صفحات
شماره هشت هزار و چهارصد و هفتاد و پنج - ۰۹ خرداد ۱۴۰۳
روزنامه ایران - شماره هشت هزار و چهارصد و هفتاد و پنج - ۰۹ خرداد ۱۴۰۳ - صفحه ۱۱

ورود دانش‌بنیان‌ها به صنعت فضایی

رئیس‌جمهور شهید بهمن‌ماه سال گذشته در آیین روز فناوری فضایی خواستار میدان دادن به بخش خصوصی در صنعت فضایی شد و در بخشی از سخنان خود براهمیت نقش بخش خصوصی در حوزه پیشرفت‌های فضایی کشور و لزوم میدان دادن به شرکت‌های فناور در این حوزه تأکید کرد. شهید دکتر رئیسی در این آیین با بیان این‌که بدون حضور فعال بخش خصوصی کار این بخش پیش نخواهد رفت، گفت: شرکت‌های دانش‌بنیان باید در این عرصه وارد شوند و کار را دست بگیرند.
در راستای برنامه رئیس‌جمهور شهید و با تأکید وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات بر تقویت بخش خصوصی، سازمان فضایی ایران قرارداد ساخت منظومه ماهواره‌ای موسوم به پروژه «شهید قاسم سلیمانی» را به‌عنوان نخستین منظومه ماهواره‌ای ایران با کنسرسیومی از بخش خصوصی منعقد کرد. به این ترتیب سازمان فضایی در دولت سیزدهم میدان دادن به بخش خصوصی و شرکت‌های دانش‌بنیان را به منظور ایفای نقشی جدی‌تر در صنعت فضایی کشور در دستور کار خود قرار داد. پروژه منظومه ماهواره‌ای «شهید قاسم سلیمانی» با هدف تقویت بخش خصوصی و استفاده از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان حوزه فضایی، در مناقصه‌ای به کنسرسیومی از شرکت‌های دانش‌بنیان ایرانی واگذار شد.
منظومه ماهواره‌ای شهید سلیمانی در واقع نخستین منظومه ماهواره‌ای ایران است که با تکیه بر توان داخلی ساخته شده و کامل می‌شود و خدمات فنی را به دستگاه‌های دولتی، بخش خصوصی و مردم ارائه خواهد کرد.

ارائه سرویس اینترنت اشیا
یکی از مهم‌ترین مأموریت‌های منظومه ماهواره‌ای شهید سلیمانی، فراهم کردن سرویس اینترنت اشیا (IOT) است که در قالب این پروژه، داده‌های حسگرهای گوناگون از سطح زمین جمع‌آوری می‌شوند، سپس این داده‌ها از طریق ایستگاه‌های ارسال داده، به ماهواره یا ماهواره‌هایی که در دید ایستگاه قرار دارند فرستاده می‌شوند و ماهواره‌هایی که این داده‌ها را دریافت کرده‌اند آن را به یک یا چند ایستگاه مرکزی ارسال می‌کنند.
بهره‌برداری بخش خصوصی از تصاویر ماهواره‌ای
همچنین در راستای سیاست حمایت و تقویت بخش خصوصی در صنعت فضایی، در دولت سیزدهم بهره‌برداری از تصاویر ماهواره‌ای با قدرت تفکیک تصویر بالا (ماهواره خیام) برای بخش خصوصی ممکن شد.
براساس اعلام سازمان فضایی ایران، سکوی دسترسی به تصاویر ماهواره‌ خیام در حال حاضر برای دستگاه‌های دولتی که با سازمان فضایی تفاهمنامه امضا کرده‌اند فعال است.
فعالان بخش خصوصی نیز می‌توانند با مراجعه به سایت سازمان فضایی یا پژوهشگاه فضایی درخواست بهره‌برداری از تصاویر ماهواره‌ای را ثبت و تصاویر مورد نیاز خود را دریافت کنند.
از سوی دیگر سازمان فضایی سیاستگذاری منع ورود دولت به پروژه‌هایی همچون طراحی و ساخت ماهواره‌های تحقیقاتی کوچک و طراحی و ساخت زیرسیستم‌های ماهواره‌ای را که توانمندی اجرای آن توسط بخش غیردولتی وجود دارد به طور جدی دنبال می‌کند.
براین اساس سازمان فضایی در دولت سیزدهم نه در حد حرف، بلکه در مقام عمل از بخش خصوصی در صنعت فضایی بهره برده و با سیاستگذاری‌هایی که انجام گرفته اکنون بخش خصوصی کشور به یک بازیگر جدی و اصلی در این صنعت تبدیل شده است.

 

رکورد زنی با پرتاب ۱۲ ماهواره
صنعت فضایی در دولت شهید جمهور با پرتاب ۱۲ ماهواره رکورد زد.
تهیه و تصویب برنامه 10 ساله صنعت فضایی کشور در شورای عالی فضایی ایران، رونمایی از ماهواره‌های جدید، ۷ پرتاب تحقیقاتی و عملیاتی فضایی، توسعه همکاری‌های بین‌المللی فضایی با کشورهای صاحب فناوری فضایی، آغاز ساخت بزرگترین پایگاه فضایی کشور در چابهار و آغاز عملیات طراحی و ساخت منظومه ماهواره‌ای شهید سلیمانی بخشی از دستاوردهای متخصصان و دانشمندان صنعت فضایی کشور در سالی که گذشت به شمار می‌آید.
روابط عمومی پژوهشگاه فضایی در خصوص پرتاب‌های فضایی در دولت سیزدهم اعلام کرد: شکستن طلسم تعطیلی ۱۱ ساله شورای عالی فضایی اولین گام دولت سیزدهم برای تحقق اهداف این سند بوده است و بعد از آن با توسعه زیرساخت‌ها، توانست رکورد مداری پرتاب ماهواره تا مدار ۷۵۰ کیلومتر را با ماهواره ثریا بشکند.

 

جستجو
آرشیو تاریخی