گزارش اعضای تیم اقتصادی از اقدامات و دستاوردهای یکساله دولت

کاهشی شدن روند تورم در سال 1402

آیت الله رئیسی: اعضای دولت به دستاوردهای فعلی اکتفا نکرده و تلاش خود را مضاعف کنند


رئیس جمهور شاخص‌های ارائه شده در گزارش‌‌های اعضای دولت درباره کاهشی شدن روند تورم و رشد تولید و تجارت کشور را مایه خرسندی دانست و خطاب به مسئولان مربوط تأکید کرد به این مقدار اکتفا نکرده و تلاش‌شان را برای کاهش بیشتر نرخ تورم و تداوم رشد اقتصادی مضاعف کنند.
 آخرین جلسه هیأت دولت در سال 1402 بعد از ظهر یکشنبه به ریاست دکتر سید ابراهیم رئیسی برگزار شد و طی آن وزرای امور اقتصادی و دارایی، صنعت، معدن و تجارت و رؤسای کل بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه گزارش‌های مشروحی از اقدامات و دستاوردهای دولت در طول سال گذشته ارائه کردند.
رئیس جمهور شاخص‌های ارائه شده در این گزارش‌ها، درباره کاهشی شدن روند تورم را مایه خرسندی دانست و خطاب به مسئولان مربوط تأکید کرد به این مقدار اکتفا نکرده و تلاش‌شان را برای کاهش بیشتر نرخ تورم مضاعف کنند.
دکتر رئیسی ضمن ابراز رضایت از آمارهای مربوط به رشد تولید و تجارت کشور و غلبه آمار مواد اولیه، نسبت به محصولات نهایی در واردات، بر تلاش برای تداوم این روند و همچنین ضرورت تبیین و تشریح این اقدامات برای نخبگان و اهل فن و نیز عموم مردم تأکید کرد.
رئیس جمهور همچنین با اشاره به گزارش وزیر نیرو درباره حجم بالا و کم سابقه بارندگی‌های پیش‌بینی شده برای استان‌های جنوب غربی کشور در روزهای آتی، از همه مسئولان و دستگاه‌ها خواست تدابیر پیشگیرانه لازم را بویژه متناسب با سفرهای نوروزی مردم اتخاذ کنند.
دکتر رئیسی در بخش دیگری از سخنانش، با ابراز تأسف و نگرانی عمیق از وضعیت امروز فلسطینیان در غزه، بی‌تحرکی سازمان‌های بین‌المللی در قبال جنایات بی‌سابقه صهیونیست‌ها علیه مردم مظلوم، بی‌گناه و بی‌دفاع اما مقتدر غزه و نیز بی‌عملی برخی کشورهای اسلامی در قطع روابط اقتصادی و سیاسی با رژیم صهیونیستی به عنوان عاملی مؤثر و بازدارنده در قطع این جنایت را محکوم کرد و گفت: فلسطینیان و دیگر مظلومان جهان هرگز این بی‌عملی را فراموش نخواهند کرد.
در جلسه هیأت دولت رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین برنامه‌های دستگاه متبوع وی در سال 1402 مدیریت رشد نقدینگی و کاهش نرخ آن به 25 درصد بود، به رسیدن نرخ رشد نقدینگی به 25.4 درصد در دی ماه اشاره کرد و گفت که این عدد در حالی به دست آمد که نرخ رشد نقدینگی در ابتدای دولت سیزدهم 42.8 درصد بوده است.
دکتر فرزین همچنین از کاهش نرخ رشد پایه پولی به 29.6 در بهمن 1402 نسبت به زمان مشابه در سال قبل خبر داد که در زمان آغاز فعالیت دولت مردمی 45 درصد بود.
رئیس کل بانک مرکزی در ادامه به گستردگی حدود 90 درصدی شبکه بانکی در سطح کشور و نیز رشد مطلوب شبکه شتاب و بانکداری الکترونیک اشاره کرد که دو نتیجه مهم کاهش قابل ملاحظه نسبت اسکناس به کل نقدینگی و نیز تسهیل دسترسی مردم به شعب بانک‌ها را به دنبال داشته و از این لحاظ ایران را میان کشورهای برتر جهان قرار داده است.
افزایش پرداخت تسهیلات خرد در بهمن ماه به دستور رئیس جمهور بخش بعدی گزارش رئیس کل بانک مرکزی بود که به گفته وی حتی باعث افزایش مقطعی نرخ رشد نقدینگی از 25.4 درصد دی ماه به 27.5 درصد در بهمن ماه شد، اما با کنترل‌های صورت گرفته در اسفند ماه به زیر 26 درصد بازخواهد گشت تا به هدف 25 درصدی اعلام شده در ابتدای سال نزدیک شود.
دکتر فرزین همچنین از افزایش قابل ملاحظه پرداخت تسهیلات به بخش ساختمان و مسکن در سال 1402 خبر داد که در نتیجه باعث افزایش 13.1 درصدی تعداد کل عملیات‌های ساختمانی و 14.6 درصدی سطح کل زیربنای ساختمانی و افزایش 4.8 درصدی سرمایه‌گذاری در بخش مسکن در کشور شده است.
