نگرانیهای حقوق بشری در امریکا بالا گرفت
خیز اف بی آی برای ورود به دانشگاهها
فائزه سادات یوسفی
خبرنگار
ایالات متحده پس از ناکامی در گام اول سرکوب اعتراضات مسالمتآمیز دانشجویان، اکنون فضا را به سمت امنیتی کردن و اتهامزنی پیش برده و در این راستا تلاش دارد از ابزارهای امنیتی برای ایجاد اختناق استفاده کند.
این درحالی است که اعتراض به جنایات رژیم صهیونیستی و مشارکت امریکا در قتلعام مردم غزه از ابتدای طوفانالاقصی در بسیاری از کشورهای جهان و حتی به طور گسترده در ایالات متحده جاری بود و لذا تظاهرات در این ابعاد، پدیده جدیدی در جهان نیست. اما این صداهای اعتراضی از چندجنبه اهمیت کلیدی برای امریکا پیدا کرده است. گمان بسیاری از ناظران غربی بر این امر استوار بود که جنایات رخ داده در بین اذهان عمومی پس از طولانی شدن جنگ و قرار گرفتن روزانه در معرض این اخبار، جذبه خود را از دست داده و به امری عادی تبدیل میشود و لذا فشار روی گروه کار صهیونیستی-امریکایی کاهش مییابد. اما به جریان افتادن دومینوی اعتراضات دانشجویی سبب فروریختن این دیدگاه و زنده شدن دوباره فضای انتقادی در داخل امریکا و همچنین در برخی کشورهای دیگر شد.از یک سو، ایالات متحده برای التیام افکار عمومی، ترفندهای غیرمعتبری چون ارسال هوایی ملزومات اولیه، ژست لزوم آتشبس در غزه و حتی درگیریهای لفظی با رژیم و شخص نتانیاهو را بکار گرفت.
از سوی دیگر، به طور عام تحول در نوع تفکر جمعیت دانشجویی با پیریزی تفکر انتقادی در بعد نظری، زمینهساز تحولات اجتماعی در آینده خواهد شد و از این حیث جایگاه مهمی را در تعیین اندیشه جامعه ایجاد خواهد کرد. از همینرو، ایالات متحده برای دور کردن فضای اندیشه جامعه از انتقاد از حمایتهای امریکا از سیاستهای جنایتکارانه رژیم صهیونیستی که ستون اصلی سیاست خارجه آن لااقل در غرب آسیا است، به ضربالاجل خاموش کردن صداهای اعتراضی ولو با هر ابزاری روی آورده است. استفاده از قوانین دستوری برای تهدید، تعلیق و اخراج دانشجویان و سرکوب خشونتبار آنها از نمونههای بارز لوازم بکار رفته در این راستاست.
مسدودسازی تیکتاک پس از انتشار تصاویر جنایات خونبار رژیم صهیونیستی که به گفته بسیاری از ناظران نقش تعیینکنندهای در تنویر افکار عمومی امریکا بویژه جوانان و بالاخص دانشجویان در قبال نسلکشی این رژیم داشته، نیز یکی دیگر از ابزارهای بکار رفته در خلع «آزادی بیان» و در راستای تحریف واقعیتهای جاری در سرزمینهای اشغالی بوده است.
اتهامزنی و فشار همهجانبه حاکمیت علیه دانشجویان
برچسب «یهودستیزی» و «دستکاری عوامل خارجی» جدیدترین نوع ترفند کاخ سفید برای نیل به اهدافی چون ایجاد انحراف ماهیت اصلی اعتراضات و انتقاد به سیاستهای کاخ سفید در قبال مردم غزه است. علاوه بر آن راهکاری برای انشقاق بین دانشجویان و مردم برای گرفتن ضربآهنگ صداهای اعتراضی و ممانعت از انتشار آن به داخل جامعه در سراسر ایالات متحده است.
اکنون خروجی محافل سیاسی در امریکا بیانگر نوعی نگرانی عمیق نسبت به تغییر دیدگاه معارض دانشجویان نسبت به مسأله فلسطین با سیاستگذاریهای امریکا در قبال حمایت تمامعیار از رژیم صهیونیستی است.
