در مراسم رونمایی از جدیدترین آثار انتشارات «ایران» درباره شهید لاجوردی عنوان شد
اگر ما تاریخ را روایت نکنیم جای شهید و جلاد را عوض میکنند
مراسم رونمایی از دو کتاب «دادستان انقلاب» و «مرد پولادین انقلاب» از تولیدات جدید انتشارات مؤسسه فرهنگی مطبوعاتی ایران در حضور جمعی از پیشکسوتان حوزه دادستانی کل کشور و همرزمان شهید سیداسدالله لاجوردی در مجموعه فرهنگی الرحمن برگزار شد.
انقلاب اسلامی هیچ نمونه دیگری ندارد
در این مراسم که مورد استقبال جمعی از یاران قدیمی شهید لاجوردی قرارگرفت، افرادی همچون کاظم دارابی نویسنده کتاب شبح میکونوس، محمدمهدی اسلامی پژوهشگر و سیدایوب عبداللهی معاون اقتصادی شهید لاجوردی به سخنرانی پرداختند. حسین همدانی از همکاران شهید لاجوردی در دهه شصت در ابتدای مراسم به حجم بالای توطئهها علیه نظام اسلامی از نخستین روزها تاکنون اشاره کرد و گفت: بقای نهضت امام خمینی تاکنون، حاصل مجاهدت مبارزانی است که مؤمنانه به دفاع از آرمانهای انقلاب اسلامی برخاستند.
وی در ادامه به بزرگداشت یاد و خاطره شهدای دادستانی که در کنار شهید سیداسدالله لاجوردی بودند پرداخت و با ذکر نام دهها شهید دادستانی، یادشان را گرامی داشت. سیدایوب عبداللهی معاون اقتصادی شهید لاجوردی به عنوان دیگر میهمان برنامه گفت: برای شناخت انقلاب باید از مسأله قیاس بهره برد. البته در قیاس اشکال بسیار است. اینکه بنده را با شما قیاس کنند یا شما را با بنده خالی از اشکال نیست. برخی امروز ایران را با امارات قیاس میکنند که خب، قابل مقایسه نیست. تعداد جمعیت و درآمد یکسان نیست که بتوان مقایسه کرد.
وی افزود: امروز برخی انقلاب ایران را با انقلابهای فرانسه، لیبی و برخی انقلابهایی که اساس آنها اصول مارکسیستی بوده قیاس میکنند که قابل قیاس نیست. رویکرد امام از جنس دیگری بود، او با سلاح قیام نکرد، به تبیین حقایق برای افکار عمومی پرداخت، بیانیه صادر کرد و نوارش پخش شد و مردمی به این عظمت به پا خاستند. درحالی که هیچ کس حتی جامعهشناسها تصورش را هم نمیکردند که انقلابی اینقدر رشد کند و پیروز شود.
پیروزی انقلاب
سریعتر از پیشبینیها پیش رفت
وی تصریح کرد: شهید لاجوردی به همراه برخی از مبارزان همسو بهطور دقیق و صددرصد از امام تقلید میکردند، به توزیع افکار امام مشغول بودند و چهارچوب فکری امام را قبول داشتند و با مبارزات چریکی الگو گرفته از دیگر کشورها مخالف بودند. بعدها خیلی از آقایانی که از منافقین پشتیبانی و با آنها همراهی میکردند، چه علنی و چه در خفا، پشیمان شدند و فهمیدند که آنچه لاجوردی میگفت، درست بوده است.
عبداللهی تأکید کرد: روزی خود ما هم دانشجویان پرشوری بودیم و در زمان پیروزی انقلاب در شهر خودمان ایلام اسحلههای زیادی از عراق خریدیم و مخفی کردیم. تصورمان این بود که به ثمر نشستن این انقلاب حداقل 10 تا 20 سال طول خواهد کشید ولی مشاهده کردیم که در 22 بهمن 1357 چه اتفاقی افتاد. آیا این انقلاب با انقلاب دیگری قابل قیاس است؟! به همین نسبت در دوامش هم قابل قیاس نیست.
وی ادامه داد: حال انقلابی با این وضعیت و این همه دشمن اگر پایه مردمی نداشته باشد چطور میخواهد پیش برود؟ بویژه که این انقلاب ضدهای زیادی دارد که با یک مطالعه ساده میتوان فهمید چقدر از همه طرف چه در داخل و چه در خارج با آن مخالف هستند.
معاون دادستانی انقلاب مرکز در دهه ۶۰ خاطرنشان کرد: زمانی بود که وقتی از صدور انقلاب صحبت میکردیم برخی به ما میخندیدند. حال آنکه تفکر انقلاب به دلیل مردمی بودن ومذهبی بودن خود به خود صادر شد و خواهد شد. امروز شما وضعیت منطقه را میتوانید به راحتی مشاهده کنید. امروز برادران شما به بهترین نحو انقلاب را به داخل عراق و سوریه بردهاند. هنوز هم لازم است همه در صحنه باشیم و اصول انقلاب را برای اطرافیان خود تبیین کنیم که امروز مهمترین آن انتخابات است.وی با ذکر خاطرهای از شهید لاجوردی در سال قبل از شهادتش و توصیه او به ضرورت مشارکت در انتخابات، اظهار داشت: لاجوردی در شناخت گزینه اصلح با امثال ما که به او مراجعه میکردیم؛ صراحت داشت و از بیان مصادیق پرهیز نمیکرد.