رئیس کل بانک مرکزی تحقق 107 درصدی اعطای تسهیلات ازدواج و تسهیلات خرد را که پیرو دستور و تأکید رئیس جمهور حاصل شده و ساماندهی وضعیت بانک‌ها و مؤسسات مالی-اعتباری متخلف و انحلال بدون مشکل و حاشیه 3 مؤسسه را که فقط یکی از آنها حدود 300 شعبه در سراسر کشور داشت، از جمله دیگر اقدامات و دستاوردهای بانک مرکزی در سال 1402 عنوان کرد.
در ادامه جلسه  وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز با اشاره به مصوبات 19 بندی ستاد اقتصاد کلان دولت برای تحقق شعار سال، از تحقق دستورالعملی خبرداد که براساس آن همه دستگاه‌های اجرایی موظف بودند در راستای انضباط بودجه‌ای و جلوگیری از افزایش تورم از محل کسری بودجه، تا پایان خرداد تکالیف خود را در رابطه با حساب واحد خزانه انجام دهند.
دکتر خاندوزی ایجاد انضباط بودجه‌ای و مالی، ارتقای شفافیت و جلوگیری از رسوب پول در حساب‌های واسط را از نتایج اجرای این دستور توصیف و تصریح کرد که در نتیجه آن هیچ تکلیف و اقدام مالی باقیمانده‌ای برای دولت از سال 1402 به سال 1403 باقی نمانده است.
وزیر اقتصاد همچنین توضیح داد که بر اساس بند 5 این دستورالعمل جدول زمان‌بندی تسویه بدهی دولت به بانک‌ها تهیه شده است که بر اساس آن، در مدت اجرای برنامه هفتم توسعه سالانه 50 همت اوراق به منظور تسویه بدهی دولت به بانک‌ها منتشر خواهد شد.
موافقت با انتشار 50 همت اوراق برای رفع کسری کفایت سرمایه دو بانک بزرگ دولتی و نیز موافقت با افزایش 270 همتی سرمایه بانک‌ها که برابر با مجموع همه افزایش سرمایه بانک‌های کشور از ابتدا تاکنون بوده است، بخشی دیگر از گزارش وزیر اقتصاد از عملکرد وزارتخانه متبوع وی بود.
دکتر خاندوزی همچنین به اصلاح سازکارهای گمرکی در راستای رفع بستر هرگونه کم یا بیش اظهاری در صادرات و واردات در سال 1402 اشاره کرد که در نتیجه آن با شفافیت ایجاد شده در مورد ارزش‌گذاری در حوزه‌های گمرکی، بخش زیادی از کم یا بیش اظهاری‌ها برطرف شده است.
جذب 5.5 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی قطعی در سال 1402 که در سال گذشته عدد آن 4 میلیارد و در سال 1399 یک میلیارد دلار بوده و افزایش حجم تسهیلات خرد اعطا شده به مردم از 13 درصد سال 1400 به 19 درصد مجموع تسهیلات اعطایی بانک‌ها در سال 1402، بخشی دیگر از گزارش وزیر امور اقتصادی و دارایی بود.
رئیس سازمان برنامه و بودجه نیز در ادامه جلسه هیأت دولت به ارائه گزارش عملکرد این سازمان در سال 1402 پرداخت.
بر اساس این گزارش در حالی که نرخ رشد اقتصادی کشور در دهه 1390 به طور متوسط 0.7 درصد بوده است، این عدد در سال 1400 به 5.6، در سال 1401 به 5 و در سال‌جاری به ترتیب در فصل بهار 7.9، تابستان 7.1، پاییز 5.1 و بر اساس شاخص‌های پیش‌نگر در فصل زمستان به عدد 5.8 درصد بالغ می‌شود که حاکی از رشد 6.7 درصدی در 9 ماهه اول سال و احتمالاً 6.4 درصدی در کل سال خواهد بود. همچنین در حالی که نرخ بیکاری در ابتدای دولت مردمی 9.6 درصد بوده، در پاییز امسال این نرخ به 7.6 درصد رسیده که پایین‌ترین عدد در 30 سال گذشته محسوب می‌شود.
به گفته دکتر منظور اعداد شاخص‌های رشد اقتصادی و نرخ بیکاری به خوبی حاکی از تحقق شعار رشد تولید می‌باشد و امیدواری به حصول نرخ رشد بالای 7 درصد در سال 1403 را بیش از پیش افزایش می‌دهد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه همچنین با اشاره به اینکه نرخ تورم نقطه به نقطه از خرداد سال 1402 تا بهمن ماه همواره زیر نمودار تورم نقطه به نقطه در سال 1401 بوده است، از کاهش حدود 20 درصدی نرخ تورم از فروردین با عدد 55 درصد به 35.8 درصد در بهمن 1402 خبر داد.
