توانایی تلاقی‌گیری با نژادهای پربازده خارجی را دارند. وی درباره کمبود منابع آبی برای تأمین علوفه دام داخلی نیز گفت: تلاش می‌کنیم با طرح‌های تحقیقاتی در حوزه تغذیه دام از جمله استفاده از پسماندها و ضایعات بخش کشاورزی و همچنین استفاده از علوفه‌های کم‌آب‌بر، علاوه بر ارتقای کمی و کیفی تولید گوشت در کشور، از حداقل نیاز آبی بهره ببریم.
خمیس‌آبادی ادامه داد: رویکرد مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور و بخش تحقیقات کشاورزی، توسعه و ترویج علوفه‌های کم‌آب‌بر برای تأمین نیاز غذایی دام‌هاست. وی از کسب دانش فنی خوراک کامل دام از پسماندها و ضایعات کشاورزی برای دامداری‌های سنتی و عشایری خبر داد و اذعان داشت: امکان جیره‌نویسی برای دام‌های سنتی، روستایی و عشایری به سختی انجام می‌شود و این مؤسسه با ابتکاری که داشته و با توجه به کسب دانش فنی، خوراک کامل دام از پسماندها و ضایعات کشاورزی را تهیه کرده و فرمول آن را بر اساس شرایط فیزیولوژیکی دام در اختیار دامداران و کارخانه‌های خوراک دام، قرار داده است.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و چهارصد و نود و چهار
 - شماره هشت هزار و چهارصد و نود و چهار - ۰۴ تیر ۱۴۰۳