ایران - ژاپن؛ امروز ساعت 15

فینال زودرس

حامد جیرودی
خبرنگار


ایران و ژاپن از ساعت 15 امروز در ورزشگاه اجوکیشن سیتی دوحه برگزار کننده یکی دیگر از دیدارهای مرحله یک چهارم نهایی جام ملت‌های آسیا هستند؛ مسابقه‌ای که البته می‌توان آن را فینال زودهنگام این رقابت‌ها نامید. چرا که این دیدار میان تیم‌های اول و دوم رنکینگ بهترین تیم‌های آسیا برگزار می‌شود و همین موضوع حساسیت این دیدار را به خوبی نمایان می‌کند. ژاپن که در صدر بهترین تیم‌های قاره کهن قرار دارد، در جایگاه هفدهم فیفاست و تیم ملی کشورمان هم که در رده دوم آسیا قرار دارد، جایگاه بیست و یکم بهترین تیم‌های ملی فوتبال جهان را به خود اختصاص داده است. شاگردان امیر قلعه‌نویی در حالی در این مسابقه به میدان می‌روند که در گروه C جام ملت‌ها، حضوری قدرتمندانه داشتند و موفق شدند با سه پیروزی 4-1 برابر فلسطین، 1-0 مقابل هنگ‌کنگ و 2-1 برابر امارات، 9 امتیاز کامل را به دست آورند و صعودی مقتدرانه به‌عنوان تیم اول گروه داشته باشند. یوزها در مرحله یک هشتم نهایی این تورنمنت برابر سوریه در شرایطی به میدان رفتند که به نظر می‌رسید بتوانند پیروزی خوبی را کسب کنند اما پس از اینکه با ضربه پنالتی مهدی طارمی از حریف خود پیش افتادند، در نیمه دوم از روی نقطه پنالتی دروازه‌شان باز شد و در دقیقه 91 هم طارمی با دریافت کارت زرد دوم اخراج شد تا ایران در وقت‌های تلف شده و اضافه، دقایق بسیار سختی را سپری کند و کارش به ضربات پنالتی بکشد. با این حال، ایران در ضربات پنالتی و به لطف مهار یکی از ضربات سوری‌ها توسط علیرضا بیرانوند و گل شدن همه ضربات ملی‌پوشان 5-3 به برتری رسیدند تا راهی مرحله یک چهارم شوند. اما ژاپن در شرایطی گام به این مرحله گذاشت که در گروه D جام ملت‌ها، 4-2 ویتنام را شکست داد ولی در بازی دومش 2-1 مغلوب عراق شد تا معادلات جام ملت‌ها به هم بریزد. شاگردان هاجیمه موریاسو در بازی سوم‌شان موفق شدند 3-1 اندونزی را شکست دهند و به‌عنوان تیم دوم گروه صعود کنند. مردان سرزمین آفتاب تابان، در یک هشتم نهایی بحرین را هم 3-1 از پیش رو برداشتند تا در این مرحله حریف ایران شوند.
 
