بازداشت 20 نفر در مسجدالاقصی همزمان با ماه رمضان
التهاب در قدس
رژیم صهیونیستی با اتخاذ تدابیر امنیتی تلاش دارد تجمع مسلمانان فلسطینی در مسجدالاقصی طی ماه مبارک رمضان را به حداقل برساند.
فائزه سادات یوسفی
خبرنگار
در حالی که رژیم صهیونیستی با اتخاذ تدابیر امنیتی تلاش دارد ورود و تجمع مسلمانان فلسطینی در مسجدالاقصی طی ماه مبارک رمضان را به حداقل برساند، گزارشها از عزم جدی و متفاوت مردم برای حضور در این مسجد مقدس و قبله نخست مسلمانان به لحاظ شرایط جنگ غزه خبر میدهد.
خبرگزاریهای فلسطینی گزارش دادند که صهیونیستها در شب اول ماه رمضان با تشدید اقدامات خود مانع حضور نمازگزاران در مسجدالاقصی شدند. شاهدان عینی گفتند، تعداد بسیاری از نیروهای پلیس اسرائیل تنها به افراد بالای 40 سال و زنان اجازه ورود داده و همچنین با حملهور شدن به نمازگزاران آنها را مورد ضرب و شتم قرار دادند. آرتی عربی نیز ویدیویی منتشر کرد که انبوه نمازگزاران را در حال انتظار برای عبور از خیابانهای مجاور مسجدالاقصی که پلیس مسدود کرده بود، نشان میداد. رژیم صهیونیستی همچنین یکشنبه شب از ترس آغاز ناآرامیها و اعتراضات مردم فلسطین، هزاران نیروی پلیس را در قدس اشغالی مستقر و دستکم ۲۰ نفر را به ظن اقدامات تحریکآمیز بازداشت کرده است. شبکه 12 صهیونیستی درباره مدتزمان حضور نیروهای امنیتی اعلام کرد، استقرار این افراد در نقاط کلیدی شهر بیتالمقدس در طول ماه رمضان ادامه خواهد یافت.
این شبکه همچنین از سند محرمانهای خبر داده بود که «هارون حالیفا» رئیس اطلاعات ارتش به دست نتانیاهو رسانده و در آن درباره تبعات هر اقدامی که جرقه جنگ دینی را در مسجدالاقصی روشن کند و موجب تشدید دامنه درگیری و گسترش میادین شود و آن را به یک جنگ دینی تبدیل کند، هشدار داده بود.
این درحالی است که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی پیشتر اعلام کرده بود، ورود نمازگزاران به مسجدالاقصی در هفته اول ماه مبارک رمضان بدون تغییر نسبت به سالهای گذشته امکانپذیر خواهد بود. به دلیل این اتفاقات و با توجه به محدودیتهای حاضر و همچنین محدودیتهای احتمالی آینده از سوی کابینه جنگ، روز گذشته خطیب مسجدالاقصی تدابیری را برای عبور از این وضعیت اعلام کرد.
در ابتدا شیخ عکرمه صبری با هشدار به رژیم صهیونیستی و بیان اینکه عاقبت ممانعتها علیه نمازگزاران فلسطینی برای آنها گران تمام میشود، تأکید کرد که حضور در این مسجد در طول ماه مبارک رمضان برای تمام فلسطینیانی که توانایی آن را دارند، امری واجب است و انتظار میرود صدها هزار نمازگزار برای اقامه نمازهای ماه مبارک راهی این مسجد شوند.
وی در ادامه گفت: «هر فلسطینی که از حضور در مسجدالاقصی منع شود، میتواند نماز خود را در همانجا که از ورودش جلوگیری شده، اقامه کند.» وی در مصاحبه با آناتولی ضمن انتقاد از رویکرد رژیم صهیونیستی در خصوص عبادت مسلمانان فلسطینی در مسجدالاقصی اظهار داشت: «عبادت در ماه رمضان باید بلامانع و بدون تنش باشد.»
