امریکا پای هوش مصنوعی را به جنگهای غزه و اوکراین باز کرده است
فناوری در خدمت جنایت
برخی کارشناسان میگویند، رژیم صهیونیستی فراتر از استفاده از این دست فناوریها بخصوص نرمافزارهای جاسوسی برای هدف قرار دادن غیرنظامیان، آنها را روی مردم فلسطین آزمایش میکند تا با رفع عیوب، به کشورهای دیگر بفروشد.
فائزه سادات یوسفی
خبرنگار
جهان با هوش مصنوعی در دوره جدیدی از تحول فناوری و به تبع آن تحول در صنایع روبهرو شده است. اکنون در دوره جنگهای تعیینکننده در نظام بینالملل، هوش مصنوعی به سلاحی کارآمد در بخشهای نظامی، اطلاعاتی و حتی رسانهای مبدل شده و صاحبان این فناوری میتوانند در کارزار میدانی نبرد از آن بهره ببرند.
پیشتازی ایالات متحده در موضوع هوش مصنوعی و شریک بودن آن در جنایات صهیونیستها علیه مردم غزه و ارسال تجهیزات مرتبط، سبب شده که این فناوری با اهداف غیرانسانی و کمک به نیروهای ارتش در تشخیص غیرنظامیان و شبهنظامیان مورد استفاده قرار بگیرد.
در این بین، شبکههای اجتماعی و غولهای رسانهای مانند گوگل که در دسترس همگان قرار دارند، با استفاده از هوش مصنوعی و دادههایی که از کاربران خود جمع کردهاند به ارائه خدمات به رژیم صهیونیستی پرداختهاند.
گوگل و متا، شریکان جنایت اسرائیل
برخی اطلاعات فاش شده نشان میدهد، شرکت متا، مالک فیسبوک، واتساپ و اینستاگرام، از طریق دادههای موجود در گروههای خانوادگی واتساپ، اطلاعاتی را در مورد فلسطینیها برای هدف قرار دادن آنها و خانوادههایشان در اختیار ارتش اسرائیل قرار میدهند. طبق این اطلاعات، رژیم صهیونیستی از سامانهای مجهز به هوش مصنوعی به نام «لاوندر» برای شناسایی فلسطینیان در غزه و سپس هدف قرار دادن آنها استفاده میکند؛ سامانهای که ۳۷هزار فلسطینی را زیر نظر دارد. منابعی در ارتش اسرائیل و دستگاههای اطلاعاتی این رژیم اعتراف کردهاند که فلسطینیها را هنگامی که در خانه و جمع خانواده حضور دارند نیز هدف قرار میدهند.
همچنین، بین گوگل و رژیم صهیونیستی قراردادی در قالب پروژه نیمبوس وجود دارد که دسترسی این رژیم و عوامل آن در شرکت گوگل را به حجم قابلتوجهی از دادهها و اطلاعات انسانها در اقصینقاط جهان مهیا میکند. به بیان دیگر از طریق پیوند نزدیکی که رژیم اسرائیل با شرکتهایی نظیر گوگل پیدا میکند، عملاً میتواند به دادههای کلان این شرکتها دست پیدا کند و از آنها در راستای اقدامات سرکوبگرانه و جاسوسیاش بویژه علیه ملت فلسطین استفاده کند.
برخی کارشناسان میگویند که فراتر از استفاده رژیم از این دست فناوریها بخصوص نرمافزارهای جاسوسی برای هدف قرار دادن غیرنظامیان، صهیونیستها آنها روی مردم فلسطین آزمایش میکنند تا با رفع عیوب، بتوانند آنها را به کشورهای دیگر بفروشند.
آزادی بیان از نوع اخراج
کارمندان گوگل!
در عرض ۲ هفته، گوگل حداقل50 کارمند را که به ارتباط این شرکت با اسرائیل از طریق قرارداد نیمبوس(Nimbus) اعتراض کرده و در دفترهای گوگل در نیویورک، سانیویل و کالیفرنیا تحصن کرده بودند، اخراج کرد. اعتراض کارکنان گوگل به قرارداد رایانش ابری این شرکت با دولت اسرائیل صورت میگیرد. این کارمندان، بخشی از گروهی به نام (No Tech for Apartheid) هستند که از سال ۲۰۲۱ علیه قرارداد گوگل برای فروش فناوری به اسرائیل نامه مینویسند و اعتراضاتی برگزار میکنند. آنها پس از جنایات صهیونیستها بعد از طوفانالاقصی، اعتراضات خود را تشدید کردند چرا که قرارداد مذکور، نظارت دولت اسرائیل بر فلسطینیها را تقویت میکند و منجربه آوارگی و تبعیض بیشتر میشود. به گزارش سیانان، تظاهراتکنندگان طی بیانیهای گفتند که برخی از کارگران اخراج شده در تحصن سهشنبه گذشته در دفاتر گوگل در نیویورک، سانیویل و کالیفرنیا تنها نظارهگر بودند و فعالانه در فعالیتهای محل کار شرکت نداشتند. این بیانیه این رفتارها را اقدامی تهاجمی و انتقامجویانه توسط غول فناوری خواند و آن را محکوم کرد.