پرقدرت‌ترین حریف تیم ملی
نکته‌ای که در خصوص این دیدار تیم ملی وجود دارد، این است که این مسابقه را می‌توان سخت‌ترین آزمون ایران با مربیگری قلعه‌نویی دانست. او توانسته به رکورد 17 بازی بدون باخت با تیم ملی دست پیدا کند.او به 14 برد و سه تساوی (برد مقابل سوریه در ضربات پنالتی در آمارها مساوی محسوب می‌شود) دست پیدا کرده که آماری بسیار خوب است اما بدون تعارف باید اشاره کرد که هیچ کدام از حریفان قبلی ایران، جزو تیم‌هایی نبوده‌اند که تیم ملی نتواند آنها را شکست دهد و همه کارشناسان و طرفداران و حتی خود ملی‌پوشان و مربیان تیم ملی هم انتظار برد در این بازی‌ها را داشته‌اند. اما ژاپن حریفی کاملاً متفاوت نسبت به سایر تیم‌هاست؛ تیمی که حالا در کلاسی جهانی برابر رقبای خود به میدان می‌رود و در سال 2023 هم به غیر از دو باخت و یک مساوی، 13 برد به دست آورده است. بردهایی مانند 6-0 برابر السالوادور، 4-1 مقابل پرو، 4-1 برابر آلمان، 4-2 مقابل ترکیه و 4-2 مقابل کانادا. ژاپن برابر سوریه حریف قبلی ایران هم در مرحله مقدماتی جام جهانی 2026 به پیروزی 5-0 در دمشق رسید و این نتایج به خودی خود نشان دهنده این است که تیم ملی باید با چه حریفی دست و پنجه نرم کند. آنچه مشخص است این است که باخت این تیم برابر عراق جزو اتفاق‌های فوتبال بود و بنابراین باید با تمام توان، انرژی و دقت برابر این تیم به میدان رفت؛ تیمی که 22 لژیونر دارد که در تیم‌های بزرگی مانند آرسنال (تاکهیرو تومیاسو) و لیورپول (واتارو ادو – کاپیتان ژاپن) در آن بازی می‌کنند.
 بدون طارمی پیروز شوید
مشکلی که تیم ملی در این مسابقه با آن مواجه است، در اختیار نداشتن طارمی است؛ ستاره‌ای که حضورش می‌توانست کمک بسیار زیادی به خط حمله ما کند. با این حال، باید این را پذیرفت که ستاره پورتو را در این مسابقه نخواهیم داشت و قلعه‌نویی باید روی عناصر هجومی دیگر تیمش یعنی سردار آزمون، کریم انصاری فرد و مهدی قایدی حساب باز کند. ضمن اینکه باید دید دیگر ملی‌پوشان مانند علیرضا جهانبخش، سامان قدوس و علی قلی‌زاده چه عملکردی خواهند داشت. در این بازی، محمدحسین کنعانی‌زادگان می‌تواند دوباره در کنار شجاع خلیل‌زاده به میدان برود و جای خالی سید مجید حسینی که او هم مانند صادق محرمی ادامه جام ملت‌ها را از دست داد، پر کند. آنچه مشخص است این است که تیم ملی ما در برهه‌های حساس نشان داده که می‌تواند به موفقیت برسد و حالا همه عاشقان ایران در انتظار این هستند تا شاگردان قلعه‌نویی با ارائه یک بازی خوب و منطقی این گردنه سخت را پشت سر بگذارند و به موفقیت برسند.

 

برش

قلعه‌نویی: ژاپن را از چند ماه قبل آنالیز کرده‌ایم
امیر قلعه‌نویی سرمربی تیم ملی ایران در نشست خبری پیش از دیدار مقابل ژاپن گفت: «این بازی می‌توانست در روز فینال انجام شود. هرچند الان هم یک فینال است. به‌هرحال قرعه است که در این مرحله با هم روبه‌رو می‌شوند. ژاپن تیم بسیار با برنامه‌ای است. بازی‌های قبل از جام‌ملت‌ها هم نشان داده با آمادگی کامل وارد مسابقات شدند. بازی‌های مقدماتی و گروهی آنها با بازی‌های حذفی خیلی فرق دارد. ژاپن را از چندماه قبل آنالیز کردیم. برنامه داشتیم کلیه تیم‌هایی که احتمالاً با ما روبه‌رو می‌شوند را آنالیز کنیم. از بازیکنان تیم خودمان به‌خاطر بازی قبلی تشکر می‌کنم. یکی از بهترین بازی‌هایی بود که در 10 ماه گذشته داشتیم.
سرمربی تیم ملی درمورد برنامه‌ریزی عجیب AFC که بین مرحله حذفی و گروهی 8 روز استراحت وجود داشت اما از بازی سوریه تا مصاف حساس با ژاپن، 3 روز فاصله بود، عنوان کرد: «قانوناً بین دو بازی حداقل باید 72 ساعت زمان ریکاوری باشد که متأسفانه این زمان را نداشتیم. ریکاوری فیزیکی را به کمک گروه پزشکی، ماساژورها و آب درمانی، انجام دادیم. بازسازی بدن از طریق مکمل‌ها را هم به نحواحسن انجام دادیم. می‌شد از آن طرف زمان کمتری در نظر بگیرند و از این طرف مثلاً به ما 4 روز فرصت بدهند. به‌هرحال برنامه‌ریزی شده و باید با همین شرایط جلو برویم.»

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و سیصد و نود و پنج
 - شماره هشت هزار و سیصد و نود و پنج - ۱۴ بهمن ۱۴۰۲