گشتی حوالی خبرهای سی‌وپنجمین نمایشگاه کتاب

از استقبال پرشور مردم تا حضور یمن به عنوان میهمان ویژه

مریم شهبازی
خبرنگار

همزمانی روزهای آغازین برپایی نمایشگاه کتاب تهران با تعطیلات آخر هفته، فرصت خوبی را در اختیار علاقه‌مندان کتابخوانی گذاشت تا فارغ از مشغله‌های روزمره، با همراهی دیگر اعضای خانواده، استقبال کم‌نظیری را در بازدید از غرفه‌های ناشران و همچنین خرید کتاب رقم بزنند.

آغاز فعالیت یمنی‌ها به عنوان میهمان ویژه این دوره
به گزارش «ایران»، سی‌وپنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران این روزها، به میزبانی مصلای امام خمینی(ره)، پذیرای مراجعه‌کنندگانی از سراسر کشورمان و همچنین نمایندگان خارجی نشر از نقاط مختلف جهان است. یکی از وجوه قابل توجه برگزاری هر ساله نمایشگاه‌های بین‌المللی کتاب، از جمله نمایشگاه کتاب تهران، فرانکفورت و مسکو را می‌توان حضور یک کشور به عنوان میهمان ویژه دانست؛ این حضور، فرصتی دوسویه برای هر دو کشور میهمان و میزبان در راستای معرفی هرچه بیشتر ظرفیت‌های فرهنگی آنان به شمار می‌آید. این جایگاه در نمایشگاه کتاب تهران 1403 نصیب کشور یمن شده است.
نمایندگان نشر کشور یمن، فعالیت‌های خود را با برگزاری افتتاحیه‌ای رسمی و با حضور مقامات فرهنگی هر دو کشور آغاز کرده‌اند. در این آیین محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه بخش بین‌الملل نمایشگاه در حالی افتتاح شده که نزدیک به هفت ماه است با طوفان‌الاقصی، شاهد شکست هیمنه امریکا و اسرائیل هستیم، گفت: «آنچه امروز از سوی مردم شجاع، مؤمن و آزاده یمن رخ داده، جهان را متحیر کرده است. همان‌طور که در اجلاس جهانی گفت‌و‌گوی فرهنگ‌ها نیز اشاره کردم، مگر امکان دارد اتفاق فرهنگی رخ دهد و نسبت به فلسطین و غزه بی‌تفاوت باشیم.»
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با توجه به نشانه‌های تمدنی و فرهنگی کشور یمن تصریح کرد: «حضور یمن به عنوان میهمان ویژه نمایشگاه کتاب، نشان‌دهنده توجه حوزه فرهنگ ایران نسبت به مجاهدت‌ها و مقاومت‌های برادران یمنی است. این منطقه سوق‌الجیشی به‌عنوان پیروان اهل‌بیت در جهان شناخته می‌شود. پیروان مکتب اهل‌بیت چند ویژگی مهم دارند و آن عقلانیت، اخلاقیت و معنویت است.»

 ایران و یمن، کشورهایی با نقاط مشترک فرهنگی و دینی
در این آیین، حیدره، قائم‌مقام وزیر فرهنگ یمن با اشاره به روحیه مقاومت‌طلبی شهید عبدالملک حسین بدرالدین حوثی یمنی که رهبر مجاهدان یمنی است، گفت: «تلاش کردیم روحیه شهادت‌طلبی مسلمانان ایرانی را میان مردم کشور یمن تزریق کنیم. ایران و یمن دشمنان مشترک زیاد دارند؛ دشمنانی که با خدا در جنگ هستند و دو کشور تأکید عملی دارند که با این دشمنان در معنای واقعی کلمه مبارزه کنند. ایران و یمن در اعلام برائت از دشمنان مشترک اتفاق‌نظر دارند.» الدیلمی، سفیر یمن در ایران نیز با اشاره به بحران اصلی که امت‌های اسلامی اکنون با آن روبه‌رو شده‌اند، گفت: «امروز امت اسلامی با بحران بزرگی که همان بحران فرهنگی است روبه‌رو شده و نیاز است اندیشه‌های آزاد و ایده‌های اسلامی تکثیر شود. تلاش می‌کنیم ایده مقاومت و اسلام را در جهان تکثیر کنیم، چرا که اسرائیل و امریکا در تلاش هستند روحیه مقاومت و استکبارستیزی مسلمانان جهان را تحت الشعاع قرار دهند.»