مسجدالاقصی، سرآغاز مبارزه گروههای مقاومت
توهین به مسجدالاقصی و ضربوشتم نمازگزاران یکی از انگیزهها و عوامل مؤثر در شکلگیری طوفانالاقصی بوده که آن را میتوان در پیام صوتی بیسابقه محمد ضیف، فرمانده نیروهای القسام، شاخه نظامی حماس در همان ابتدای عملیات جستوجو کرد که گفت: «زنان معتکف در مسجدالاقصی را مورد حمله قرار دادند و حرمت این مسجد را زیر پا گذاشتند، در حالی که قبلاً به آنها هشدار داده بودیم. دشمن اشغالگر به مسجدالاقصی دستدرازی کرده و به معراجگاه پیامبر اسلام(ص) هتاکی کرد، پس میتوان خط قرمز مسجدالاقصی (مانند نبرد سیفالقدس در رمضان ۲۰۲۱) را از اصلیترین دلایل شروع نبرد مقاومت دانست.»
پیش از آن نیز درگیریها در مسجدالاقصی در سال 2021 به شعلهور شدن جنگ 10 روزه در غزه کمک کرد.
علاوه بر آن در سال 2000، آریل شارون، سیاستمدار صهیونیستی که در آن زمان رهبر مخالفان بود، گروهی از نمایندگان پارلمان اسرائیل را به مسجدالاقصی وارد کرد که شرارههای انتفاضه دوم فلسطین به نام «انتفاضه الاقصی» را شعلهور کرد.
به همین دلیل، برای اشغالگران چگونگی رفتار با نمازگزاران در مسجدالاقصی و بویژه در ماه مبارک رمضان و در بحبوحه جنگ ویرانگری که رژیم صهیونیستی در نوار غزه به راه انداخته است و دهها هزار قربانی غیرنظامی که بیشتر آنها کودک و زن هستند و یک فاجعه انسانی بیسابقه و عظیم بر جای گذاشته، اهمیت کلیدی دارد.
از اینرو، بهخوبی آگاهند که هرگونه تشدید تنش و درگیری در مسجدالاقصی، قابلیت شعلهور کردن عملیاتی عظیم را علیه رژیم صهیونیستی در میان فلسطینیان خصوصاً کرانه باختری داراست. اما تردیدی نیست صهیونیستهایی که خوی ددمنشی خود را در جنایات بیرحمانه در حق مردم غزه به کمال رساندهاند، این بار نیز در حق نمازگزاران همین رفتار را داشته باشند.
اما نکته آنجاست که آنها تلاش دارند بهطور محتاطانه و اجتناب از هرگونه تشدید تنش، امیال خود را در محدودیتزایی و آزار مسلمانان به ظهور برسانند.
به همین دلیل بود که نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی حکم بن گویر، از افراطیترین وزرای کابینه خود را که خواستار اعمال محدودیتهای بیشتر برای ورود نمازگزاران به مسجدالاقصی در طول ماه مبارک رمضان بود، از ترس تشدید التهاب در کرانه باختری نپذیرفت و آن را لغو کرد.
بن گویر خواستار آن شده بود که ساکنان کرانه باختری در ماه رمضان بههیچوجه اجازه ورود به مسجدالاقصی را نداشته باشند، در حالی که ساکنان فلسطینی اسرائیل با شرط دارا بودن سن بالای 70 سال میتوانند وارد شوند.
به دلیل تنشهای موجود در کابینه برای تصمیمگیری در مورد مسجدالاقصی، روز گذشته، شاباک، دستگاه امنیت داخلی رژیم صهیونیستی به نتانیاهو پیشنهاد داده که تصمیمگیری درمورد یورش به مسجدالاقصی توسط پلیس این رژیم در ماه مبارک رمضان تنها با موافقت رسمی وی اتخاذ شود و نتانیاهو نیز با این پیشنهاد موافقت کرده است. به عقیده تحلیلگران، این امر نشان میدهد شاباک و ارتش صهیونیستی اعتمادی به پلیس رژیم اسرائیل و
بن گویر ندارند.