به عنوان نمونه، روز گذشته منابع امریکایی از نشستی 300 نفره با حضور برخی گروههای سیاسی، برخی نمایندگان از دو حزب جمهوریخواه و دموکرات و متولیان چندین دانشگاه با محوریت اینکه کنگره چگونه میتواند به سرکوب بیشتر دانشجویان معترض کمک کند و FBI نیز چگونه میتواند به موضوع ورود پیدا کند، گزارش دادند. سایت اینترسپت در این رابطه نوشت: نمایندهها در این نشست قول دادند که کنگره برای تحقیق در مورد جنبشهای دانشجویی تلاش بیشتری خواهد کرد. نمایندگان مجلس و اعضای هیأت امنای دانشگاه بارها مدعی شدند که عوامل بیرونی بودجه و سازماندهی اردوها در پردیسهای دانشگاه را تأمین میکنند. بیل برکلی، رئیس بازنشسته و معاون اجرایی دانشگاه نیویورک، که این هفته از پلیس برای دستگیری بیش از 12 دانشجو استقبال کرد، مدعی شد که یک گروه همبستگی فلسطینی مستقر در نیویورک در رهبری تلاشهای اعتراضی در شهر و دانشگاه کلمبیا بسیار نقش داشته است.
متصدیان حمایت از جنایات رژیم صهیونیستی در داخل امریکا در اقدامی دیگر برای سرپوش گذاشتن به خدشه اعتباری ایالات متحده در زیر سؤال رفتن «آزادی بیان» و «ارزشهای دموکراتیک»، تلاش کردند که صداهای اعتراضی را به «یهودستیزی» انتساب داده و از این گذر روشهای خشونتبار خود را نیز توجیه نمایند. آنها امروزه به طور آشکارا با اقرار ضمنی به سرکوب دانشجویان، از لزوم وجود خطوط قرمز برای «آزادی بیان» و چهارچوبهای ایجابی سخن میرانند. از سوی دیگر، تصاویر سرکوب دانشجویان توسط پلیس که هم سبب آزردگی جامعه امریکایی و هم جامعه جهانی شد، هزینه گزافی را برای وجهه امریکا در حفظ «ارزشهای انسانی و دموکراتیک» دربر داشته و از اینرو، واشنگتن در صدد است با اتهامزنی به تحرکات و اعتراضات دانشجویی، اقدامات خود را موجه نشان داده و هزینه را رفع کند.
از سوی دیگر، برای امریکای در کنار اسرائیل، غیرقابل تحمل است که جمعیت دانشجویی آن، پرچمدار اعتراضات دانشجویی در جهان باشند و از همینرو، استفاده از ادبیات «دخالت خارجی» برای این جنبش، ترفندی برای منفک کردن صداهای اعتراضی از بدنه جامعه دانشجویی است.
اما فشار به دانشجویان تنها با اتهامزنی به تحرکات آنها پایان نمیپذیرد. طی هفته گذشته نیز جمهوریخواهان مجلس تصریح کردند که در مورد بودجه فدرال برای دانشگاههایی که تظاهرات در محوطه دانشگاه برگزار کردند، تحقیق خواهند کرد.
اعتراض، ماندنی است
تحصن دانشجویان در حمایت از مردم فلسطین با وجود اقدامات سرکوبگرانه پلیس و بازداشت دهها دانشجو همچنان تداوم دارد. دانشکده هنرهای شیکاگو از بازداشت ۵۰ دانشجو و فعال دیگر به خاطر شرکت در تجمع حمایت از فلسطین خبر داد. طبق گزارش رسانههای امریکایی در جریان برخورد پلیس با دانشجویان دانشگاه ویرجینیا، دستکم ۲۵ دانشجو بازداشت شدهاند. تصاویری نیز از جلوگیری پلیس برای رفتن دانشجویان به محل تحصن با اسپری گاز فلفل موجود است. دانشجویان دانشگاه میشیگان امریکا با در دست گرفتن پرچم فلسطین در جریان مراسم فارغالتحصیلی خود، بر مخالفت خود با جنگ مستمر رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه و حمایت خود از مردم مظلوم فلسطین در این منطقه تأکید کردند.