صفحات
شماره هشت هزار و چهارصد و سی و سه - ۱۹ فروردین ۱۴۰۳
روزنامه ایران - شماره هشت هزار و چهارصد و سی و سه - ۱۹ فروردین ۱۴۰۳ - صفحه ۱۸

رطوبت و گرما خطر شیوع آفات گیاهی را افزایش داده است

هشدار طغیان «زنگ زرد» در مزارع گندم لرستان

خرم آباد- برداشت گندم از مزارع لرستان طی سال زراعی گذشته سه برابر و رکورد تولید این محصول شکسته شد که به نظر می‌رسد با توجه به مشاهده «زنگ زرد» در برخی مزارع استان، در صورت عدم مبارزه جدی کشاورزان با این بیماری، تکرار موفقیت‌های سال قبل سخت خواهد شد.
 سال گذشته تولید گندم به عنوان یک کالای استراتژیک در حدود ۲۳۵ هزار هکتار اراضی لرستان از ۱۲۳ هزار تن به ۵۳۰ هزار تن رسید که در تاریخ استان بی‌سابقه بوده است.
طی سال زراعی جاری هرچند بارش‌ها نسبت به مدت مشابه قبل کمتر شده اما برای آبیاری مزارع و اراضی مناسب بوده است، اما گندمزارهای غالب مناطق استان در حال حاضر سیراب هستند و همین رطوبت با ورود به گرمای هوا، به یکی از زمینه‌های مؤثر در بروز بیماری «زنگ زرد» تبدیل شده است. هرچند مسئولان استان اطمینان خاطر می‌دهند تاکنون با کانون‌های بیماری مشاهده شده مبارزه صورت گرفته است اما تداوم این روند و دورماندن از تبعات گسترش زنگ زرد، نیازمند همکاری جدی کشاورزان است.
 به گفته معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی لرستان هرچند در حال حاضر شیوع زنگ زرد در مزارع استان نگران‌کننده نیست اما در صورت وجود بسترهای لازم برای گسترش بیماری و عدم همکاری کشاورزان، شرایط مساعد نمی‌ماند.
جهانبخش دولتشاه در گفت‌و‌گو با ایرنا تصریح کرد: تاکنون مبارزه با زنگ زرد گندم در سطح ۵۰۰ هکتار اراضی مناطقی مانند کوهدشت، پلدختر و چگنی انجام شده است اما با توجه به سرعت بالای انتشار بیماری، گندمکاران تمام استان باید هوشیار باشند.
 وی اظهار داشت: علائم زنگ زرد گندم به این صورت است که در روی برگ‌های جوان ابتدا یک سری جوش‌ها و یا تاول‌هایی به رنگ زرد و یا نارنجی تشکیل می‌شود که پس از پیوستن این جوش‌ها، نوارهایی در امتداد رگبرگ‌ها ظاهر می‌شود.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی لرستان ادامه داد: دمای بین ۱۲ تا ۱۸ درجه سانتیگراد، رطوبت بالا و گرمای هوا موجب بروز زنگ زرد می‌شود که هرچه دما به ۱۲ درجه نزدیک‌تر شود احتمال شیوع نیز بیشتر می‌شود. دولتشاه گفت: به تمامی کشاورزان در این خصوص اطلاع‌رسانی شده است، چراکه کشاورزان باید نسبت به سمپاشی مزارع خود با روش درست اقدام کنند تا مبارزه به صورت اصولی و پایدار انجام شود، در غیر این صورت خسارت جدی به گندمزارها وارد می‌شود.
وی تأکید کرد: در این راستا، کشاورزان باید از سموم با ماندگاری بالا (مانند فولیکور با ماندگاری یک ماه) استفاده و از به‌کارگیری سمپاش‌های پشت تراکتوری و پهپادی پرهیز کنند، چراکه این نوع سمپاشی ساقه و برگ‌های پایین گیاه را پوشش نمی‌دهد و مبارزه به طور کامل انجام نمی‌شود.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی لرستان با تأکید بر استفاده از سمپاش‌های دستی و ضدعفونی دقیق گندمزارها افزود: لازمه خودکفایی در تولید گندم، سمپاشی به‌موقع و مراقبت از مزارع برای مقابله با بیماری‌های این محصول است.
دولتشاه اضافه کرد: با توجه به اینکه رطوبت یکی از عوامل اصلی ایجاد زنگ زرد است، کاهش دفعات آبیاری و مدیریت مناسب رطوبت می‌تواند به کنترل این بیماری کمک کند. بنابراین ایجاد محیط خشک برای گسترش قارچ زنگ زرد مطلوب است و می‌تواند از گسترش این بیماری جلوگیری نماید.
جستجو
آرشیو تاریخی