برپایی یابود زنده‌یاد باستانی پاریزی
در نمایشگاه کتاب
از جمله برنامه‌های جنبی اما مهم روزهای نخست برپایی نمایشگاه کتاب تهران این دوره، می‌توان به برگزاری ویژه‌برنامه‌هایی در تکریم چهره‌های شاخص فرهنگ و ادب سرزمین‌مان اشاره کرد. مراسم یادبود محمدابراهیم باستانی پاریزی یکی از این برنامه‌ها بود که با حضور جمعی از اهالی فرهنگ و همچنین استقبال علاقه‌مندان همراه شد. باستانی پاریزی، تاریخدان، نویسنده، پژوهشگر، شاعر، موسیقی‌پژوه و استاد دانشگاه تهران از نامداران فرهنگ ایران است که از وی آثار مهمی در عرصه‌های مختلف تاریخ و ادبیات به یادگار مانده است. طی برپایی ایام نمایشگاه کتاب تهران، اغلب شاهد حضور مسئولان کشوری در این رویداد علمی و فرهنگی هستیم؛ حضوری که با ارائه خبرهای مهمی همراه می‌شود. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی که در نخستین روز نمایشگاه کتاب خبر از افتتاح بزرگ‌ترین کتابخانه منطقه طی چند ماه آینده داده بود، اطلاعات بیشتری در این خصوص ارائه داده، این کتابخانه به گفته اسماعیلی در شهر اراک در حال راه اندازی است.
وی در همین رابطه گفته: «۲۰ درصد عملیات اجرایی این پروژه باقی مانده و در تلاش هستیم با تزریق بودجه آن را تا نیمه دوم سال افتتاح کنیم.»

آماری از استقبال مردم
علی رمضانی، قائم‌مقام و سخنگوی نمایشگاه کتاب، نکاتی درباره استقبال مردم در دو روز ابتدایی نمایشگاه کتاب گفته، او با اعلام اینکه فروش نخستین روز، در بخش مجازی برابر با ۵۸ هزار و ۳۰۰ نسخه بوده، گفته: «سفارش‌های ثبت‌شده در بخش مجازی ۳۹ هزار و ۱۰۰ و تعداد فروش ۵۸ هزار و ۳۰۰ نسخه بوده است.» مراجعه‌کنندگان به نمایشگاه کتاب تهران امسال، در کنار بازدید از غرفه‌های ناشران و سالن‌های مختلفی که میزبانی از علاقه‌مندان را به عهده دارند، شاهد برپایی برنامه‌های جنبی متنوعی خواهند بود؛ برنامه‌هایی که از جمله آنها می‌توان به نشست‌هایی اشاره کرد که در آنها به نقد و بررسی کتاب‌ها می‌پردازند. در یکی از این نشست‌ها که به مراسم رونمایی کتاب «پری خانه ما»، نوشته اثر بهناز ضرابی‌زاده با موضوع مادران شهدای همدانی تعلق داشت؛ مرتضی سرهنگی از چهره‌های سرشناس ادبیات پایداری در این برنامه نکاتی مهم درباره ادبیات دفاع مقدس و همچنین ویژگی‌های آثار این نویسنده را با علاقه‌مندان به اشتراک گذاشته است. برای اطلاع از برنامه‌های جنبی روزانه نمایشگاه کتاب تهران می‌توانید سری به نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران بزنید. سی‌وپنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از ۱۹ این ماه آغاز شده و تا ۲۹ اردیبهشت در محل مصلای امام خمینی(ره) به شکل حضوری و در سامانه ketab.ir به صورت مجازی میزبانی علاقه‌مندان را به عهده دارد.

 

بــــرش

تاکید مخبر بر عزم دولت در حمایت از نشر
محمد مخبر، معاون اول رئیس‌جمهور ضمن بازدید از نمایشگاه کتاب در جلسه کارگروه کاغذ و نشر شرکت کرده و گفته: «دولت سیزدهم با توجه به ریشه‌های دینی و فرهنگی کشور و توجه ویژه رئیس‌جمهور به‌عنوان یک شخصیت فرهنگی، مصمم است تا مسائل و مشکلات ناشران و فعالان چاپ و نشر بویژه در حوزه تولید کاغذ را با حمایت از کارخانجات تولید کاغذ ایرانی و بخشی از واردات حل کند. با وجود پیشرفت‌های حوزه دیجیتال و اطلاع‌رسانی و رسانه‌ها در عرصه فضای مجازی، همچنان نشر مکتوب اهمیت و ویژگی‌های خود را حفظ کرده است.»

خلاقیت سمنانی‌ها برای کتاب‌رسانی به کودکان
رضا شمس‌خانی، دبیر دبیرخانه هشتمین پایتخت کتاب ایران هم در یکی از برنامه‌های جنبی نمایشگاه کتاب نکات جالبی درباره چگونگی دعوت مردم به کتاب و کتابخوانی گفته که بخشی از نقل قول وی را می‌خوانید؛ او گفته: «این شهر، کتاب را با پهپاد به دست کودکان می‌رساند و در برنامه‌ای با عنوان «شخصیت کاوش؛ مسافر کهکشان» به بچه‌های سراسر ایران کتاب خواهد فرستاد.