در ادامه این بیانیه آمده است: «گوگل از قدرتی که کارگران در تحصنهای تاریخی سهشنبه گذشته نشان دادند عصبانی است و البته از واکنش نادرستی که در حق آنها انجام داده خجالتزده است.» این گروه کارگری همچنین متعهد شد که به فعالیتهای محل کار خود در گوگل ادامه دهد و گفت که امیدوار است این پیام را به مدیران شرکت بفرستد که: «ما دست از مبارزه برنمیداریم و عقبنشینی نمیکنیم.»
سخنگوی گوگل از بیان دقیق تعداد کارگرانی که به دلیل اعتراضات اخراج شدهاند خودداری اما تأیید کرد که اخراجهای بیشتری در صبح سهشنبه رخ داده است. هفته گذشته، در پی اعتراضات در گوگل، ساندار پیچای، مدیرعامل شرکت، یادداشتی را برای کارکنان ارسال کرد و از آنها خواست که از ابراز عقاید و بحث سیاسی در محل کار خودداری کنند.
جنایات رژیم صهیونیستی و قتلعام غیرنظامیان در غزه افکار عمومی امریکا را عمیقاً متأثرکرده و از اینرو اعتراضات گستردهای در مورد حمایت دولت ایالات متحده از اسرائیل در پردیسهای دانشگاهی و شرکتهای امریکایی در هفتههای اخیر بالا گرفته است.
هوش مصنوعی در آزمایشگاه جنگ اوکراین
روز گذشته نیویورکتایمز گزارشی را در تشریح استفاده امریکا از هوش مصنوعی برای بالابردن مهارت هدفگیری پهپادها منتشر کرد.
این رسانه امریکایی نوشت که ارتش امریکا از درگیری اوکراین برای آزمایش فناوری جدید هوش مصنوعی استفاده میکند که به شناسایی اهداف در میدان نبرد با استفاده از فیلمهای پهپاد کمک میکند. طبق این گزارش، تحقیقات در مورد این فناوری که «پروژه ماون»(Project Maven) نام دارد، ابتدا بهعنوان یک قرارداد دولتی توسط گوگل شش سال پیش انتخاب شد. در این پروژه، پنتاگون میکوشد با استفاده از هوش مصنوعی تصمیمگیری را برعهده الگوریتمها به جای سربازان و فرماندهان بگذارد. منابع اوکراینی در این زمینه نوشتند انبوهی از دادهها از منابع بیشماری، از ماهوارهها گرفته تا صفحات اینستاگرامی سربازان روسی، به پروژه ماون وارد شده و اوکراین هم درحال حاضر از آن استفاده میکند.
براساس گزارشها، یکی از اهداف اصلی پروژه ماون توسعه تشخیص خودکار هدف در پهپادهاست که میتوان به وسیله این تکنولوژی، پهپادهای انتحاری خودمختار تولید کرد. یک تحلیلگر به سیانان گفت که استفاده از این نوع اولیه هوش مصنوعی که به عنوان بینایی ماشین شناخته میشود، به پهپاد اجازه میدهد از زمین در مسیر پرواز خود برنامهریزی کند، به این معنی که پهپاد نیازی به تماس با ماهوارهها ندارد. در همین راستا، اوکراین برخی از پهپادهای تهاجمی خود را به قابلیت هدفگیری دارای هوش مصنوعی مجهز کرده است که برای هدف قرار دادن صنعت انرژی روسیه استفاده شده است. نیویورکتایمز نوشت که مقامات پنتاگون اکنون میدانند که سیستم ماهوارههای نظامی امریکا باید کاملاً متفاوت و شبیه ماهوارههای کوچک ستارهلینک ایلان ماسک ساخته شوند.
به گفته بلومبرگ، این فناوری درحال بهبود است و هنوز راه زیادی در پیش دارد. زیرا هنگام تصویربرداری، سربازان میتوانند 84 درصد مواقع تانک را به درستی شناسایی کنند، درحالی که دقت هوش مصنوعی پروژه ماون نزدیک به 60 درصد است و این رقم در شرایط برفی به 30 درصد کاهش مییابد.
با این وجود و با توجه به توانایی روسیه برای انطباق سریع با فناوریهای مورد استفاده طرف اوکراینی، مشخص نیست که آیا فناوری جدید اصلاً میتواند مسیر درگیری را تغییر دهد یا خیر.