وزیر اقتصاد در نشست سراسری مدرسان معارف اسلامی دانشگاه‌ها تشریح کرد

تکمیل پازل خروج از رکود تورمی دهه ۹۰

وزیر اقتصاد با تشریح مجموعه اقدامات دولت سیزدهم در انضباط‌بخشی مالی و پولی، مهار موتورهای تورم‌زا و همچنین اقدامات کوتاه‌مدت برای مقابله با تورم، گفت: مجموعه این اقدامات پازل خروج از رکود تورمی دهه ۹۰ را تکمیل می‌کند.
به گزارش وزارت اقتصاد، سید احسان خاندوزی در نشست سراسری مدرسان معارف اسلامی دانشگاه‌ها تأکید کرد: باید بتوانیم طرح مسائل اقتصادی خود را ختم به مسیرهای بهبود و اصلاح و امیدبخشی برای جامعه کنیم و نقطه شروع آن این است که اگر همزمان با افزایش قیمت‌ها، قدرت خرید خانوارها افزایش پیدا می‌کرد، این‌گونه به معیشت مردم فشار نمی‌آمد. وی ادامه داد: آنچه از سال ۹۷ تا امروز سفره خانوار ایرانی را ضعیف کرده، قدرت خرید خانوارها است و باید در سطح خرد، قدرت خرید خانوارها افزایش پیدا کند که این موضوع اولاً از طریق حل مشکل بیکاری و ایجاد اشتغال بویژه برای جمعیت جوان و فارغ‌التحصیلان و دوم افزایش قدرت خرید برای شاغلان است که درآمد آنها پوشش هزینه را نداشته است.
وی در تشریح اقدامات دولت سیزدهم برای بهبود وضعیت اقتصادی در سطح کلان تأکید کرد: باید اقدامات تشریح شود چرا که اگر افق روشن نباشد، همراهی و پشتیبانی هم صورت نمی‌گیرد.
وزیر اقتصاد اظهار کرد: نقطه شروع در شهریور ۱۴۰۰، در سطح خرد یعنی خانوارها و تولیدکنندگان خرد کوچه و بازار، قفل خارجی، شرایط تحریمی و قفل داخلی کسب و کارهای تعطیل مانده به علت کرونا بود که در کنار آن نظام اداری بازدارنده و دیوان‌سالاری بود که کسب و کارها را قفل کرده بود و موتور ناراضی‌کننده فعال بود و تا حدی همچنان وجود دارد.
خاندوزی اظهار کرد: در شهریور۱۴۰۰ در سطح کلان نیز سه بحران وجود داشت؛ اول در حوزه تأمین بودجه دولت یعنی خرج مربوط به حقوق و دستمزد کارکنان و طرح‌های عمرانی و دوم در حوزه بانکی و سوم در حوزه تأمین منابع انرژی.
وی به اقدامات دولت در سطح خرد و کلان اشاره کرد و گفت: نقطه عزیمت در دولت سیزدهم این بود که ابتدا باید قفل‌های داخلی و خارجی‌ را به سرعت باز کند؛ در موضوع بازگشت رونق کسب و کار ظرف همان سه ماه اول با اقداماتی که انجام شد و واکسیناسیون سراسری این مسأله تقریباً تا پایان ۱۴۰۰حل شد و جامعه امروز تقریباً فراموش کرده است چه شرایطی تا پیش از آن وجود داشت. خاندوزی اظهار کرد: در نتیجه این اقدامات سال ۱۴۰۱ را در شرایطی به پایان رساندیم که در صادرات غیرنفتی بالاترین عدد تاریخ اقتصاد ایران رقم خورد و امسال به لحاظ وزنی ۲۰ درصد افزایش صادرات غیر نفتی را نسبت به سال قبل داشتیم هرچند برخی محصولات از جمله فولاد و پتروشیمی در دنیا افت قیمت داشتند و علی رغم صادرات قدری درآمد ما کمتر شد.
وی‌ گفت: در نفت هم همین تلاش‌ها شد؛ آقایان دولت قبل می‌گفتند اگر کسی بتواند روزی ۱۰۰ هزار بشکه بیشتر نفت بفروشد او را وزیر نفت بگذارید؛ در آنجا نیز فروش نفت به دو برابر روز شروع کار دولت افزایش پیدا کرد. وزیر اقتصاد تأکید کرد: این شاخص‌ها حکایت از رونق و عبور از دهه نودی دارد که مراجع داخلی و مراجع بین‌المللی آن را دهه از دست رفته می‌دانند و گزارش رسمی بانک جهانی در نوامبر ۲۰۲۳ نیز دقیقاً همین عنوان را به کار برده است.  وی اضافه کرد: براساس آمارهای داخلی و بانک جهانی با صبر و استقامت مردم از رکود اقتصادی خارج شده‌ایم و کاهش بیکاری حکایت از کیفیت رشد اقتصادی دارد. امروز در بسیاری از استان‌ها مسأله اشتغال و بیکاری از شرایط بحرانی ابتدای دولت خارج شده هرچند هنوز از این وضعیت راضی نیستیم و بویژه با تمرکز بر اشتغال دانش‌آموختگان همین مسیر را طی می‌کنیم اما مهم همتی بود که از آن شرایط عبور کنیم. وزیر اقتصاد مجموعه این اقدامات دولت را تکمیل‌کننده پازل خروج از رکود تورمی دهه ۹۰ برشمرد و ادامه داد: مسأله تورم هسته سخت مسائل ایران است چون مظهر‌شکنندگی است و ابلاغ سیاست‌های اقتصاد مقاومتی در واقع راهکاری برای عبور از اقتصادی بود که در برابر تحریم‌ها بسیار شکننده بود و برای آن مقاوم‌سازی هم نشده بود و دیدیم که با خروج امریکا از برجام مشکلات اقتصادی تکرار شد و آن درسی که راهبر اصلی نسبت به آن تذکر داده بودند، مورد توجه قرار نگرفته بود و لذا وظیفه مقاوم کردن اقتصاد پیش روی دولت وجود داشت.

 

برش

مسیر دیپلماسی دولت سیزدهم
وزیر اقتصاد با تأکید بر اینکه مسیر مذاکرات دیپلماتیک پس از برجام شروع شد و ادامه دارد، یادآور شد: ایده آیت‌الله رئیسی این بود که نباید کسب و کار مردم را به برجام گره زد، بنابراین تلاش شد همزمان با مذاکرات مسیرهای‌ جدیدی گشوده شود تا مسیر قفل‌شدگی معیشت و زندگی مردم و کسب و کارها به برجام و تحریم‌های امریکا وابسته نباشد و قصه حل و فصل شود. وزیر اقتصاد ادامه داد: در این مسیر به سرعت در حوزه سیاست خارجی و مناسبات خارجی با شرکای راهبردی مان که ارتباط با ایران در شرایط تحریم را هم می‌پذیرند، تحرکات آغاز شد تا با این بخش از دنیا که درهایش به روی ما بسته نبود و آقایان دولت قبل، بسته نگه داشته بودند، ارتباط برقرار شود و به سرعت هیأت دیپلماسی فعال شد. در نتیجه همان سال اول پیمان شانگهای سپس بریکس و اوراسیا فعال شد.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و چهارصد و چهار
 - شماره هشت هزار و چهارصد و چهار - ۲۸ بهمن ۱۴۰۲