رهبر انقلاب در دیدار شاعران و اهالی فرهنگ و ادب فارسی تبیین کردند
شعر فارسی رسانهای کمنظیر و قدرتمند
در شب ولادت باسعادت کریم اهلبیت حضرت امام حسن مجتبی علیهالسلام، جمعی از شاعران و اهالی فرهنگ و ادب فارسی با رهبر معظم انقلاب اسلامی دیدار کردند. در این دیدار ۴۰ نفر از شاعران جوان و پیشکسوت سرودههای خود را در موضوعات مختلف دینی، اجتماعی و سیاسی قرائت کردند.
شرط اثرگذاری رسانه شعر، هنری بودن آن است
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری، حضرت آیتالله خامنهای بعد از شعرخوانی شاعران، با ابراز خرسندی از استمرار پیشرفت و رو به اوج بودن شعر فارسی، شعر را رسانهای مهم و تأثیرگذار در دوران جنگ رسانهای خواندند و گفتند: «در این عرصه باید از میراث کمنظیر شعر و ادب فارسی به عنوان رسانهای قدرتمند و اثرگذار و نافذ به بهترین وجه استفاده شود و پیامهای دینی، تمدنی، ایرانیگری و ایستادگی و شجاعت به افکار عمومی دنیا منتقل شود.»
رهبر انقلاب اسلامی افزودند: «البته شرط اثرگذاری رسانه شعر، هنری بودن آن است و هنری بودن نیز منوط به «الفاظ محکم و استوار»، «مضمونیابی» و «کیفیت بیان موضوع» است.
حضرت آیتالله خامنهای، انتخاب پیام مناسب و مفید را شرط دیگر برای اثرگذاری و ماندگاری شعر خواندند و گفتند: «رسانه شعر باید انتقالدهنده پیام «دین و اخلاق»، «تمدن» و «ایرانیگری» باشد.»
ایشان پیام ایستادگی شجاعانه ملت ایران در مقابل ظلم و زیادهطلبی زورگویان جهانی و مظاهر آن یعنی امریکا و صهیونیستها را از جمله پیامهای ممتاز و قابل انتقال دانستند و خاطرنشان کردند: «پیام ایستادگی ملت ایران و بیان صریح و بدون ملاحظه مواضع در مقابل مستکبران، بسیار مهم و برای مردم دنیا شوقانگیز است که نمونههای استقبال از این مواضع در سفرهای خارجی رؤسای جمهور و سخنرانی آنها در اجتماعات مردمی وجود داشته است.»
حضرت آیتالله خامنهای جلسه سالانه با شاعران را جلسهای خوب و با برکت خواندند اما تأکید کردند: «این جلسه نباید جلسهای زینتی باشد بلکه ضروری است امتداد داشته باشد و با دنبال کردن مطالبی که در آن مطرح میشود به تأمین مقاصد و اهداف مورد نظر در زمینه اعتلای شعر کمک
شود.»
شعر خوب باید در معرض استفاده افکار عمومی دنیا قرار بگیرد
ایشان در ادامه به بیان چند توصیه خطاب به شاعران و دستاندرکاران شعر و ادب فارسی پرداختند و در توصیه اول با اشاره به ضعف ترجمه و برگردان اشعار خوب و قوی فارسی به دیگر زبانها گفتند: «شعر خوب باید در معرض استفاده افکار عمومی دنیا قرار بگیرد بنابراین باید نهضت ترجمه ایجاد شود تا اشعار با نثر شاعرانه، گویا و قوی در اختیار دیگران قرار بگیرد که این کار مهم و سخت، کار دولت است.»
رهبر انقلاب اسلامی با تأکید بر ضرورت انس با شعر از دوران کودکی تا نوجوانی و جوانی، وارد کردن بیش از پیش اشعار در کتابهای درسی به عنوان بخشی از ابزار انتقال تمدن، فرهنگ و معارف را وظیفه وزارت آموزش و پرورش برشمردند.
تقویت حافظه ادبی مردم و خلاق کردن ذهن جوانان در استفاده بجا و صحیح از اشعار و تأکید بر مطالعه و درسآموزی از آثار شعری شاعران برجسته، دو توصیه دیگر حضرت آیتالله خامنهای بود. ایشان با ابراز تأسف از مظلوم واقع شدن زبان فارسی در برابر هجوم لغات بیگانه، در توصیهای دیگر، پاسداشت این زبان پُرکشش و قابل توسعه را مورد تأکید قرار دادند و گفتند: در مقابل این هجمه باید کلمات معادل فارسی که بعضاً بسیار زیباتر و استعمال آنها آسانتر است استفاده شود و با کاستن از لغات فرنگی، به خلوص زبان فارسی افزوده شود.
در ابتدای این دیدار جمعی از شاعران، سرودههای خود را که به صورت کتاب به چاپ رسیده، به رهبر انقلاب معرفی کردند.