ضرورت تولید محتوا
در مورد شهید لاجوردی
محمدمهدی اسلامی نویسنده کتابهای «دادستان انقلاب» و «مرد پولادین انقلاب» در ادامه برنامه ضمن خیرمقدم به حاضرین گفت: در حضور شما عزیزان در مورد شهید لاجوردی سخن گفتن هم بیادبی است و هم کاری سخت؛ لذا در مورد کتابها چند نکته را عرض خواهم کرد.
وی افزود: ابتدا اینکه موضوعی که من بارها در دیدار یاران شهید لاجوردی با آن مواجه شدم این است که تردید داشتم بیان این مطالب ضرورت دارد یا خیر. البته فهم بنده از موضوع این است که آنچه از نظر شما بدیهیات است برای برخی از نسل ها حتی خودتان مبهم است چه برسد به نسل ما جوانترها که با این موضوعات اصلاً آشنایی هم نداریم. همین ضرورت ما را به این سمت برد که کاری در مورد شهید لاجوردی انجام دهیم.
این تاریخپژوه تأکید کرد: پنج سال پیش برخی همکاران بنده خدمت مقام معظم رهبری بودند که ایشان توصیه کرده بودند که اگر برنامه و انگیزه باشد تا در مقابل دشمن حرکت کنیم پیروز خواهیم شد، در بیان تاریخ انقلاب هم باید پشت دشمن به خاک مالیده شود که خواهد شد و حمله کردن بهترین دفاع است.
وی ادامه داد: به عنوان مثال در مقوله دادگاه آقای حمید نوری که به نوعی بهانهای شده برای محاکمه جمهوری اسلامی یکی از شاهدان دادگاه خانمی به نام مهناز میمنت است که این فرد خودش از فرماندهان عملیات فروغ جاویدان منافقین است و به همین جهت از او تجلیل کردند؛ همسرش همکاری نزدیک با کشمیری در پروژه نفوذ داشته و در نهایت در عملیات مرصاد کشته شده است، مادرش از کشتههای مرصاد، یعنی عملیات حمله رسمی و نظامی به خاک میهن است و برادرش هم تنها دو هفته پس از دریافت عفو در سال 65، به دلیل تلاش برای عبور از مرز برای پیوستن به ارتش منافقین دستگیر شد. درحالی که اگر در کشورهای اروپایی و در میانه جنگ چنین جرمی رخ میداد، در بهترین حالت محاکمه صحرایی و اعدام انجام میشد؛ اینجا پس از دو سال محاکمه و طی همه مراحل قضایی به اعدام محکوم شد، با این حال او امروز طلبکار شده است و در دادگاه آقای نوری به عنوان شهود، درباره اجرای این حکم قانونی طلبکار شده است. درحالی که اگر سابقه فردی و خانوادگی و پیوستن او به ارتش دشمن در روزهای حساس جنگ بیان شده بود؛ چنین جسور نمیشد و جرأت چنین اقدامی را نداشت.
اشتباهاتمان را گوشزد کنیم
نویسنده کتابهای «دادستان انقلاب» و «مرد پولادین انقلاب» خاطرنشان کرد: حال ما باید بدانیم که اگر از این پس هم سکوت کنیم، جای جلاد و شهید عوض خواهد شد. باید ما ضربه اول را در تاریخنگاری بزنیم نه آنکه اجازه دهیم آنها دروغ خود را ثبت کنند. اثر ضربه اول بسیار بیش از پاسخ است.
وی افزود: این دو کتاب مجموعاً چهل روایت از شهید لاجوردی ارائه کرده است. جلد نخست که با اشاره به خاطره مقام معظم رهبری، «مرد پولادین انقلاب» نامگذاری شده است، بیست روایت از انقلابیون است و جلد دیگر که با اشاره به خاطرهای از شهید لاجوردی که هنگام تنبیه همکار خاطی خود گفته بود، من دادستان شدهام که داد ملت را بستانم، «دادستان انقلاب» نام گرفت و او را در آیینه خاطرات حافظان امنیت در دهه شصت روایت کرده است.
این پژوهشگر اظهار داشت: این دو کتاب که در گونه تاریخ شفاهی قرار میگیرد و با یاری چند نفر از دوستان بویژه برادر عزیز آقای روزیطلب به نتیجه رسیده است؛ تنها مصاحبههای یاد شده نیست، بلکه با پینوشتهایی پژوهشی سعی بر انعکاس دقیقتر تصویر دو دوره مذکور شده است. امیدواریم کتابهای دیگری نیز در این چهارچوب تولید و آماده انتشار سازیم.
وی در پایان گفت: تلاش کردیم از بزرگواران صاحبنظر در حد توان بهره ببریم و مشورت بگیریم. اشکالات را به دیده عیبپوش خودتان ببخشید، اشتباهها را تذکر دهید و ما را در ادامه این مسیر یاری کنید.