دکتر منظور از تحقق بخش عمده‌ای از تعهدات بودجه‌ای دولت در سال 1402 با وجود محدودیت‌ها خبر داد و افزود: در سال 1402، در مجموع 176 همت اوراق منتشر شد که همه این مبلغ به اضافه 48 همت دیگر از محل اعتبارات هزینه‌ای دولت برای بازپرداخت اصل و سود اوراق سال قبل هزینه شده و ریالی از آن در زمینه اداره کشور و بخش جاری هزینه نشد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه از تخصیص 100 درصدی اعتبارات برخی دستگاه‌ها و 90 درصدی عموم دستگاه‌ها و همچنین تخصیص حدود 114 درصدی اعتبارات وزارت آموزش و پروش نیز خبر داد.
گزارش بعدی ارائه شده در آخرین جلسه هیأت دولت در سال 1402 مربوط به وزیر نفت بود که با اشاره به قراردادهای جدید با پیمانکاران داخلی برای توسعه میادین نفتی به ارزش 13 میلیارد دلار از افزایش 400 هزار بشکه‌ای تولید نفت در نتیجه اجرای این قراردادها خبرداد و گفت که برخی از این میادین از میانه سال 1403 وارد مدار تولید خواهند شد.
مهندس اوجی همچنین از افزایش تولید LPG از 3.2 میلیون تن در سال 1399 به 6.5 میلیون تن در سال 1402، افزایش جمع‌آوری گازهای مشعل از 0.4 میلیون مترمکعب در سال 1399 به 11.5 میلیون مترمکعب در سال 1402، 32 میلیون در سال 1403 و 64 میلیون مترمکعب در سال 1404 طبق برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته خبر داد.
افزایش ظرفیت پالایشی نفت خام و میعانات گازی از 2 میلیون و 100 هزار بشکه در روز در سال 1400، به 2 میلیون و 370 هزار بشکه در سال 1402، افزایش تولید محصولات پتروشیمی از 65 به 75 میلیون تن طی سال‌های 1400 تا 1402 و افزایش نرخ رشد گروه نفت و گاز که در سال‌های 97 و 98 منفی و در سال 1399 مثبت 5.6 درصد بوده به عدد 22 درصد در سال 1402 بخش‌هایی دیگر از گزارش وزیر نفت بودند.
در ادامه وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز با ارائه آمارهایی از گزارش عملکرد این وزارتخانه در سال 1402، تجارت کلی و صادرات و واردات کشور را فعال و پویا و رو به افزایش دانست و افزود: آمار تولید دسته‌های مختلف کالایی در کشور بیانگر این است که شرایط جهش بزرگ در عرصه تولید برای کشور در سال آینده فراهم است.
وزیر صمت سهم مواد اولیه از مجموع واردات کشور را 65 درصد و سهم کالاهای مصرفی را 13 درصد عنوان کرد و از مدیریت 66 هزار طرح صنعتی و معادل 114 میلیارد دلار پروژه در حال اجرا در کشور خبر داد.
در ادامه گزارش وزیر صمت آمده است که اجرای بزرگترین پروژه‌های آبرسانی از دریا در کشور که بخش کرمان آن به اتمام رسیده و آماده بهره‌برداری است و آبرسانی به استان‌های یزد، اصفهان و سیستان و بلوچستان نیز با سرعت در حال اجرا می‌باشد که کیفیت و زمان اجرای آنها در حد رکوردشکنی است.
وزیر صمت همچنین از اجرای طرح‌های جشنواره‌های خرید بهاره و نیز اعطای کارت‌های اعتباری خرید به اقشار مختلف مردم تا سقف 200 میلیون تومان خبر داد که در این راستا تاکنون 320 هزار کارت صادر و تحویل شده و 38 هزار فروشگاه نیز در این طرح مشارکت دارند.
وزیر نیرو نیز در جلسه هیأت دولت گزارش کوتاهی از پیش‌بینی‌های صورت گرفته برای بارش‌های سنگین و کم‌سابقه در روزهای آینده ارائه کرد و آمادگی کامل دستگاه‌های مسئول برای پیشگیری از خسارات احتمالی ناشی از بارش‌های سیل‌آسا را خواستار شد.
همچنین شهردار تهران در جلسه یکشنبه شب در گزارشی از فعالیت 285 میدان میوه و تره‌بار در تهران خبر داد که حدود 50 درصد میوه شهر تهران را با متوسط 45 درصد پایین‌تر و صیفی‌جات را با 33 درصد پایین‌تر از قیمت بازار در اختیار مردم قرار می‌دهد.
رئیس جمهور در پایان این جلسه از تلاش‌ها و خدمات همه اعضای دولت و همکاران آنها که به نام نظام اسلامی در سراسر کشور به مردم خدمت می‌کنند، قدردانی کرد و ضمن تبریک پیشاپیش فرارسیدن سال نو به آنان و همه مردم ایران، سالی سرشار از موفقیت و پیروزی را برای ملت ایران از خداوند متعال مسألت کرد.