از جمله اشعاری که در این دیدار قرائت شد، شعرهایی در وصف امام حسن مجتبی(علیهالسلام) و امام زمان(عج)، در توصیف مظلومیت مردم غزه بویژه زنان و کودکان، در ستایش «پدر و مادر» و همچنین برخی موضوعات سیاسی و اجتماعی بود.
بــــرش
تأکید مقام معظم رهبری بر مظلومیت زبان فارسی
در بخشی از نوشته محمد حسن مقیسه، مترجم، نویسنده و پژوهشگر درباره این دیدار سالانه آمده: «رهبر ادیب و شعرشناس انقلاب اسلامی در دیدار رمضانیه با شاعران، با تأکید بر مظلومیت زبان فارسی، بر افزایش توش و توان زبان فارسی بویژه در ساحت توانمندسازی گنجینه واژگانی و ساخت ترکیبهای خوشنواخت تأکید کردند. این نقصِ آشکار و پیش چشم زبان فارسی که از طبیعت و رهاوردهای دنیای پیشرفته است، سالهاست که عرصه را بر میدان عمل زبان فارسی تنگ ساخته و چنین بر میآید که چارهای برای درمانش یافته نشده است.» او در بخش دیگری گفته: «امروز زبان فارسی نیازمند حمایت و هدایت است. حمایت از سوی دولتمردان، با اعتباردهی بسنده و برنامهریزی و نیز هدایت از جانب اهل ذوق و دانش، برای آموزش و گسترش زبان فارسی در داخل و خارج از کشور.»/تسنیم
بــــرش
تأثیر عمیق این محفل بر جریان فکری شعر انقلاب
نغمه مستشار نظامی، بانوی شاعر حاضر در مراسم سالانه دیدار مقام معظم رهبری با شاعران در توضیح آنچه در این شب شعر گذشته یادداشتی نوشته که در بخشی از آن آمده: «سابقه سالیان نشان داده است که برگزاری این محفل تأثیر عمیقی بر جریان فکری شعر انقلاب اسلامی داشته است؛ زیرا در هر محفل شعرخوانی نکاتی توسط ایشان بیان میشود که بر روند شعر انقلاب امروز مؤثر است. نظرهای رهبر انقلاب تخصصی است و با توجه به تسلط ایشان به وزن و قافیه و مضامین و قالبهای ادبی، نکات برجستهای بیان میفرمایند. یک استاد زبان فارسی اهل هندوستان هم میهمان این برنامه بود و از اینکه دید علاوه بر اینکه رهبر انقلاب به شعر علاقهمند و به آن مسلط هستند و درباره نکات تخصصی نظر میدهند ابراز شگفتی کرد. این شاعر هندی که رئیس دپارتمان زبان فارسی در هند است، شاعران زیادی را میشناسد و به کشورهای مختلف سفر کرده است، میگفت «فردی مانند رهبر انقلاب را در هیچ جای دنیا ندیده است»؛ ما هم در جایی ندیدیم و نشنیدیم که عالیترین مقام کشور که بلندپایهترین متولی فرهنگی کشور هم است از شعر و شاعران و زبان رسمی کشور حمایت کند.»/ایرنا
بــــرش
دعوت رهبری بهمحمدمهدی عبداللهی، شاعر آیینی و پژوهشگر نیز با نگاهی به دیدارهای شاعران با رهبر انقلاب، اهمیت این جلسه را مورد بررسی قرار داده است. در بخشی از یادداشت وی آمده: «این دیدار نسبتاً طولانی سالانه شاعران با امین شعر انقلاب که با حضور و شعرخوانی شاعران جوان و پیشکسوت کشور و حتی کشورهای دیگر برگزار میشود، دارای اهمیت بسیار زیادی است. از یک سو، این دیدار اهمیت ویژهای در نگاه مقام معظم رهبری حفظهالله از منظر توجه ویژه به رسانه شعر و نقش رسانهای مؤثر آن در شکلگیری تمدن و فرهنگ داشته و از سویی دیگر از اهمیت فوقالعادهای در بین اهالی ادب و فرهنگ و اساتید زبان و ادبیات فارسی به واسطه ابراز عشق و ارادت قلبی به وجود نازنین امین شعر انقلاب دارد.»وی ادامه داده: «رهبری بارها به اهمیت فوقالعاده شعر به عنوان رسانه تأثیرگذار اشاره کردهاند و امسال هم مجدداً همگان، از جمله متولیان فرهنگی کشور را به پاسداشت زبان فارسی در برابر هجوم واژههای بیگانه امر کردهاند. این موضوع بدان مفهوم است که دفاع از هویت ملی و تمدن نوین اسلامی در برابر تهاجم فرهنگی بیگانه و نیز عدم فراموشی و تحریف هویت ملی همواره مورد توجه ویژه سکاندار بصیر و رهبر حکیم انقلاب اسلامی ماست.»/تسنیم تلاش برای پاسداشت زبان فارسی